自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

littlecar 發表於 19-2-11 11:49
請問有兒童身份證之後,小朋友係咪可以開獨立戶口??? 同埋有無提款卡???

我小朋友一歲時幫佢係痕生銀行開兒童戶口(用媽媽名)。啱啱今日去銀行諗住轉返佢個名,原來要取消之前戶口,要重新開戶,當作青少年戶口,21歳前最低存款$500。有提款卡,但要帶媽媽住址證明。開戶時間大約要60分鐘。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

randp 發表於 19-2-12 15:57
我小朋友一歲時幫佢係痕生銀行開兒童戶口(用媽媽名)。啱啱今日去銀行諗住轉返佢個名,原來要取消之前戶 ...

我個仔都有一個中銀戶口,如果無咩特別,可能會係恆生/渣打開,因為中銀D服務麻麻地

男爵府

patpat234 發表於 19-2-12 15:32
渣打用銀通機,周街都有銀通,又唔洗點排隊,但每次提款大部份機最少要500.

匯豐恆生用嘅機一樣,個個地 ...

渣打要用返渣打機,先可以最少拎100, 其他銀通機有限最少拎幾錢.

匯豐恆生,就部部機都可以每次拎100, 因為咁我先開恆生.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

yaya_c 發表於 19-2-12 16:30
渣打要用返渣打機,先可以最少拎100, 其他銀通機有限最少拎幾錢.

匯豐恆生,就部部機都可以每次拎100, 因為 ...

多謝晒你既資料,好在問下你地,如果唔係都諗唔到呢D細節野,咁我一於開恆生

水晶宮

好媽媽勳章

yaya_c 發表於 19-2-12 16:30

匯豐恆生,就部部機都可以每次拎100, 因為 ...

其實間間銀行都可以去 OK ,7-11,百佳,惠康買少少野 eps俾錢 順便攞錢。
我自己用緊渣打,我都諗緊幫佢地開邊間。
c6 用緊恆生,佢地成日都話爸爸襟錢排好耐。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

首頁

尾頁

跳至