自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

Udea 發表於 19-10-5 22:34
我一直做account, 所以銀行內或出去都係做account.
不過,現在工作跟account完全無關,係出左黎先轉行。轉 ...

銀行而家人工加幅真係好差我都想轉行唔知轉咩好。

大宅

銀行好多年前做福利好好,但現在吾好做,做 I banking 應該會好d掛

水晶宮

carmen619 發表於 19-10-6 08:40
銀行而家人工加幅真係好差我都想轉行唔知轉咩好。

宜家咁嘅時勢就真係唔好走住,有份工已經好好
等呢件事過左,個市好D先再諗

別墅

Udea 發表於 19-10-6 09:49
宜家咁嘅時勢就真係唔好走住,有份工已經好好
等呢件事過左,個市好D先再諗
...

咁又係,始終假好福利好

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

在投資銀行做IT, 幾好做。Work-life balance唔錯。

伯爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

想問,如果不做銀行會做什麼,要有比較才知那樣好。

例如做銀行清潔工或街道清潔,如人工一樣都應該係銀行

例如做銀行文員或細公司文員,如人工一樣,都應該銀行好d,話哂銀行,有一定 資金實力。

例如做銀行高層或細公司高層,如人工一樣,都應該銀行好d,話哂銀行,有一定 資金實力,轉工話咩銀行做高層都應該容易過細公司

男爵府

hebesiu 發表於 19-10-3 20:47
我中立的 , 亦唔係想轉行 , 只係純想知

想了解下從事銀行業係咪好做 ( 咩係好做 ? 即係穩定 , 前境 , 福利 ...

唔好介意,就咁講入"銀行"冇人可以答到你係點樣(答到你嗰 D 都係好主觀嘅諗法)..... 銀行都有好多範,後勤文職,熱線,櫃檯,sales..... 樣樣要嘅技能同mind set 都唔同,你係想做邊個範疇?
我識嘅做銀行嘅朋友都做到風山水起,有車有樓.... 林鄭對話入面有個黃絲話做銀行但係係三無人士...

首頁

尾頁

跳至