自由講場

跳至

首頁
12345...18

尾頁

男爵府

KK20010609 發表於 19-6-23 18:03
真的不建議吃太多, 個人會很累, 你可以陪伴他多一點嗎?

我建議跟醫生指示

男爵府

slw81 發表於 19-6-23 18:29
回覆 忘憂館 的帖子

今日先睇醫生,第一次睇精神科,醫生話劑量要試
係,慢慢加上去,試到啱自己劑量。

大宅

其實大家有少少誤解我
我唔係唔信醫生
我係想知道其他抑鬱患者係咪都係食同一只藥,如果係,即是話呢只藥係第一線抗抑鬱藥,係安全的,多謝大家嘅鼓勵。

男爵府

我食冇副作用。但起碼要食三幾個星期先開始見效果。食開之後唔好自己以為有好轉而自行斷藥。要醫生跟進下才可慢慢減份量。

大宅

回覆 我是靚媽 的帖子

明白的,多謝你

公爵府

好媽媽勳章

我十幾歲果時又係咁食80mg,比起自殺果小小副作用算得啲乜?無時無刻都想死無經歷過既人根本唔明,唔好講咩睇開啲做運動陪住佢就有用,個個都知死係無用係唔岩,但偏偏控制唔到呀,唔好亂聽人講唔好食藥,食藥控制到就自然會減藥。我上個月又爆發無論清醒定係訓覺發夢都係自殺既念頭,唔食藥點捱過黎?輕微既食藥好快可以ko個病症

象牙宮

咁樣佢啲徵狀都幾嚴重.我諗你都係聽醫生話好啲.

男爵府

slw81 發表於 19-6-23 17:58
回覆 kk1186 的帖子

醫生話重度抑鬱,中度焦慮

建議你俾女女食因可控制,此外做多D運動亦有幫助。

禁止訪問

象牙宮

slw81 發表於 19-6-23 17:15
15歲女仔,
醫生開咗Fluoxetine,
頭四日每日10毫克

google :

Fluoxetine最常見的副作用為:失眠(10%至33%)﹑頭痛(21%)﹑嗜睡(5%至17%)﹑焦慮(6%至15%)﹑腹瀉(8%至18%)﹑神經緊張(8%至14%)。 其它可能副作用包括:性慾下降﹑噁心﹑厭食﹑口乾﹑虛弱﹑身體無法控制的顫抖﹑打哈欠﹑出汗﹑食慾不振﹑噁心﹑頭暈﹑喉嚨痛﹑食慾不振等。

Fluoxetine是一种选择性血清再吸收抑制剂(SSRI)型的抗抑郁药,中文名称是氟西汀。 其药物形态为盐酸氟西汀(Fluoxetine hydrochloride),商品名为“百优解”或“百忧解”(Prozac)。 在临床上用于成人抑郁症、强迫症和神经性贪食症的治疗,还用于治疗具有或不具有广场恐惧症的惊恐症。

在兒童和青少年中使用選擇性血清素再吸收抑製劑

政府醫生? 
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

先請大家唔好攻擊我先再睇落去。
事關點解我咁想知道其他兒童患者係咪食同一只藥,係因為我係深圳睇嘅青少年精神科,香港睇政府要排到2021年,私家嘅診金都過千,真係唔係我可以負擔得到嘅,但佢又病喎,我咁就諗住去深圳睇咗先,可能係青春期情緒不穩唔係抑鬱呢,點知結果令我大受打擊,如果香港同深圳都係開同一種藥咁我無必要再係香港睇多次私家,呢啲病唔同感冒第一次就得,係長期抗戰,雖然今次睇檢查費用咗差不多八百,但診金+一星期藥唔過百五,完全係我可以負擔得到,而且檢查唔係次次都要做。
再次請大家唔好攻擊我去深圳睇醫生 多謝大家。

esmehouse    發表於 22-9-26 07:19
wpc666    發表於 21-6-1 11:54
jc2009    發表於 21-5-14 10:59

大宅

回覆 我是靚媽 的帖子

係,醫生都係咁話嘅,最少兩個星期先見效,每次覆診都要調整份量

珍珠宮

slw81 發表於 19-6-23 19:44
事關點解我咁想知道其他兒童患者係咪食同一只藥,係因為我係深圳睇嘅青少年 ...

只可以講,大陸同香港嘅診斷,未必會相同,而且分歧可以好大。(例子如果你有興趣可以Pm我),我建議你點都睇一次香港私家精神科。藥嘅嘢,無副作用都唔可以立亂食。如果你最初講喺大陸睇而唔係香港睇,大家唔會咁覆你。你將重點放錯,呢度冇人認識你囡囡,唔會知道你囡囡咩情況,更加唔會知道啲藥開得啱唔啱。

男爵府

明白的,我見其他jm都是以過來人寫出意見,無任何負面或攻擊意思,知道你又要工作和照顧囡囡,身心都會很疲累,加上經濟有壓力,去深圳睇醫生真是無可厚非,香港普通檢查都要千幾蚊一次,仲要唔知道要睇幾多次。樓主放鬆些,有疑問可隨時再來問大家意見

伯爵府

BK Milk勳章

slw81 發表於 19-6-23 19:44
事關點解我咁想知道其他兒童患者係咪食同一只藥,係因為我係深圳睇嘅青少年 ...

真是看著都讓人傷心。我一會看下我食的是什麼藥。如果可以的話,幫女換個環境,或許會好些,如果是我會盡量說服她換個輕鬆的學校。或者休學一年都無所謂。個女的健康比什麼都重要

大宅

回覆 米豬蓮 的帖子

多謝你,我唔係怕副作用,我係想知係咪都係開呢只藥

大宅

回覆 Moti 的帖子

你講得好啱,我就係怕一開始就講係深圳睇俾人講,但我重點係想知開咩藥,多謝你。

大宅

回覆 appledai 的帖子

佢唔想轉校

大宅

回覆 gwash 的帖子

好感激大家

男爵府

完全明白樓主只是睇下有冇過來人可以分享下經驗。

隻藥真係冇咩副作用,我自己一D都唔覺。層經見到食左一排藥見有好轉,感覺非常好,所以白痴地自行斷藥,好快番發仲比以前嚴重,跟住份量要加重。最慘又要等幾星期先見好轉,真係辛苦到想死!

祝福你同女女一切順利!

首頁
12345...18

尾頁

跳至