夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

唔識關心人,真係吹水,追女仔果時就識,求婚時就識,到結婚生仔後先黎唔識關心人。

男爵府

prettycutemama 發表於 19-2-17 15:04
佢唔係無比,佢比4k我,我亦無要求多
但有時外人話老公返工都想賺錢養家呢句会令我很難受。
...

吓。你全天候照顧個仔, 請鐘點湊咁長時間都唔只4千啦。你咁扺得諗。起碼收萬幾家用先算正常。
比4k家用老婆, 笑屎我了。

大宅

MommyPanel勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

Solarflare 發表於 19-2-20 21:44
吓。你全天候照顧個仔, 請鐘點湊咁長時間都唔只4千啦。你咁扺得諗。起碼收萬幾家用先算正常。
比4k家用老 ...

咁我又真係無要求佢比,因為我果份糧自己都夠用,我又唔洗買咩名牌果D奢侈品。 佢搵果一萬多,如果要求比曬我,我做唔出。

家兩個人都有份,唔一定男人要出大份,我只係呻佢工作時間長,唔太投入照顧我地,講句氹人嘅說話都無

大宅

明白又要番工又要照顧小朋友都身心疲累,雖然你覺得丈夫不懂關心你,但我估計好多男人都係咁。
同意上面有會員話肯做下家務已經好好,講呢d可能我又要俾人插 個家佢都有份、小朋友佢都有份,唔係幫係應份做, 我知!
但現實中將家務同照顧小朋友一一俾哂老婆做,自己一番到屋企就休息打機既老公應該都大把。

大宅

gtg435i 發表於 19-2-17 08:15
好多時生完BB都有咁嘅情況. 會覺得另一半做乜都唔合格, 一來可能老公真係唔夠細心, 但係我見有D女性朋友本 ...

我都係咁
生完bb一開始睇我老公樣樣都唔順眼,佢做咩都唔滿意,同埋成日責備既口氣同佢講野,我知道咁係好唔應該,好破壞關係,好彩我老公無同我計較。
後來,我都有反省自己,叫自己唔好淨係識埋怨佢。
我試過改左用另一種口吻,心平氣和d同老公講下自己感受,對佢有咩期待等等(例如同佢講希望佢花多d時間陪下小朋友),講完佢都會有所改善,我都好多謝佢既合作。

而家只係會間唔中先話佢

珍珠宮

回覆樓主

我係FTM, 老公放工同假期係有幫手家務同湊B。
如果我太攰佢會幫多D比我休息。
如果佢唔幫忙我會頂唔順,
佢唔肯一齊湊我唔會生,
生左只會繼續做野同請工人,
唔理佢仲唔仲意

22個月食幾餐固?
點解仲全埋身?

大宅

Nino 發表於 19-2-21 04:41
我係FTM, 老公放工同假期係有幫手家務同湊B。
如果我太攰佢會幫多D比我休息。
如果佢唔幫忙我會頂唔順,

佢出世叫22個月,實際年齡係20個月
食固份量一般,2至3固,肯食白飯,麵,但唔食肉,肉碎都唔食, 餵奶一直以放題方式,人奶係想佢抵抗力好,所以無限飲,喜歡就啜。大約4次左右吧。

註,阿仔出世只有1.25kg,住左2個月NICU
果時我都無坐月,即時係緊急開刀,生完住左5日醫院回家後,日日拎住幾樽冰奶去醫院睇仔,我估我的STRESS由懷孕開始一直不停堆積下來吧

大宅

ccjelly 發表於 19-2-21 03:27
明白又要番工又要照顧小朋友都身心疲累,雖然你覺得丈夫不懂關心你,但我估計好多男人都係咁。
同意上面 ...

係呀,我明白,

但當嘈完特別唔開心時會諗,其實個老公一個星期只做幾次家務洗衫,擦地外,佢就無其他功能啦,

當佢覺得自己唔夠時間用,有次佢話我同仔衫多,其實冬天我著嘅衫2日先換一件,又話過我垃圾多,問我扔咩落垃圾筒,搞到我火滾,我就忍唔住爆佢,係屋企洗件衫,扔垃圾都有壓力,係咩垃圾睇叫佢自己摷啦!

感恩昨日無嘈,都算有計傾下,
下星期一,二佢要請假幫忙,因我上海有同事來香港,我要工作,等佢嘗試下要帶仔,陪仔上學前訓練的感受喔

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

你應該放手俾你老公湊下...大家要平均分配下
你只係太累...想多了

大宅

謝謝大家的意見

昨晚在TV SUPER 看了這節目, 了解到男女腦袋大大不同之處

我發現自己跟丈夫埋怨的都是一般女性都有同樣問題

有時間大家都可去看看

https://programme.mytvsuper.com/tc/118256/%E5%A9%9A%E5%A7%BB%E5%AF%86%E7%A2%BC/

大宅

prettycutemama 發表於 19-2-17 04:03
生左仔後,覺得丈夫唔識做人爸爸,老公。
我有工作(打工仔),可以帶埋小朋友返工,無工人,自己湊。 平日 ...

老實講, 你老公都會肯做下家務的話, 都已經唔錯了..
可能你的能力強一點, 但不等於你老公是廢吧
或許, 你要先坐低想一想, 當初為何會結婚? 兩個人相處應該是怎機?
希望你早日解決當前問題吧...

首頁

尾頁

跳至