自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

sunnykiwi 發表於 18-8-24 08:15
坐梳化果度,其實我父母都係,我唔知你當時有咩反應,我係會同父母講,唔使坐開,我拎其他椅子都可以,若 ...

至於成日帶走阿B, 其實一開始已經要出聲,自己拎返個主導權。
先由老公同佢地講,傾唔掂就自己出聲。

男爵府

回覆樓主:

淨係怨你呀媽唔幫你湊B呢下已經夠衰,奉旨幫你架咩,個B你生應該係你地兩公婆自己既責任!
共他你怨你呀媽個d都費事講,大把jm講
你真係睇得延禧多,有個咁好既媽媽你仲想點

男爵府

sunnykiwi 發表於 18-8-24 08:18
至於成日帶走阿B, 其實一開始已經要出聲,自己拎返個主導權。
先由老公同佢地講,傾唔掂就自己出聲。

講真你有媽媽幫手已經好幸運,佢都係唔想你難做。你諗下若果媽咪係強勢女人,下下都幫你出頭,你可能到時候又呻。
我唔覺得你媽咪想湊孫,佢依家咁咪仲自由開心。

子爵府

浩霆豬豬 發表於 18-8-24 05:19
樓主,老實講希望你唔好介意,照字面睇,我覺得你好麻煩,成日要你媽就曬你,佢唔想湊孫你都要埋怨,佢尊重 ...

exactly

男爵府

回覆樓主

男家既事應該交比老公處理,你想你媽點?-嘈交咪又係你難做
你已經有工人,又有媽媽幫手,仲想點?已經搵唔多要娘家補貼,仲想你媽全職幫你湊b,會唔會太過份?
至於大b,又唔係一起住,唔比湊,咪叫老公開聲羅。
你媽媽好好,好愛你,又識大體,你要珍惜及學習伯友的對人處事

珍珠宮

Conniekiki 發表於 18-8-24 04:57
今晚係商場遇到6299,比佢地當面話媽咪無教我,七月唔好帶小朋友出街。我即刻認頭話我要求出街,而且我娘家 ...

坦白講,子女係自己生,你有責任解決所有關於bb既事,包括自己既心情,唔可以只打其他人主意,你媽已經好好啦,可能係怕事d姐,但呢d你唔可以怪佢,畢竟揍bb安排係你自己家事!差d講句,你企硬d,自己請工人翻黎,叫c6拆掂佢搶翻bb過黎,好過擺你媽上枱

子爵府

sfuhsg 發表於 18-8-24 07:47
同意樓上,樓主真係好麻煩
阿媽下下為你,仲要比你數

做佢阿媽真惨

大宅

rachel_tim 發表於 18-8-24 07:05
細路係會有唔同既表現, 佢係你面前同係爸爸面前都可以表現唔同。 可能你6299教佢唔好同生保人玩佢先咁( ...

多謝你

我而家主要由我老公同佢屋企個邊溝通,因為之前試過就出街同過夜問題出過聲,但要我老公出面講,佢地先明,所以我有問題,我會同我老公講,由佢處理。而且我同老公最近放長假,終於大家都一齊睇到問題係邊,唔係我自己偏見,所以老公同6299嘅溝通終於比較到point。其實都平靜佐一段時間,係琴晚我媽咁比6299話,我先又勾起之前不愉快回憶。

你個仔罰企,佢會唔會喊住自己走出嚟?我個個叫佢罰企,佢就喊住話要抱,之後就走佐出嚟無罰到⋯

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

我覺得妳媽媽好為妳設想,佢可能唔想妳同夫家關係唔好(一不和,好難重修)。
妳媽知妳要返工,少時間對BB, 所以妳同BB一齊時,妳媽唔會爭住抱BB,俾妳多d時間同BB一齊。
感受到妳最尾嬲阿媽又嬲自己無好好維護自己阿媽的感受...俾我都嬲,6299無資格話我媽!
妳媽好疼錫妳,好好珍惜同佢嘅時間

珍珠宮

minlbc 發表於 18-8-24 07:50
你太不孝....
你老公好癈......

