跳至

首頁

尾頁

複式洋房

kkyyn 發表於 18-10-30 09:18
回覆 ayuwind 的帖子

咁我可以話"自己擔保自己" ,

quote from USCIS...

If you cannot meet the minimum income requirements using your earned income, you have various options:

• You may add the cash value of your assets. This includes money in savings accounts, stocks, bonds, and property. To determine the amount of assets required to qualify, subtract your household income from the minimum income requirement (125% of the poverty level for your family size). You must prove the cash value of your assets is worth five times this difference (the amount left over).

子爵府

咁可否叫已21歲的仔女自己報稅,咁家庭成員就由4人變成2人呢?

複式洋房

kkyyn 發表於 18-10-31 15:32
咁可否叫已21歲的仔女自己報稅,咁家庭成員就由4人變成2人呢?

佢地出左黎做野? 同埋係美國? 已經有綠卡/passport?

子爵府

做過, 有糧單, 糧單內包括 糧+稅, 不過吾多,幾十元美金而己,

咁可以out佢出來嗎?

複式洋房

kkyyn 發表於 18-11-1 10:24

做過, 有糧單, 糧單內包括 糧+稅, 不過吾多,幾十元美金而己,

咁真係唔肯定, 但如果佢地有報開稅就應該當係independent
我建議你問下NVC...

子爵府

thx so much, 去問下先

複式洋房

回覆 williamklleung 的帖子

我收到一封信case creation, 入面有case number, 我login入去, 見有我個申請日期,係咪即係優先日期?我係F1類,是我爸爸申請我同我仔仔

複式洋房

恭喜你Cellistiris! 希望你們在美國生活美滿我都係用F4申請中,仲有唔夠兩年就到我交錢交交件了。
請問呢個過程你們自己攪? 定係請agent幫你們攪?
過程繁複嗎?

複式洋房

0109bb 發表於 19-2-28 10:34
恭喜你Cellistiris! 希望你們在美國生活美滿我都係用F4申請中,仲有唔夠兩年就到我交錢交交件了。
請問呢個 ...

成個過程冇agent幫我地
我地自己搞
搞左好耐
屋企人鬧曬交

別墅

回覆 cellistiris 的帖子

嘈交就傷感情,比錢 律師搞算😂

大宅

0109bb 發表於 19-2-28 10:34
請問呢個 ...

你好,我也是F4申請中,priority date 07/2007,可能同你差唔多,近兩個月F4排期跳左半年,希望快d到。

複式洋房

williamklleung 發表於 18-10-19 03:45
回覆 kkyyn 的帖子

你申請遞交表格後收據上的日期為之「優先日期」,而這個日期就是用來對每月美國國務院 ...

想請教一下各位JM,可否分享一下你哋B表到期嘅時候幾耐到收到welcome letter? 有冇jm係從郵寄方式拎到welcome letter ?另外有冇JM 知道點樣加番個email落去?

大宅

bryan0301 發表於 19-2-28 16:13
回覆 cellistiris 的帖子

嘈交就傷感情,比錢 律師搞算😂

律師可以搞F4申請?收費幾多?

伯爵府

好媽媽勳章

VC20120101 發表於 19-3-18 08:42
你好,我也是F4申請中,priority date 07/2007,可能同你差唔多,近兩個月F4排期跳左半年,希望快d到。

請問在哪裡查看排期情況?

子爵府

回覆 olimo 的帖子

你要知自己幾時交表,USCIS就會比個priority date你,你在Google打"移民美國排期",就會出現排期表的,或者上USCIS個網,搵
The visa bulletin都可以

伯爵府

好媽媽勳章

kkyyn 發表於 19-6-1 11:02

你要知自己幾時交表,USCIS就會比個priority date你,你在Google打"移民美國排期",就 ...

我亞哥在美國申請我的
咁我要問問他吧
估計係2007年的事
12年了

大宅

olimo 發表於 19-6-3 06:21
我亞哥在美國申請我的
咁我要問問他吧
估計係2007年的事
當年你應該會收到移民局寄給你的信?信中說明申請事宜,case number

子爵府

那收據, 叫 I-797C, 有晒申請人的相關事直

大宅

cellistiris 發表於 18-10-16 17:51
由03年搞到依家,今天見領事終於批了!!!
我們用F4移民,好期待!

恭喜

首頁

尾頁

跳至