自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

初學千其唔好買數碼琴...彈壞手勢
一定係用鋼琴
我學琴果陣都係屋企人買左部2手琴比我
直到我考完晒8級, 我先自己換左部數碼琴
就算而家既數碼琴做到個touching有幾似鋼琴都好
其實彈落去都已經feel到分別
同埋d聲始終都係錄左而之後播番出黎
其實會對拿捏音準會有少少影響

大宅

naigai 發表於 18-8-31 08:51
仔仔學左琴快一年,見佢仍有興趣,而且老師話唔可以再用電子琴,所以開始考慮買鋼琴。

但由於$$$同地方 ...

我女用數碼鋼琴,冇彈壞手勢,佢彈鋼琴力度冇影響,老師仲話佢好有力! 開頭都擔心呢樣!

大宅

Kuri 發表於 18-8-31 16:34
認同,真係好睇小朋友資質同個人期許。我只想佢第日可以自娛,亦唔知佢係咪學兩三年就唔想學,我又怕二手 ...

我其實只係見佢有興趣,暫時又肯練,所以先考慮買鋼琴。但亦同時擔心之後功課壓力,無時間練,所以好大機會買二手。

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

cwaisum 發表於 18-8-31 10:27
阿女由初學至考八級,都是用數碼琴

我個女都係數碼琴一直學到八級,八級考試有成日落去琴行租琴練習。

數碼琴既好處係可以用headphone,幾點彈都唔會嘈到人。 真琴,夜晚你想練多d,都可能比鄰居投訴。我比亞女學琴只係當娛樂,無諗住要佢做音樂家,自己彈嚟玩下叫做識d 音樂就已經夠。

伯爵府

WChan 發表於 18-8-31 19:32

我個女都係數碼琴一直學到八級,八級考試有成日落去琴行租琴 ...

我又係咁諗,有時做完功課食得飯嚟都夜,咁又唔駛練

不過我見依家真琴都可以裝靜音板戴headphones ,樓主可以睇睇。
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

Kuri 發表於 18-8-31 19:52
我又係咁諗,有時做完功課食得飯嚟都夜,咁又唔駛練

不過我見依家真琴都可以裝靜音板戴headph ...

特別去到中學,好多時做完功課都9點,先有時間練,可以用headphone, 就無咁有心理壓力。

伯爵府

我覺得話數碼琴練壞手係出於不了解,有D真係好唔錯。相樣有D真鋼琴力度其實幾輕。

寶石宮

2023年兔年勳章

twotigers 發表於 18-8-31 14:44
喺邊度可以買到二手鋼琴? 琴倉?

買二手可考慮去琴倉
多啲選擇 可能同一型號都有得揀
同埋可以比較不同牌子 貴未必佳

珍珠宮

Poyau 發表於 18-8-31 20:57
買二手可考慮去琴倉
多啲選擇 可能同一型號都有得揀
同埋可以比較不同牌子 貴未必佳

琴倉好易買到翻新琴,表面睇,係唔係好難分辨邊啲係二手琴,邊啲係翻新琴?

侯爵府

TinyTomato 發表於 18-8-31 10:16
不同意,我都好想有人可以半價賣部二手正常CA98, N2, NV10 或者 LX17 比我。

數碼鋼有價有市
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

侯爵府

mercurycc 發表於 18-8-31 10:21
捐比人前問過收琴,佢地都唔收,
佢部Yamaha用左十幾年,無問題架,
都係上星期捐出的。

收琴個d 吾收數碼琴的、只收鋼琴;但二手市場例如fb個d 有好多數碼琴/ 電子琴,有價有市嫁
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

別墅

twotigers 發表於 18-8-31 20:59
琴倉好易買到翻新琴,表面睇,係唔係好難分辨邊啲係二手琴,邊啲係翻新琴?
...

有冇邊間琴倉信譽好d?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

珍珠宮

moonmoon1228 發表於 18-8-31 21:11
有冇邊間琴倉信譽好d?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

要問48樓Poyau, 佢可能知 我未去過琴倉,我都想知

寶石宮

2023年兔年勳章

twotigers 發表於 18-8-31 20:59
...

琴倉通常收琴後會清潔/翻新咗先再出售
所以價錢會比直接買二手貴

男爵府

回覆樓主:

我都煩惱緊呢個問題,我女岩岩開始學,而我自己又學返琴,個個都話數碼琴練壞手,但我自己夜晚自有時間練琴,如果傳統琴真係好大聲,一定會比鄰居投訴(好鐘意投訴),仲會嘈醒個女(好早訓),我個女岩岩學又未諗到考琴咁長遠,如果屋企置左個傳統琴,夜晚鄰居拍門個陣我一定爆後悔,但買個數碼琴又好似害左個女咁,都唔知點

珍珠宮

Poyau 發表於 18-8-31 21:19
琴倉通常收琴後會清潔/翻新咗先再出售
所以價錢會比直接買二手貴

有人話翻新琴可能換咗啲唔知咩零件,仲衰過二手琴,起碼二手琴係用原廠零件,其實係唔係

伯爵府

好多人都話學壞手,但如果詳細問點壞法,又好似唔係好多人講到。

我都用數碼琴,上堂時用返真琴其實又唔覺適應上有什麼大問題。

我認為成人為興趣學琴,又不是要做演奏家更不是要用琴來搵食,數碼鋼琴的出現令日間無時間練琴的人都可以學琴,是一項偉大發明。
cytjulia 發表於 18-8-31 21:21
我都煩惱緊呢個問題,我女岩岩開始學,而我自己又學返琴,個個都話數碼琴練壞手,但我自己夜晚自有時間練琴 ...

伯爵府

有靜音系統的2合1 鋼琴都係一個選擇。
cytjulia 發表於 18-8-31 21:21
我都煩惱緊呢個問題,我女岩岩開始學,而我自己又學返琴,個個都話數碼琴練壞手,但我自己夜晚自有時間練琴 ...

象牙宮

SaBB 發表於 18-8-31 21:10
收琴個d 吾收數碼琴的、只收鋼琴;但二手市場例如fb個d 有好多數碼琴/ 電子琴,有價有市嫁
...
其實有睇過fb見d價唔係高,佢個琴都十幾年,
應該賣唔到多錢,又要約人上來睇試無咩時間要即清搬屋,捐比社福機購有人搬又可以幫到人,
見係佢度學琴$200/4 可以幫到低收入家庭架。

侯爵府

mercurycc 發表於 18-8-31 22:08
其實有睇過fb見d價唔係高,佢個琴都十幾年,
應該賣唔到多錢,又要約人上來睇試無咩時間要即清搬屋,捐比社 ...

我之前都賣過一個、買家非常爽手、價亦ok

首頁

尾頁

跳至