自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

US
離提一問,本身美國回流返黎後結婚生囝,小朋友未入籍⋯請問如想小朋友入籍手續麻煩嗎?但唔知樓主你係咪同樣情況~

伯爵府

回覆樓主:

美加各自都咁大,去邊個city都要考慮喎

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

jesswu 發表於 19-4-10 22:08
我本身都是UC Berkeley 畢業的……所以都好想個女入到

我都UC....但Irvine

公爵府

Ho_BB 發表於 19-4-11 07:17
US
離提一問,本身美國回流返黎後結婚生囝,小朋友未入籍⋯請問如想小朋友入籍手續麻煩嗎?但唔知樓 ...
唔麻煩,帶小朋友香港出世紙同你嘅護照,上領事館做返就得,好簡單

Ho_BB    發表於 19-4-11 11:20

伯爵府

jesswu 發表於 19-4-10 11:27
純討論
假設美加都有身份,都有親人。在港完成中一至中三便赴外國升學,選美還是加?
我覺得美國 ...

有身份
去美國

公爵府

Sumyeema1 發表於 19-4-10 22:32
勁!

聽聞依家你間母校,中國人難入咗。
但仍然好多中國人,我仔話,而家 UCB 唔係 stands for UC Berkeley,而係 UC Beijing

978212    發表於 19-4-12 10:16

公爵府

jesswu 發表於 19-4-10 11:27
純討論
假設美加都有身份,都有親人。在港完成中一至中三便赴外國升學,選美還是加?
我覺得美國 ...
學術上係美國比較強 d,不過講真,中學甚至 undergrad,美加又唔係真係差好遠,如果安全真係一個顧慮,會唔會考慮中學去加拿大,大學先轉返美國?甚至連 undergrad 都喺加拿大讀,grad school 先落返來美國?
就業就真係應該去美國,機會比加拿大多得多

象牙宮

2024年龍年勳章

kitbebe 發表於 19-4-10 18:09
無錯,不過咁樣有d似香港讀副學士再入大學。

呢個係慳錢、易入名大學方法之一,已經好多年,我朋友20年前入到 Wisconsin。

如果係香港直接申請,難度高好多。

子爵府

mugtaitai 發表於 19-4-11 10:16
唔麻煩,帶小朋友香港出世紙同你嘅護照,上領事館做返就得,好簡單

我6年前搞好鬼煩
可能遇着個麻煩官

子爵府

Ho_BB 發表於 19-4-11 07:17
US
離提一問,本身美國回流返黎後結婚生囝,小朋友未入籍⋯請問如想小朋友入籍手續麻煩嗎?但唔知樓 ...

去領使館同小朋友申請certificate of birth abroad 海外出身證明書。美國公民的第一代後裔可享成為美國公民by birth(再下一代,即是佢地d仔女就唔得)。申請後你的子女即時可成為美國公民(無須居留無須考試)。
不過申請都有少少煩,你知d美國領使幾巴閉架喇,多多野問……
果時我阿女3歲,咁佢3歲前冇需要外遊同返美我就一路冇搞……
去到個領使見小朋友出左世3年而家先搞已經好唔高興,話:你知唔知一出世就要搞?
咁我咪狂對唔住又認無知lor...

佢都受我申請(應該冇得唔受,但如你態度唔好咪吃虧在眼前同你慢慢磨,可能要你去多幾次等多幾粒鐘咁lor)。
未講完再續……(下面)

子爵府

jesswu 發表於 19-4-11 11:29
去領使館同小朋友申請certificate of birth abroad 海外出身證明書。美國公民的第一代後裔可享成為美國公 ...

我一早填好曬申請表, 資料無誤又齊全,點知都審查得好勁
我97年已入藉成爲美國公民,當時(2013年)我本passport都拎左10幾年,renew過1次,佢竟然要我prove我曾有5年時間居美.我心諗,如果我冇住夠5年,考埋試唱埋歌我本護照點得黎?
但我梗唔敢同佢抝啦,好彩咁橋我乜鬼都帶埋去,包括之前學校d transcripts
我transcript加加埋埋show到我4年幾的"在場證據",爭果幾個月都仲爲難我,問我一on board 去左邊,我一到埗做左2年shipping clerk,reference letter 果d晨早冇啦,講緊廿幾年前嘅野
我扮曬誠懇個官先懶係爲難咁皺曬眉將d文件反來覆去 扮睇完又睇最後抖啖大氣話:好啦ok,再即時笑番曬伸手出黎同我握手,講congratulations..
咁先搞店左.

子爵府

mugtaitai 發表於 19-4-11 10:25
學術上係美國比較強 d,不過講真,中學甚至 undergrad,美加又唔係真係差好遠,如果安全真係一個顧慮,會唔 ...

我會跟去…我未住過加拿大……有d怕……
有年夏天去Vancouver 都凍到要着turtle neck..
已經係夏天,已經係最暖的Vancouver ..
係驚我難適應多過個女

子爵府

Ho_BB 發表於 19-4-11 07:19
我都UC....但Irvine

Irvine上緊位

子爵府

油麥麥 發表於 19-4-10 18:11
兩者皆不選

但我衹有呢兩個選擇

珍珠宮

回覆 jesswu 的帖子

我仲有2個囝1個7歲, 1個5歲.....應該俾人問爆....
我上年 renew passport 我又衰, 過左3年都唔搞, 個官都問點解

子爵府

callmebabe 發表於 19-4-11 07:18
美加各自都咁大,去邊個city都要考慮喎

鎖定加州

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章

jesswu 發表於 19-4-11 11:34
我一早填好曬申請表, 資料無誤又齊全,點知都審查得好勁
我97年已入藉成爲美國公民,當時(2013年)我本passpo ...

因為如果你入籍係父母比,你都有passport㗎,但如果你未住夠五年,你不可比下一代。即係如果你女兒將來不去美國住,她會有N本us passprt,但她下一代不能by birth 有美籍。

我當年見到美領事館有呢個requirement,特登去申請張high school transcript,加埋 college 就夠。

伯爵府

好媽媽勳章

Ho_BB 發表於 19-4-11 11:42
回覆 jesswu 的帖子

我仲有2個囝1個7歲, 1個5歲.....應該俾人問爆....

其實唔難搞,跟足directions 就得,不過点解唔早D整?

題外話,記住報税同FBAR ,下星期一deadline.

珍珠宮

jesswu 發表於 19-4-11 11:36
我會跟去…我未住過加拿大……有d怕……
有年夏天去Vancouver 都凍到要着turtle neck..
已經係夏天,已經 ...

我三年前暑假去Vancouver 好熱呀!要著短袖衫,是早,晚涼些。你幾多年前去?現在天氣反常。好多地方天氣變咗好多。

首頁
12345...6

尾頁

跳至