自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

woodpecker 發表於 19-5-16 21:29
算啦樓主,你本身都想疏遠佢嘅。

你而家唔開心會唔會係因爲覺得自己成為'被疏遠'嗰個,本來係你想'疏遠佢' ...

咪係

子爵府

親子王國15週年勳章

開鋪好多野要預備,唔記得通知都唔出奇。你想疏遠人佢唔通知唔係更好咩?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

woodpecker 發表於 19-5-16 21:29
算啦樓主,你本身都想疏遠佢嘅。

你而家唔開心會唔會係因爲覺得自己成為'被疏遠'嗰個,本來係你想'疏遠佢' ...

除左好勝, 仲有將個疏遠原因歸究左去朋友身上度咁. 本身樓主覺得朋友好假, 所以想疏遠朋友, 但朋友一而再再而三主動聯絡樓主, 唔知樓主有冇關心過人, 到人地唔知係有心定無意冇通知樓主知舖頭開張日期, 而家就講到係朋友既問題.

而家咪機會黎, 唔止係疏遠, 直頭可以絕交, 大家唔駛煩.

男爵府

減齡達人勳章

~小肥豬~ 發表於 19-5-16 17:37
識左20年,近呢幾年大家唔同左,有心疏遠佢,無點樣搵佢。朋友每年生日都會WhatsApp 祝我生日快樂。一個月 ...

係你想疏遠佢在先,人地都可能feel到
宜家佢開左張先搵你,你又唔開心,咁即係點?
你想疏遠人,但又唔想比人疏遠你先?

水晶宮

~小肥豬~ 發表於 19-5-16 18:05
諗深一層又唔係既。但真係溝通唔到,再交往落去會關係差。

既然你都打算疏遠對方, 又做乜咁介懷對方開張後再通知你。 想搵多個藉口比自己, 同佢疏遠係正確???

或者佢唔想你破費送禮或送花藍, 所以唔之前通知你正式開張日期。
天空之城, 快樂之地

水晶宮

首先我覺得關係向雙向的。

一來係你話疏遠佢,同埋佢之前已通知你將開鋪,唔知你有無主動關注下。咁佢開鋪當日都有再通知你,我覺得算係咁,你又為何唔開心呢?

如果你仍視佢為朋友就買d野恭喜下,如果唔想繼續維繫就由他去吧。

珍珠宮

bosch 發表於 19-5-17 05:50
除左好勝, 仲有將個疏遠原因歸究左去朋友身上度咁. 本身樓主覺得朋友好假, 所以想疏遠朋友, ...

完全同意~
自己疏遠人地就好地地,人哋疏遠自己就唔得

人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

大宅

可能你朋友都feel到你對佢嘅事冇乜興趣,咪唔同你講鋪頭開張囉,其實兩個人平時嘅對話都可以感覺到你變冷淡咗。不過可能佢真心仲當你係朋友,就再知會聲你開咗鋪啫

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

你朋友開補習社, 其實未必會大搞開張儀式, 所以可能冇叫你啫, 我朋友上次補習社開張, 乜都冇搞過. 佢叫你過去睇下, 都係當你係朋友. 但係偏偏你就係咁話想疏遠佢, 但係又講唔出真正原因.

伯爵府

好媽媽勳章

~小肥豬~ 發表於 19-5-16 17:44
你指咩原因想疏遠?
遠既係因為處事方式,近既係叫我去佢新店,點知開張先黎通知我
...

反正妳都想疏遠佢,應該唔會care 佢幾時通知妳新店開張。但妳又好似好介意佢咁遅先通知咁。

伯爵府

既然係好好朋友,有心疏遠對方一定feel 到

大宅

畀面勳章

72leelily 發表於 19-5-16 20:39
是否對方事事進步你跟不上?
我都試過這樣而疏遠
其實對方為人無問題的

唔關事,係夾唔到。

大宅

畀面勳章

Fishqqma 發表於 19-5-17 06:58
你朋友開補習社, 其實未必會大搞開張儀式, 所以可能冇叫你啫, 我朋友上次補習社開張, 乜都冇搞過. 佢叫你過 ...

我唔係D好識表達自己既人,疏遠原因簡單D講係溝通唔到,其實我2013年開個鋪講過。因為講緊佢新店開既問題,唔想扯得太遠。

大宅

咁個結果係你想既疏遠,但你唔高興係佢比你更冷淡

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

~小肥豬~ 發表於 19-5-17 08:40

我唔係D好識表達自己既人,疏遠原因簡單D講係溝通唔到,其 ...

明白, 咁淨係講番你朋友開舖頭嘅事情, 你朋友一個月前已經通知你會開舖頭, 但係你呢一個月完全不聞不問, 你朋友其實都算好有心, 忙完之後都重記起你.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

要主動疏遠你又何必介懷係咪頭一日開張要去呢?

大宅

畀面勳章

bosch 發表於 19-5-17 05:50
除左好勝, 仲有將個疏遠原因歸究左去朋友身上度咁. 本身樓主覺得朋友好假, 所以想疏遠朋友, ...

你地講得啱,關係係雙向既。我認我係無關心過朋友,都唔應該介意佢開左張先黎通知我。因為以前大家位置同依家擺對方位置唔同。不過都好怕朋友又再主動搵我,其實我真係寧願佢唔好再搵我好過,好怕對住曾經好好既朋友戴面具

子爵府

我的育兒心得勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

點都好啦,你既然想疏遠佢,而家咪仲好。just let it go

話說我又係好似樓主個friend咁,每年都會生日send祝福比我曾經讀書時期好friend既朋友。不過人大了有各自家庭,近年小朋友又小學中學都冇乜見面了
每年送佢生日祝福都會問問近況,但佢永遠一句起兩句止,我都get到佢唔需要我呢個朋友。可是每年我又好犯賤咁記得佢生日,又好犯賤咁要send個祝福比佢 希望有一日我可以清醒

子爵府

~小肥豬~ 發表於 19-5-16 17:37
識左20年,近呢幾年大家唔同左,有心疏遠佢,無點樣搵佢。朋友每年生日都會WhatsApp 祝我生日快樂。一個月 ...

根本一早想疏遠人。而家搵個藉口。咁大個人,疏遠未疏遠law

大宅

畀面勳章

oni2 發表於 19-5-17 08:56
點都好啦,你既然想疏遠佢,而家咪仲好。just let it go

話說我又係好似樓主個friend咁,每年都會生日send ...

咁你生日佢有無祝福你?

首頁

尾頁

跳至