自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

molasses 發表於 19-5-11 01:18
好睇呀, 個結局好完整, 垶sir最後喺浩園同阿招嗰度開始到尾都好正, 再加上有字幕講返陳思棋單案, 其實好有 ...

垶Sir 同阿招嘅戲好悶

公爵府

jojobbmum 發表於 19-5-11 11:33
我睇到

2015嗰位係鐵探呢劇嘅藍本人物, 真人真事, 無味神探陳思棋, 佢92年中槍, 其後告曾蔭培部署失當, 佢當年都係敗訴, 亦真係得到個官嘅"咎由自取"四字, 第二年上訴成功。

侯爵府

molasses 發表於 19-5-11 12:55
2015嗰位係鐵探呢劇嘅藍本人物, 真人真事, 無味神探陳思棋, 佢92年中槍, 其後告曾蔭培部署失當, 佢當年都 ...

唔知原來連呢部份都真有其事喎,有無多d內容

公爵府

smiletigger 發表於 19-5-11 12:56
唔知原來連呢部份都真有其事喎,有無多d內容

你yahoo search打陳思棋, 好多當年新聞, 連佢中槍當日嘅相都有, 同埋佢只用4小時破咗單唔知燒屍定藏屍案嘅相關新聞。

公爵府

11B 發表於 19-5-11 11:46
班老戲骨好掂,袁把聲同講嘢時個口型有時好呂奇feel

deleted

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

circle119 發表於 19-5-11 01:27
最後Madam問營長
臨殺兩個仔有乜野講
(有意思?)

始終佢係因自己自私先害死2個仔,所以佢想知2個仔臨死有無知道阿媽既衰嘢,營長話2個仔都唔知,但阿媽自己有愧疚,一世都放唔低所以晚晚都見到2個仔,等同營長一樣被判終身監禁。

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

結局太草率,冇啦啦營長走返嚟香港,跟住好快就已經被程sir拘捕,明明之前鋪咗咁多集講佢幾咁難捉,但最後部署+捉人過程唔駛15分鐘,如果呢part拖長d,加返d細節之類會好d。
madam man又係上訴同調查個part去得太快,明明剛剛仲話佢勝訴,穩坐一姐位,轉過頭就敗訴,過程唔見哂。而家感覺就好似爲埋尾而盡快拉哂d壞人咁。
另外垶sir同阿招傾計個兩part有d悶,仲要兩part都傾計傾咗好耐,令到結局唔夠緊湊

大宅

回覆樓主:

成套劇得bingo同madam man好睇,其他都麻麻

侯爵府

jtw_ki 發表於 19-5-11 14:33
結局太草率,冇啦啦營長走返嚟香港,跟住好快就已經被程sir拘捕,明明之前鋪咗咁多集講佢幾咁難捉,但最後 ...

同意呀
其實最尾一集,開做兩三集,成個故仔會合理d.當然,bingo黑之後,d戲集中垶同招係差d.不過都唔好快成咁

子爵府

愈睇愈悶,連呢幾場結局都無追。

侯爵府

奇異果小邱 發表於 19-5-11 11:30
點解最後字係寫2015年梓入浩園...MATT墓碑都寫2018。我係咪睇錯?

星島見到呢個報導,話係向陳思褀致敬

尚垶和阿招(蔡思貝飾演)在浩園,指浩園破例讓一個快病死的警察安葬在浩園後,畫面是Bingo和垶Sir的亡靈穿上警察在浩園相見,互相敬禮致意,並由袁偉豪旁白:「2015年10月17日,一名英勇的督察長眠浩園,成為首位,亦是目前唯一非因公殉職而能安葬浩園的警務人員…」作結。不少網民則誤以為編劇把年份搞錯,「2018年邱勵進(楊明飾演)死,2015年尚垶葬浩園?抑話呢一個係真人真事?」事實首集開場就列明「本故事是真人真事改編」,真正的鐵探是當年「無味神探」陳思祺!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我初初以為Bingo留低的信(madam掉左入垃圾桶但尚垶見倒)及手機有新證據才會上訴成功。

咩新證據都冇,一個官判敗訴,另一個判勝訴,好兒戲,真係草草收場。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

Bingo死後,着重講尚垶和阿招,都好悶 ,呢套睇紅姐和Bingo演技,值回票價

侯爵府

Jasmine-4711 發表於 19-5-11 16:54
我初初以為Bingo留低的信(madam掉左入垃圾桶但尚垶見倒)及手機有新證據才會上訴成功。

咩新證據都冇,一 ...

新證據應該係bingo手機的錄音,同相,不過錄音實際講咗咩又真係唔知;而相,就似乎是之後搵到的顧傭兵,而成功串連搵到營長。初時我以為係kay出庭指證,就應該會入到罪。
所以咪話草草收場,講得唔清唔楚。

子爵府

回覆樓主:

我覺得呢套越睇越悶, 日日都聽到惠英紅話死左兩個仔。 我屋企既大少都好耐冇睇。

首頁

尾頁

跳至