夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

liumeowjen 發表於 19-9-18 16:11
長文略過
請樓主下次講重點

我唔會覺得嫁俾個咁嘅老公係好事
好長氣 ---> 人唔會有完美的, 每個人賣點都不同, 有優點和缺點, 看看妳要什麼....

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

PTMCYS 發表於 19-9-17 22:41
仔仔讀中學, 多了跟太太拍拖的時間, 開始尋回未生仔前的相處感覺.

上週六, 一早捉仔仔和太太去公眾泳池游 ...
言下之意.........................曬你太太細你好多?

男爵府

20150618bb 發表於 19-9-23 17:36
言下之意.........................曬你太太細你好多?

我估佢太太又未必好細~只係一直都畀人當細路女咁湊~唔想長大啫

LeBlue    發表於 19-9-24 16:41

別墅

想問。。其實邊part似「細路女」?講得咁就係要小朋友獨有嘅特質先會咁樣強調。呢啲事大人唔會「犯」或經歷㗎咩?..唔按lift, 揾好靚位,迷路,追加食物。。唯一最強調/令我最深刻係露兩球嘅風險而要俾人罰站/冇得活動。同個控制狂過假日咁@@老婆好m.寫嘅風格感覺好gay。我覺得啫,唔好望我呢句。

子爵府

柳飄飄 發表於 19-9-18 16:53
佩服樓主長篇大論講埋d無聊嘢

咁我又幾無聊喎, 唔嫖唔吹唔飲唔打機, 宅男在家做完公司野就家務煮飯清潔上網周圍八.....

無聊分享, 有人無聊回覆, 唔洗咁認真, 又唔係害人既, 吹下水又1 day, 10個有8個說無聊, 有2 個會思考都唔錯啦.

子爵府

小菜豆 發表於 19-9-18 18:53
回覆 PTMCYS 的帖子

你有冇直接講,今日好攰,今次幫我買先?你唔講,冇人知道你又餓又攰

當日已經講左, 但可能佢都攰, 我無再講多次, 快快做左算.

子爵府

LeBlue 發表於 19-9-19 15:55
字裡行間
睇到樓主是超級鍚老婆個類
比著我C6,如果我咁麻煩,

我以前都好易黑面的, 跟住受前輩和家人開導, 加上自己思考而改變的.

LeBlue    發表於 19-9-23 22:45

子爵府

Pianocake 發表於 19-9-19 19:09
一男人成日喺女人forum巨細無遺敘述家中瑣碎事,再加對老婆嘅批評,好八婆囉 ...

妳話我八婆囉 ? 晤..... 咁我就有進步了, 以前有個老闆話我只懂做野, 成日埋頭苦幹, 唔知其他人發生咩事, 佢要我學習八掛, 要知下面D 人做緊咩, 其他team D 人做緊咩,...... 有道理! 從此學習八掛...... 其實唔錯, 真係幫到工作的..

但夫婦感情版說成女人forum , 有點不公平, 男人不可以分享嗎?

引述我之前說: 男人要知自己要什麼, 女人要知怎樣令男人為自己付出. 我目的不是批評太太, 而是引用日常的一些事情分享看法, 由負面轉為正面, 希望10個人有2個覺得我說既野值得參考, 已沒浪費我的時間. 咁當然話題會涉及一些瑣碎事和缺點. 我太太亦有很多優點, 這就是令我留在她身邊繼續照顧她的動力, 但在這裡說優點只是給人看似晒命....

男爵府

樓主係好錫老婆既

伯爵府

認同你 唔想禁關門 唔係企禁制果度 所以我每次一入lift行最入一來唔會阻住下一個要入lift既人 二來我唔想禁

太太有身材著三點式緊係要show下啦 我想show都無得show呀

男爵府

PTMCYS 發表於 19-9-23 22:31
妳話我八婆囉 ? 晤..... 咁我就有進步了, 以前有個老闆話我只懂做野, 成日埋頭苦幹, 唔知其他人發生咩 ...

