自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

水晶宮

mannok媽咪 發表於 19-5-10 10:13
如果另半天
長期對手機、电視、平板。。。。。
個人認為仲陰功呢

對,另半天在家看4小時youtube 誰陰公點。
4小時看似好誇,但由放學到食飯前咁多個鐘唔同佢玩就睇電視,大人邊樹日日同佢玩唔同野,玩足咁多個鐘?

水晶宮

呢度好鍾意用自己思維去套落人地度
佢地覺得返全日班好慘,生個仔出黎冇工人冇人湊所以先擺全日班⋯⋯⋯etc.

公爵府

catcat笑 發表於 19-5-10 09:49
點解啲人覺得返幼稚園全日班係好陰功?又覺得返全日班好無聊?

我兩樣都唔覺喎

其實呢樣嘢每個家庭需要不同,各適其適啦,點會一本通書到老。
因為不用全日上班,我為囝仔選半日班,另外嗰半日小朋友去興趣班又得,去公園圖書館又得,係屋企陪我睇書玩role play 又得,昨天才扮原始穴居人扮了一整個下午及晩上。
但我猜對於大部分家長來說,我的schedule其實也很無聊

男爵府

careycarey 發表於 19-5-10 10:14
我細個返過全日,我自己就唔鍾意囉,嗰陣仲日日被迫午睡,我又瞓唔著,我又冇騷擾人,但成日俾老師投訴,我 ...
我女個時都係,最慘係人地個個都有茶點食,因為佢唔瞓,有時就無得食,呢 d都係之後大個佢先講比我聽,其實可能重有好多吾開心既野發生過無講,所以都有些後悔比佢返全日

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 careycarey 的帖子

係,我個仔唔知係咪太細返全日(2歲3個月),佢成日病,又成日訓唔到,
佢返N時雖然開心,但K我地幫佢轉左返半日,佢話唔要再返去以前間學校,
因為要午睡,佢覺得好痛苦

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 Kittymummy 的帖子

我有工人,都想個仔番全日,因為覺得全日係學習自理方面比較好,
但我個仔返左一年全日,個個星期都病,同埋佢好慘甘午睡唔到~
所以我放棄左,所以我應同唔係所有小朋友合適全日班~

翡翠宮

回覆樓主:

鐘意咪得囉。。。我就唔贊成咁細返全日班,我家長輩更加嚴重反對。。。

子爵府

Poo得好勳章

我唔覺返全日慘喎,我女細個都係返全日,而家我仔返下午班,夠比人睇唔起,其實我地早上返興趣班不知幾爽,少好多人,上堂都專心D

水晶宮

回覆樓主:

因為佢地唔清楚日程
午餐完,訓覺,下午茶就放學

男爵府

yanyanmm 發表於 19-5-10 11:50
我女個時都係,最慘係人地個個都有茶點食,因為佢唔瞓,有時就無得食,呢 d都係之後大個佢先講比我聽,其實 ...

我都試過,有靚靚牙刷派,人人有份,話我唔瞓,唔俾我,嗰時好唔開心。

水晶宮

因為佢地覺得下年都是食,瞓,玩玩具,不如返屋企做。但忽略左其實學校下午有活動外,和其他小朋友玩具互動,都是學習的過程之一。

男爵府

hkgra 發表於 19-5-10 11:57
回覆 careycarey 的帖子

係,我個仔唔知係咪太細返全日(2歲3個月),佢成日病,又成日訓唔到,

瞓唔著,真係好痛苦,我當時都好克制,冇搞咩,瞓唔到都會瞓喺床,唔會出聲,盡量少郁。大人如果夜晚瞓唔著都會左擰右擰,轉身又轉身啦!

珍珠宮

我兩樣都唔覺喎

你兒時有無返過全日幼稚園?
我就有,小朋友都會有心情低落時,就娩入想起媽咪掛住媽咪,圶中一個不是自己家的幼稚園,就算日日返都一樣陌生,我已有妹妹陪但都會掛念媽媽。
始終頭幾歲係媽咪身邊/係自己既家會好好多。 日後讀小學才比佢獨立都未遲。
尚胃灰困身的家庭無得揀,如有很揀會比小朋返半日

珍珠宮

asa2012 發表於 19-5-10 09:56
係覺得咁細個就要離開屋企的貼身照顧,就覺得陰公。
又全日制幼兒園普遍被認為學術程度淺,仲要留咁長時間 ...

小朋友在自理方面可以好些。

我諗睇性格, 阿女堂姐都兩歲開始返全日,依家都快四歲、完全唔覺佢自理好!佢阿媽由細到依家都要佢自理,但咪又係唔得!
相反我覺得返半日的阿女自理方面仲好過佢!

侯爵府

回覆樓主:

我大仔k2嘅時候有返全日, 自理同說話明顯係進步好多, 不過如果另外有興趣班就會辛苦d... 但冇辦法因為嗰陣時佢細妹啱啱出世我要花時間照顧, 所以佢返全日反而多啲時間有人照顧佢, 不過前題係佢已經唔需要瞓晏覺

珍珠宮

超級特務 發表於 19-5-10 09:56
我兩個都返全日班
佢地唔覺自己淒涼

點解我同妹都覺自己悽涼,不過都係大左諗起先覺,因細個根本唔知乜係悽涼!
我有個孖生妹陪我一齊讀,阿媽就算在家都無理我地,但大左同妹都覺得在幼稚園全日唔係咁開心,會掛念屋企,其實當年在幼稚園都開心但就諗﨎係有呢種空虛感覺,唔識形容

珍珠宮

我兩樣都唔覺喎
我都唔覺有幾陰功. 下午係瞓晏覺, 起身有野食. 我仔兩歲時都係返呢D班, 學下同人相處都好. 好過响屋企無所事事睇電視啦

大宅

回覆樓主:

返2間幼稚園先真係陰公...

珍珠宮

careycarey 發表於 19-5-10 10:14
我細個返過全日,我自己就唔鍾意囉,嗰陣仲日日被迫午睡,我又瞓唔著,我又冇騷擾人,但成日俾老師投訴,我 ...

我仔唔肯午睡,我細個都係咁,所以同學校溝通後,果一小時佢去隔離睇書。
反而係家長谷有人質疑我係咪安排佢學咩野,唔俾佢午睡好“陰工”, 佢地唔明白有些人午睡後會好唔舒服,有時頭痛頭脹到爆。

大宅

其實週邊地區都好少好似香港咁返3個鐘..
台灣、澳門全部都返全日..
佢地都無呢個 concept 話返全日好陰功..
至至少我細個係澳門長大無呢個感覺..

首頁
12345...12

尾頁

跳至