自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

如果只係cut 一年, 咁都可以. 但如果年年都冇, 就...
睇自己年紀同揾唔揾到更好...

禁止訪問

回覆樓主:

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

sstam 發表於 19-1-3 09:07
同意,但朋友話長期服務金對沖MPF之後唔係好多,薪金x年資x 1/3 ,有錯請指正
...

https://www.hkbea.com/html/tc/calculator-long-service-payment_main.html
https://www.labour.gov.hk/tc/public/pdf/wcp/ConciseGuide/11.pdf

長服計算最高月薪22500,x2/3=15000, 我當做左10年,共150000;15年,共$225000
MPF,無留意歷史數字,而家月薪5%max 1500, 我當每月1500,十年18萬,15年270000

所以MPF供左嘅錢,正常係夠俾長服(譴散)

你自己走,MPF繼續留account 等退休
一拍兩散,即時收十幾萬,同時MPF戶口對沖十幾萬
唔走,MPF繼續留account 等退休

我覺得譴散長服根本唔係考慮。只係轉工問題吧了

翡翠宮

sstam 發表於 19-1-3 09:12
今年cut 雙糧我地成班同事都預左之後唔會有,大家都諗緊去或留,但做左咁多年始終有感情,要離開comfort ...

明年個市可能更差
勸你睇定D先決定去留

水晶宮

回覆 sstam 的帖子

我公司早年都CUT, 但佢會除返12個月變返月薪加咗咁囉.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

合約有一定要出,加上都完左上一年,係公司唔岩,睇你地想點做咋

珍珠宮

sstam 發表於 19-1-2 23:36
合約有寫雙糧,但上年出雙糧時老闆話生意持續差出年可能會cut 雙糧,我地成班同事以為講下姐,點知真係cut ...

侬家好多公司請新人合約都無雙糧改為花紅(唔promised)
所以轉之前要問清楚。

wcpcelia    發表於 19-1-3 14:37

瑪瑙宮

sstam 發表於 19-1-2 22:37
老闆話生意差要cut 雙糧,無啦啦少左萬幾蚊過年失晒預算,你地會唔會因為咁而轉工? 份工做左10年,平時工作 ...

可以架咩

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 MommyPanel勳章 KMALL特別版勳章

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

我舊公司都cut bonus, 變相減薪,勁多人走曬

間公司生意都越來越差,遲早都摺埋

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

可以告佢啦

珍珠宮

starrymama 發表於 19-1-3 09:44
但民生嘢咩都加, 好似好好境咁呢

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

老闆話生意差要cut 雙糧,無啦啦少左萬幾蚊過年失晒預算,你地會唔會因為咁而轉工? 份工做左10年,平時工作 ...

你自己認為公司生意是否真的差了?路就只得兩條, 一就是吞下去, 但同老闆傾下出年比返double, 今年大家共度時艱, 另一條就係堅持合約精神, 出完之後預左搵過另一份工

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

樓主公司做咩業務架? 如果睇唔到前景咪走囉

子爵府

回覆樓主:

好多公司都成日講,經濟差呀,公司無錢賺呀等等

子爵府

開心吸收勳章 BK Milk勳章

我公司是出花紅,基本上都有1個月,上年已經 cut 左大半,公司唔多人都 cut, 今年都預左冇啦!

大宅

回覆樓主:

我以前份工試過.....衰到年廿九返工早上才講無雙糧,只能出半份雙糧 ... 因公司生意唔好,之前完全無提起過或通知.... 衰到一個點

男爵府

回覆樓主:

cut左又真係好慘,
但公司生意差 都無辦法,一係就共渡難關
希望快啦轉好~
,所以公司有生意好重要 ,
其實員工太清閒無咩野做
一份工黎講都唔係咩值得開心既事

首頁

尾頁

跳至