簡而清~

大宅

lovely-panda 發表於 18-8-24 07:08
對。樓主至少要感恩有個咁好的媽媽,我連阿媽都無,我生兩個只有工人幫,第二胎請陪月,感覺好d。另外,搬 ...

謝謝你

其實我真係好感恩有我呢個媽媽。我想佢委屈姐。其實搬屋個段,我係想講我媽媽好好。而且我地屋企會互相幫助。我表達太差。
你好勁,我都有諗過如果等我一個湊,應該會好亂。

大宅

sunnymama2 發表於 18-8-24 07:16
我覺得我媽好似樓主的媽,都係叫我忍讓6299, 忍吓老公(好小事嗌交的時候),我想佢幫我湊仔的時候,又係 ...

係呀⋯⋯明知媽媽係為自己好,但又唔想佢咁顧忌⋯

大宅

minikin 發表於 18-8-24 07:17
樓主你真係好衰! 你媽媽咁好
我覺得你應該係欺善怕惡!
對6299你何嘗唔係唔出聲?

我認我係有呢種性格,但我有感恩我有個好媽媽,出帖只不過唔想佢咁委屈,所以嬲。我6299個到,我有出過聲,但佢地講極都唔明。到我老公忍唔住出聲,佢地就突然明晒。

水晶宮

Conniekiki 發表於 18-8-24 07:49
我就係驚我媽心淡,所以打出嚟,等你地都提下我。

我就係知我媽好到咁,所以先好想佢為自己發聲。明明好 ...

你媽幾時上去你家玩孫, 係佢決定, 佢揀你在家時佢才來, 冇問题; 但你就睇成係你媽避咗你6299。 就算你媽真係避你6299又如何?! 呢個係佢選擇, 而你6299根本從來没舉動洽过你媽, 你想你媽為自己爭取d 咩?!
唔好以為你媽隨時去你屋企玩孫才係佢人生樂事, 你想得自己2個B太重要。

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆樓主

樓主媽媽冇問題,仲易話為相處
有問題嗰個似係樓主

大宅

sunnymama2 發表於 18-8-24 07:22
睇最後嗰點,你6299真係好衰!

我好彩,有時我鬧完阿仔,之後99會同阿仔講要聽媽媽話,媽媽係為你好 :good ...

你99講嘅,係我媽對我大B講嘅說話

我老公都開始接手呢一part,因為佢都頂唔順6299下下都將黑面拋比我地做,搞到大B將角色比重掉轉。變佐有事唔係搵父母,好事唔分享,壞事唔傾訴⋯

伯爵府

Conniekiki 發表於 18-8-24 08:27
多謝你

我而家主要由我老公同佢屋企個邊溝通,因為之前試過就出街同過夜問題出過聲,但要我老公出 ...

我仔喊住講記唔住想我即時原諒佢, 我會叫佢企好, 喊或失控既話我會坐佢前面, 唔望佢唔掂佢, 陪佢罰足時間

過去左就過去左, 唔好諗了

侯爵府

回覆樓主

有三個老人家同姐姐,樓主好幸福啦

小朋友唔跟你
不如學下講姑事
好快做返小朋友心中重要的媽媽

珍珠宮

回覆樓主:

睇哂全文
我覺得你既情況幾嚴重
成日去過夜好有問題
你小朋友幾大呀姐姐一湊2已經得
唔一定靠自己媽咪呀
你小朋友識博咀時就大鑊了
我最近都領野呀
我仔竟然為嫲嫲鬧我
我而家要再減少佢地見面既機會

我覺得你軟弱到俾人食住咗一段時間喎
一定係老公發聲先有用
第一次被刧b時
我老公直情鬥鬧佢父母
話搞到唔見咗會報警囉

水晶宮

回覆樓主:

6299 劫走大B, 其實好難阻, 與其係咁, 不如規範化, eg. 每星期定ㄧ、兩日兩老带大B去吃早餐或湊放學。ㄧ來可滿足兩老, 2來可幚輕工人 (佢仲要湊細B), 三來係比大B有個固定的schedule 去跟, 对於星期幾做咩、見咩人有個期盼, 及規範咗個時限; 四來你有個時間表, 唔洗成日被驚嚇, 及set 边ㄧ日, 時間幾長, 在你控制範圍內。

首頁
12345...6

尾頁

跳至