自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

sunnymama2 發表於 18-8-3 08:30
叻唔叻就見人見志,但冇禮貌就一定,所以都成日教佢成日咁寸咀,唔會有朋友同你玩山,老師亦唔會喜歡你。
...

我又咁睇,咩叫禮貌,我個人唔太覺得駁咀係冇禮貌,咁表達意見、有情緒都可以,但亦要顧及人感受,當中唔可以粗言穢語、態度又唔可以太囂張。無論大人定小朋友有錯,可以誠實指出,但亦要同理他人的感受,例如私下提點等。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

brindlewin 發表於 18-8-3 07:28
要一個小孩“尊重”大人, 最重要係大人本身行為要值得小孩順從,不是“我食鹽多過你食米”就行。
如果你再 ...

好認同身教重要性
言教孩子一路大系有眼睇
當你自己吾去做 又要求孩子去做
佢地到青春期就當你廢噏

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

sunnymama2 發表於 18-8-3 07:15
我Exactly 都有呢個感想。

我仔和家姐細仔都係6歲。我見我家姐的仔好有禮貌,我同我家姐講你好識教仔,但 ...

6歲會咁對答。
父母或其中一方的長輩有這款形式/態度的對答嗎?

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 18-8-3 08:48
有次搭巴士,架車好吉。
兩母子上車,為坐A位vs坐B位,攪到個仔喊晒扭晒(嘈住我)
個仔想A個媽堅持要B(無 ...

“權·威”通常都是隱藏動力,談尊重/孝悌/感恩/思源.....多是對長輩有利。有幾多人會“尊重”後輩/孩子是獨立個體、有自己想法?

我知道阿仔為99衝紅公仔大鬧99後,確認99衝紅燈係唔啱,但佢大罵99曳,係咪合適呢?我覺得拉住99不肯踏出馬路、提醒99咁做好危險/不對就可以了。只鬧99曳、以後唔啋99,都不著邊際,應該直接說出錯處,提點注意改正。也不能擴大事件,一錯蓋全。

我鬧仔都係針對一事還一事,在A事上錯了就錯了,別讓事件左拉右扯,大蓋小,小當無。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

Charlotte_mom 發表於 18-8-3 09:50
每個小朋友性格資質唔同,唔好羨慕人
我女怕死,平平穩穩,算好教(唔係叻但唔會俾麻煩你)

唔好介意,有人研究世上最聰明的人的其中一班人係會犯罪嗰班人,你仔好聰明,所以要好好教,用佢的聰明用喺貢獻社會上。

男爵府

Charlotte_mom 發表於 18-8-3 08:15
教唔一定靠打仔
最重要係你俾緊咩message
嘩~同我一樣,丟玩具去垃圾箱,唔聽話即刻返屋企。
其實聽起黎好似好衰咁,但這方法用一次已經好work,因為佢地知道大人會言出必行,所以唔敢再犯。
所以佢地一唔聽話,就問:係咪想我......佢地已經乖乖

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

brindlewin 發表於 18-8-3 10:46
“權·威”通常都是隱藏動力,談尊重/孝悌/感恩/思源.....多是對長輩有利。有幾多人會“尊重”後輩/孩子是 ...

有時留意下人地點教,正面/反面學唔少野。到我仔女踏入青春期,我會問返佢地轉頭,我會唔會好似頭先果個阿媽咁煩、咁管住晒、咁老土,自己點去adjust親子相處平衡點,亦係學習
我女大個,亦會同我分享佢同學/朋友同父母衝突,有時攤開黎講,大家至知大家點唸。你講得岩,要尊重大家想法,至係致勝之道

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

sunnymama2 發表於 18-8-3 10:55
唔好介意,有人研究世上最聰明的人的其中一班人係會犯罪嗰班人,你仔好聰明,所以要好好教,用佢的聰明用 ...

多謝
我知呀!所以更加要俾心機教呀

王國長老

ccw1830 發表於 18-8-3 11:01
嘩~同我一樣,丟玩具去垃圾箱,唔聽話即刻返屋企。
其實聽起黎好似好衰咁,但這方法用一次已經好work,因為佢地 ...

