自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

我一定會炒A,佢鐘意扮上等人,回家郷囉!
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

男爵府

ope 發表於 18-12-25 08:51
她一來的時候替我湊 newborn , 超勤力有愛心當自己仔咁錫,眠乾睡濕,兩個 newborn 大約 4 年幾時間也是 2 ...

我個姐姐同你個A一樣,做左幾年,吋過碼頭咕哩,但唯一唔同就係有客人時特別乖!
就尋晚食飯,我同老公講唔好食雞皮,條8婆搭傘: 怕咩丫,我家鄉都成日食...
我一句:關你鬼事、佢就黑臉收聲
有時我去買菜,買到番黎又話d菜老,又話條魚唔夠食!
長期頂咀!
其實佢做野幾好!但長期受佢氣都唔係辦法! 決定遲早煎左佢!

伯爵府

ope 發表於 18-12-25 00:39
我家有個本來好串但算幾好的姐姐 A 已經做了幾年,但因為越來越串所以我揾了個新姐姐 B 來,點知 B 是弱聽 ...

佢係黎做工人喎,不是做太太喎?

男爵府

可否唔同佢出街呢?

子爵府

即係我唔鍾意我老闆喺其他人面前話我係佢下屬咁解你覺得有無老闆會接受?

珍珠宮

beahappylady 發表於 18-12-25 09:47
我個姐姐同你個A一樣,做左幾年,吋過碼頭咕哩,但唯一唔同就係有客人時特別乖!
就尋晚食飯,我同 ...

嘩 甘頂心杉嘅

子爵府

mln 發表於 18-12-25 00:55
如果一個人連自己的本職已經忘記了,說明這個人已有私心, 根本不想把這份工作做好, 既然無心工作, 不如就放 ...

叫佢返去做公主啦

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢更年期影響情緒,即係都4X以上,哩啲年紀,好難改變佢心態,佢唔肯出街,咪叫另一個出街,佢留喺屋企做清潔,另一個雖然那西,但出街只係幾個鈡頭嘅事,自己睇多啲小朋友,那西工人幫頭幫尾,暫時解決問題先。

其實工人再好,都4X,過多幾年,孩子再大啲,工人年紀亦大,再加上佢已揾到錢買屋買地開party, 心態已經未必係博殺揾錢,分分鈡攞埋你份長服退休,都要揾另一個工人取代,唔可以太倚賴哩個工人,畢竟 ~天下無不散之筵席,早啲作定心理準備。

birdbird    發表於 18-12-25 12:29

琥珀宮

ope 發表於 18-12-25 01:02
這個唔懶,好勤力、醒目、有 sense , 清潔、除了太串之外,在家85 分

但出街她好似唔願意應我咁

既然呢個在家85分,不如帶另一個工人出街,留呢個在家做其他家務!

反正出街幫手做既,都係簡單工作,工人肯聽instruction 就做到!

珍珠宮

回覆樓主:

佢曾經係好姐姐但已經係過去式,而家明顯唔甘心做姐姐,搵到人就換啦。

我朋友個菲姐又係唔鍾意俾人當工人,話出街唔好order佢,唔會手洗衫(話合約講明唔可以喎,我都想知邊條合約講,所以朋友已經決定新工人一到即炒。

樓主,你次次都對人仁慈咪對自己殘忍囉。

珍珠宮

ope 發表於 18-12-25 00:40
大家一齊出去食飯,有人同我傾計時如果講:你個工人幾好呀!佢一聽到「工人」兩個字會面紅耳赤,所以我識佢 ...

簡單講,我都唔喜歡人叫我姐姐做“姐姐”,通常我回應係:“xx(佢名)係好幫得手,同阿仔又好感情(佢主要職責)”, 希望佢地第日用返佢個名,而且好多人喜歡當面評論佢地,以為佢地唔識聽?我都覺得好尷尬。
另外同你唔同係我要求俾孩子盡量自理,綁鞋帶、著衫呢啲佢做到自己做,所以有老人當面話我姐姐懶,我會幫佢解釋,後來老親友去99度告我

珍珠宮

唔識分莊閒,冇大冇細,串嘴,炒得
佢似想做女主人多D!

象牙宮

這個唔懶,好勤力、醒目、有 sense , 清潔、除了太串之外,在家85 分

唔懶, 醒目、有 sense , 清潔、
和雇主合作???

沒有工作上需要, 是沒必要帶工人。一起出街, 食飯。

尢其當她可獨力把小孩照顧好。兒童時可留在家中。
可自知飲食, 媽媽帶出街就是。(不用帶工人)
太細帶出街, 也沒意思。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

cheung2000 發表於 18-12-25 10:53
佢曾經係好姐姐但已經係過去式,而家明顯唔甘心做姐姐,搵到人就換啦。

我朋友個菲姐又係唔鍾意俾人當工人 ...

同意! 佢地做得好嘅時間得好短,keep 到 1個約已經偷笑

淨係唔叫唔做,叫完仲要我等,香港急速嘅生活真係唔適合佢,叫佢返鄉下長嘆啦!

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

不安本分 考慮換人

寶石宮

2023年兔年勳章

beahappylady 發表於 18-12-25 09:47
就尋晚食飯,我同 ...

不分庄閒

公爵府

咁佢唔出街,在家做咩?另外一个会唔会jealous ?
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

珍珠宮

咁奇特的理由?!

男爵府

1)態度已經好大問題,於態度上但最大問題係,見你請左個唔掂,抱著幸災樂禍的心態先最差!不過咁,好明顯佢已經食住你,一個願打一個願捱,所以你都無得好講,因為你已好願意配合遷就!
2)自尊心超強,根本唔合適做家傭,不是要對佢呼呼喝喝,而最大問題係...有時真係要知道自己咩位置!係家傭就家傭,點可以咩唔想啊,又點點點!痴痴地線!

我地香港女性根據網友的數據表示,自尊心第一,不過一樣要向現實低頭啦,我返工一樣也有比人看唔起,不過打工就係咁,看看自己咩心態,職業係咩就係咩,有咩想唔想認咩地位,攪笑!可以同你講,佢的性格好大問題,都已經係問題

子爵府

最愛凍檸茶 發表於 18-12-25 01:41
講真佢接受唔到可以叫佢請辭,比信你。佢要做呢份工就要知自己身份。

佢太得寸進尺,唔分莊閒,坦白講我唔 ...

冇錯

首頁
12345...6

尾頁

跳至