自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

事件重點唔係無得影相,而係學校報警趕學生。我係亞媽會借呢個機會早早為亞女上人生課,「人一走,茶就涼」,「人係反轉豬肚就係屎」,他日出嚟社會呢啲情況多的是。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

Charlotte_mom 發表於 19-3-5 18:09
真係多謝晒
我係學生,唔好話影相,謝師宴都唔會去
去! 成班同學玩返晚,不過改地點,唔請老師嚟!

珍珠宮

小星兒 發表於 19-3-5 18:46
我諗諗吓,校方事前未必真的不知情,老師應該不會自把自為。

其實真系好想聽下老師有咩講,因為而家所有野都系單方便,想全面d了解下件事,點解佢地甘大仇口?當時老師學生又系咩態度?不過我諗吾會有學生或家長敢爆料

琥珀宮

pumpumpurin 發表於 19-3-5 17:05
補鑊都無用,問題唔係比唔比影相,問題係執行校規方式。訓導老師應該道歉...著眼處理方法。
反而而家感覺 ...

咁點算改校規?

我唔信有校規寫明唔比學生在學校影畢業留念照片!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Lihoma 發表於 19-3-5 19:06
去! 成班同學玩返晚,不過改地點,唔請老師嚟!

咁仲叫謝師宴咩?
謝師宴咩都book晒confirm晒啦

琥珀宮

小星兒 發表於 19-3-5 18:46
我諗諗吓,校方事前未必真的不知情,老師應該不會自把自為。

校方,指邊一個先?

校董、校長、副校長?

訓導主任算不算校方?

應該校長之前對報警係不知情,才夠膽將責任全推向老師吧!

水晶宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

都唔係果種情懷啦
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 19-3-5 19:20
咁仲叫謝師宴咩?
謝師宴咩都book晒confirm晒啦

而家普遍叫畢業晚宴而非「謝師宴」,主角係班學生
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

子爵府

相信係老師玩野,學校一定唔會想報警,因為知道件事會搞大!
老師麻木,但人地同學一生人多數得一次中學畢業,想影下相留念都阻,真係唔岩

伯爵府

angiehouse 發表於 19-3-5 19:13

其實真系好想聽下老師有咩講,因為而家所有野都系單方便 ...

基於私隱學校唔可以公開批評學生的問題或錯處,更會給人小氣的感覺。正如上次欺凌事件,學校都唔可以回應太多。

所以,所有人都係靠估。

子爵府

angiehouse 發表於 19-3-5 19:13

其實真系好想聽下老師有咩講,因為而家所有野都系單方便 ...

不過之前都聽過jm講,有好多老師鍾意玩針對!
玩到好恐怖,小朋友要轉校!
心理唔平衡

珍珠宮

Msolivialeung 發表於 19-3-5 19:44
心理唔平衡 ...

真系? 我以為尼間好好,天主教會比較純樸認真

子爵府

Msolivialeung 發表於 19-3-5 19:44
心理唔平衡 ...

大家近年都見識唔少本港老師的「奇言怪行」!所以我同仔女強調:任何人也可能是壞人,長輩會係,老師也會係。遇事一定要同父母商量,千萬不能認為自己一定錯,以為問題無法解決。父母點都會提供協助及分析。
今時今日,冇嘢係絕對,神職人員可能係衣冠禽獸,老師也不少心理變態⋯⋯

Msolivialeung    發表於 19-3-6 17:56

大宅

回覆 angiehouse 的帖子

就係天主教先最虛偽.....

大宅

回覆 puzzledmama 的帖子

其實講最虛偽的職業,一定係老師和社工...
又,其實仔細想想香港都老師係點樣畢業,就會明白點解老師的言行奇怪...同時會說服自己不應對老師抱有期望...

珍珠宮

學校係一個有空中飛人咁大件事都唔係好想報警嘅地方,唔明點解老師要報警趕學生,姑勿論誰對誰錯,只能說嗰幾個老師情商太低,俗d講係高分低能。

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-3-5 18:09
真係多謝晒
我係學生,唔好話影相,謝師宴都唔會去

對!而且唔會再返呢間學校!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

何必呢

子爵府

2018復活節勳章

本來中六last day是學生在校園最後及最珍貴回憶,相信大部分學校都有學生在last day逗留影相(除非對學校冇歸屬感),搞到要驅趕報警,這回憶絕對難忘但亦令學生傷透心,事後再准回校補影相已不能彌補傷害。影響到校譽咁大件事為何沒有校方人員承擔責任?

子爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章

冇乜好再記念

首頁

尾頁

跳至