我數123佢地即刻收,因為知後果可以好嚴重(而家大個,咪扮我個惡樣黎笑我囉)
隨著佢地長大,一路俾信任同溝通,就唔怕仔女唔跟自己

象牙宮

回覆樓主:

我同奶奶做法係有威嚴,做錯狂丙大鬧,大件事先會打,適當體罰一定要,當然有時都要氹下!其實性格都有關連,見過真係打鬧又唔怕,氹又無用專作對硬頸到暈既小朋友

伯爵府

回覆樓主:

我好細媽媽已同我講
如我出街做d野影響到人
令人話佢無家教
我返到屋企就知味
佢又講得出做得到係棍都打斷
所以我細個好乖

佢係一個講得出做得到既人
佢對我同哥哥幾嚴厲
佢又以身作則教左我地好多人生道理
做人要識感恩
一切得來不易勿浪費
做人要努力唔依賴

從佢行為我地知道佢其實好愛我地
所以我同哥哥都好錫佢
我地成日都一齊去旅行
而家仲會攬住佢錫

我感受係適當既打或嚴厲
同時父母講到做到以身作則
唔會減少左子女對你既愛
而佢又接收到應要有既教導
縱容溺愛令小朋友覺得咩都係應該
佢予取予求因一直無規矩同限制
所以到你要求佢時佢就會反抗

水晶宮

sunnymama2 發表於 18-8-3 09:02
咁我真係唔識呀,應識係口教,定手教?
道理日日講,又教埋佢“飲水思源”,又教佢出入要叫人,佢唔叫人會 ...

唔尊敬俾雷劈,邊會發生呢?唔會發生啫係冇效啦。

唔尊敬我會話:你哩句說話令人好傷心,我話你乜乜乜你會覺得點呀?(軟)

又或者(硬)下次再唔尊重人就罰企(講得出做得到)
我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

我買完物品返屋企都會睇說明書,教仔亦一樣,我會睇育兒書,但小朋友唔係死物唔會個個一樣,所以要睇n 本。

由大肚開始睇❨我覺得最冇乜用係大肚睇,haha❩, bb 時我睇0 - 1 歲,1歲時我睇1-2 歲,如此類推。我仔今年10歲,我正在睇緊<陪他走過13歲>, 我會防範於未然,知己知彼。我地雖然曾經歷過,但大部人都會忘記了當時真正既感受。

聽過無數家長講"打又打過,鬧又鬧過,都冇用" , 再來就係話我有試過儲貼紙獎勵架,都冇用!其實呢,上討論區或家長之間閒談,三言兩語就做到,育兒書又何需寫成本?

既然知自己唔識教❨我講我❩就要學,睇n 本書,因應自己小朋友性格,特質,遂樣試,我從來唔需要打或作狀打仔。仲有,育兒書唔係淨係"對付"小朋友的,家長都會做更好的自己。

有jm 話有d小朋友天生乖,有d 唔係,但,果d 唔係天生"曳"喎,係佢可能天生好動d 好奇心重d 思想靈活d 手腳比較快等等,有心機係可以引導好佢個喎。

大宅

回覆樓主

Don’t take me wrong
我其實都嚴
扭計唔會妥協,話唔抱就唔抱嗰啲

但問題係佢地有時d行為如推開父母、講野的態度都反映佢地對父母缺乏尊敬
我會諗自己細個邊敢咁做,那會咁大膽

Ps 我唔會用打黎管教小朋友

珍珠宮

回覆樓主

現時多數父母交仔女比人照顧,小朋友最受主要照顧者影響,亦最「親」照顧者,小朋友價值觀深受照顧者影響,所以唔聽父母枝笛係自然現象

小朋友交比長老照顧,長老好自然會管教小朋友,當父母管教時長老會有意見,要靠長老湊時時忍氣吞聲,小朋友漸漸會知道邊個先係「話事人」

父母自覺少時間照顧仔女,變相用物質去補償,無限遷就去滿足小朋友令仔女親近自己......

當然無話100%係咁,但好多時係睇到呢個情況

首頁

尾頁

跳至