明白的期待你下次再分享

子爵府

mini1204 發表於 19-9-18 14:49
男女關係真係一係東風壓倒酉風一係西風壓倒東風
bikini不嬲着開,就算一件頭都係腰位開哂窿,我完全無理會 ...

會打扮的女仕, 令自己更有自信, 亦是對其他的人一個尊重, 我心裡會欣賞

我唔比太太穿3 點式, 係個款走光, 之前有次去韓國玩, 佢都無帶防晒衣, 我無阻上, 睇情況.

子爵府

Gi-leung 發表於 19-9-20 22:07
你份工同我c6一樣 佢5點未到就會返到屋企 但仍然都有會有客打比佢...要處理公司野 而我就每晚約6:45-7點係 ...

之前係我煮晚飯, 升了職, 處理事情多了, 放工的時間不定時, 唔想成日心掛掛影響工作的決定性. 晚飯對有小朋友的家庭來說, 係定時的家務, 不然會影響小朋友日後的習慣和打亂下午與晚上之間的習息時間, 所以重新分工後, 由太太處理, 太太收工時間比較穩定.

其他晾衫,清潔,備餸,洗碗等可不定時的家務, 我會繼續做, 會體諒女人, 她們更有M到影響, 係辛苦的, 自己會先多行一步, 不會太計較.

我係由細到大都習慣做家務的人, 老家練成的, 愛乾淨企理, 唔覺得做家務係咩問題.

我老婆都有味精過敏, 會訓唔到的.

子爵府

CMMANDY 發表於 19-9-22 22:37
男的, 急進, 無耐性, 內心希望太太看到自己的付出, 其實, 太太看到的, 她只係唔識讚出口, 令男方有點洩氣兼 ...

男的, 急進, 無耐性 ---> 我做事情比較急,快手, 但唔算急進和無耐性.

令男方有點洩氣兼唔抵 ---> 我又無覺得唔抵, 太太唔愛做作和被動型, 但她亦有她的優點, 每個人都希望人讚和認同, 但唔係小朋友咁易洩氣, 我不會等待太太, 我係會提太太, 我唔鍾意花時間估估下的人, 我好直接, 走去好"霖"+無聊同佢傾偈, 有時按下摩講, 妳覺唔覺近排忽略了我, 佢會收到的, 果排會識做和改善.

太太識我前都曾拍過拖, 所以唔怕貨比貨, 我好的佢知, 佢會珍惜, 但有些人太安穩時會遺忘, 需自己主動做起, 不然就會疏離.

但多謝妳支持.

子爵府

mingmama 發表於 19-9-23 20:10
我估佢太太又未必好細~只係一直都畀人當細路女咁湊~唔想長大啫
...

估計同妳差不多大

子爵府

20150618bb 發表於 19-9-23 17:36

唔係呀~

子爵府

jjff619 發表於 19-9-23 20:41
想問。。其實邊part似「細路女」?講得咁就係要小朋友獨有嘅特質先會咁樣強調。呢啲事大人唔會「犯」或經歷 ...

兩球+控制狂 = GAY ? 這個推理, 理解唔到

其實字眼理解未必每個人相同, 不用過於執著.

我諗我的所謂"控制狂" 比個D 結左婚, 廢了太太武功, 之後生多2件, 牽著太太鼻子走並一路偷情的男人, 我好少兒科吧...., 現在太太返自己喜歡的興趣班, 定期跟同事朋友聚會, 又有老公錫, 所謂這樣的控制狂, 應該有部份C9 都接受吧...

太太係被動的人, 變宅了. 我要主動游說她去游水做運動和安排節目, 當天早餐她很滿意, 雖然食了四佰蚊, 佢會覺貴, 但大家開心食, 要多嘗試, 好的沒有寫下來, 妳覺得這樣都可以理解的.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

mingmama 發表於 19-9-23 20:10
...

珊瑚宮

PTMCYS 發表於 19-9-24 08:00
唔係呀~

複式洋房

回覆 mingmama 的帖子

初黎報到,咩都唔識...
淨係見到呢位先生成日出POST話太太呢樣唔好個樣唔好,然後再話自己如何遷就...

首頁
12345...7

尾頁

跳至