時事熱話

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Alex123 發表於 19-7-13 00:20
敢怒不敢言!
其實上海本地人也有很多不滿,但邊講夠膽公開講。單是近日的廢棄物分類民間私下已經駡聲四起 ...

廢物分類對環境好,中國政府咁嘅政策都有問題?唔通要似美/英/澳咁將自己d垃圾運去落後國家先叫好咩?

拒收洋垃圾 印尼把200多噸垃圾退回澳洲

https://money.udn.com/money/story/5599/3918951

awaa06    發表於 19-7-13 21:31

珍珠宮

moto1357 發表於 19-7-13 08:42

廢物分類對環境好,中國政府咁嘅政策都有問題?唔通要似美 ...

係無問題。我非常支持。
不過,為了分類引發很多爭議及打架事件就有點兒哪過。你先留意一下上海民眾的反應先啦!

子爵府

Alex123 發表於 19-7-13 08:58
係無問題。我非常支持。
不過,為了分類引發很多爭議及打架事件就有點兒哪過。你先留意一下上海民眾的反應 ...

你比資料嚟睇下先?

珍珠宮

moto1357 發表於 19-7-13 09:42
你比資料嚟睇下先?

都話敢怒不敢言囉!
國內政府要推行新政策,你覺得可以給你有負面新聞散播嗎?

搵啲朋友問下啦!是近期國內民間熱話。

子爵府

Alex123 發表於 19-7-13 10:23
都話敢怒不敢言囉!
國內政府要推行新政策,你覺得可以給你有負面新聞散播嗎?

既然你話負面新聞唔會散播,咁你又知道嘅? 比你知嘅版本討論下嘛,唔係點討論喎

awaa06    發表於 19-7-13 21:33

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

我睇YouTube 講中國調查案件,仲將以前沒破既案件都開始再查,唔知真唔真,如果真心案件調查拉人都幾好。

珍珠宮

moto1357 發表於 19-7-13 10:36
既然你話負面新聞唔會散播,咁你又知道嘅? 比你知嘅版本討論下嘛,唔係點討論喎
...

都是國內朋友在微信群裡說話。
有些朋友圈的消息發佈幾個小時就被關閉了。你咁關心國家,不是不懂這些吧!
國內要聽真正民眾聲音就只能走進民眾,不能單靠官媒。

大宅

咁點解仲咁多中國人爭住攞香港身分證?
有錢嘅,投資移民落黎
中間嘅,叫啲仔女來香港讀大學再留港七年
無錢嘅,嫁個七十歲阿伯都要嫁來香港

大宅

Kx16 發表於 19-7-13 13:01
咁點解仲咁多中國人爭住攞香港身分證?
有錢嘅,投資移民落黎
中間嘅,叫啲仔女來香港讀大學再留港七年

你所講既係你身邊宜家發生既事?

子爵府

Alex123 發表於 19-7-13 11:50
都是國內朋友在微信群裡說話。
有些朋友圈的消息發佈幾個小時就被關閉了。你咁關心國家,不是不懂 ...

我睇外國資訊多,我唔識淘寶又無微博帳戶,誰說我關心國家?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

珍珠宮

moto1357 發表於 19-7-13 13:46
我睇外國資訊多,我唔識淘寶又無微博帳戶,誰說我關心國家?

外國及香港新聞及網上言論比較自由,你喜歡讚國家又得,喜歡駡國家又得。你對政府的政策與行政有什麼質疑可以隨便講。
單是你指的登月太空任務,你可以隨便質疑是真是假,不會有政府出面告你誹謗或不給你討論。其實只要上google search一下,你可以搵到話登月任務是假的節目內容,但亦有大量科學家及教授平反及用科學引証所謂假的誤論。你要選擇相信是假的評論也沒有辦法。反正這些也是茶餘飯後的笑談,真假也無乜所謂。

在國內,你就必多想了。單單關注諾貝爾和平獎得主及維權律師的新聞你都能懂一、二了。所以你喜歡關心什麼類型的網上流傳或媒體報導已經決定了你的取向。

子爵府

Alex123 發表於 19-7-13 16:03

外國及香港新聞及網上言論比較自由,你喜歡讚國家又得,喜 ...

點解釋呢?

子爵府

Alex123 發表於 19-7-13 16:03

外國及香港新聞及網上言論比較自由,你喜歡讚國家又得,喜 ...

曼寧被不人道對待,囚禁,虐待唔知又點計,仲有部份戰地記者被美/英被消失 ,要計就唔止中國先會發生,我就唔會似你咁淨係只講中國

珍珠宮

moto1357 發表於 19-7-13 17:00
曼寧被不人道對待,囚禁,虐待唔知又點計,仲有部份戰地記者被美/英被消失 ,要計就唔止中國先會 ...

我唔會質疑外國國家的政府也會做出違反人權的事情,但起碼你,受害者家屬及媒體可以報導、質詢、評論、甚至告政府。在國內,你認為人人也有這個機會嗎?

如果你覺得你站在香港聽不到國內人對政府不滿就代表他們活得比我們好。我可以說北朝鮮的人民應該是全世界最幸福的人民。

珍珠宮

moto1357 發表於 19-7-13 16:55
點解釋呢?

我唔係專家,也沒有細心去了解每一個細節,當年已經有人造衛星及無線輸送。我唔係太明白你指的是什麼問題?

子爵府

moto1357 發表於 19-7-13 17:00
曼寧被不人道對待,囚禁,虐待唔知又點計,仲有部份戰地記者被美/英被消失 ,要計就唔止中國先會 ...

某些人對美國所做的一切,可以視而不見

子爵府

Alex123 發表於 19-7-13 17:17
我唔會質疑外國國家的政府也會做出違反人權的事情,但起碼你,受害者家屬及媒體可以報導、質詢、評論、甚 ...

難道你會覺得美/英政府會比咁多知情權比市民知道?
比更多資訊全球人知道佢嘅惡行?
https://www.bbc.com/zhongwen/trad/world-48122811?SThisFB

大宅

awaa06 發表於 19-7-9 12:13
不認不認還須認, 你問10個有9.5個大陸人會多謝中國政府, 多過埋怨國家, 因為好多人已經安居樂業, 豐衣足食, ...

係呀,香港人好慘,年輕人憑自己有幾多個買得起樓,睇公立醫院有排長龍,私家醫院又貴

子爵府

moto1357 發表於 19-7-13 18:21
難道你會覺得美/英政府會比咁多知情權比市民知道?
比更多資訊全 ...

民主國不為人知的惡行

舊聞:

“This is a war crime, this is a crime almost against humanity and Britain has been complicit in it.” - Lloyd Russell-Moyle MP

A handful of activists protested close to 10 Downing Street on Tuesday, against British involvement in the Saudi Arabian-led war against Yemen.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2160375160919022&id=1405726646383881

#RT揭發咗英/美惡行,但被滿口仁義道德嘅英國拒絕參加全球媒體自由會議,說好的新聞自由呢??

首頁

尾頁

跳至