1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

CCHINGC 發表於 19-10-8 22:17
回覆 sambeebee 的帖子

追住餵呢個習慣要改左先,因為會影響好多野,包括進食意欲,自理能力,消化系統同 ...

會試下先同我地一齊食晚飯,如果佢唔肯自己食...係咪都照收野唔餵佢?

禁止訪問

子爵府

收唔收野、幾時收,呢個好睇小朋友個性,家長應變能力。
早期,我會俾唔同質感唔同顏色嘅食物囡囡試,通常一餐最少五款,份量唔需要多,亦唔好一次過俾晒,然後盡量每日都有D變化,例如俾下手指食物、飯波、迷你水餃,可以嘅用佢喜歡餐具,吸引一下佢,唔食都玩下,跟住觀察佢地喜好,找出必食嘅食物,再每日做D變化,其實由糊仔過到正式大人飯要半年時間,但有D小朋友會快D

別墅

CCHINGC 發表於 19-10-9 13:38

收唔收野、幾時收,呢個好睇小朋友個性,家長應變能力。

你真係好有心機去準備食物(emoji)(emoji)

大宅

sambeebee 發表於 19-10-8 09:13
昨日放假係屋企,就試左比剪碎啲通心粉加蕃茄蓉同雞蛋,佢肯食但要餵先食,同埋明顯地佢係直接吞,冇咀嚼 ...

BB食飯同大人一齊埋桌食。你食野時好明顯咁咀嚼俾佢睇。 食俾佢睇。 佢會扮你 我個b15個月係咁。

別墅

magnumismyboy 發表於 19-10-9 09:05
我小朋友上果陣3歲左右,佢係講野唔得所以要睇言語治療,其實食野都唔係好好,不過講野更差。

一開頭唔肯 ...

請問可唔可以都pm我?

禁止訪問

複式洋房

sambeebee 發表於 19-10-9 08:55
水果....基本上蘋果一定要攪碎佢先食...橙就要搣哂啲白色皮先肯放入個口...長老成日都怕佢食唔飽食唔哂... ...

我女女而家歲半 乜都肯食 我每次食野都會俾少少佢試下(當然係小朋友都食得) 佢見到媽媽,婆婆食甘開心 小朋友就會好奇 好想試 ,之前食粥仔 我叫婆婆煮多少少,甘我食,佢又要食我個d(其實咪又係佢既) 佢自己都會食囇d粥仔,到而家你俾咩佢,同佢講好好食,咩都同你食。最關鍵時刻係不到1歲時 佢冇得選擇同拒絕 ,雖然你仔仔過左黃金時間,不過仲可以慢慢培養佢對食物既興趣,我覺得最大問題唔係小朋友,係你99 ,所以為左小朋友,一定要同佢溝通吓!

大宅

回覆樓主:

如果仲流緊口水,就真係口肌控制得唔好。要訓練下。

別墅

水果....基本上蘋果一定要攪碎佢先食...橙就要搣哂啲白色皮先肯放入個口...長老成日都怕佢食唔飽食唔哂... ...

你唔好介意。雖然個個小朋友都唔同、但良好飲食習慣係慢慢培養。你要同奶奶傾下

同埋可以試下狠心小小。佢唔食就話比佢知無野食。一定唔可以心軟。

我囡嗰時由糊仔轉粥飯。佢都玩左我成個月。
加油媽媽

別墅

kaka2003922 發表於 19-10-9 16:12
BB食飯同大人一齊埋桌食。你食野時好明顯咁咀嚼俾佢睇。 食俾佢睇。 佢會扮你 我個b15個月係咁。
...

我都試過幾次,但我覺得佢已經過左會模仿你食野果個階段了...佢宜家見你食野反而會過黎搞搞震唔比你食

別墅

babygaga媽 發表於 19-10-10 10:57
我女女而家歲半 乜都肯食 我每次食野都會俾少少佢試下(當然係小朋友都食得) 佢見到媽媽,婆婆食甘開心 小 ...

佢最近肯食蛋同埋食通粉,不過唔多,奶奶都知有問題,其實我仔可以食好多,但要佢自己食唔餵佢,佢食幾啖就唔食,好似今日咁,早上9點半飲奶180ml 加食左半個搞碎左既蘋果,11點奶奶又想佢食蕉,佢食左1/4隻就唔食,奶奶就追住佢等佢食多半隻,跟住1230又開始要食晏....根本就冇餓過,食野食乜野都冇得揀...同奶奶講唔使追住食...佢竟然話阿仔肚餓會唔識講...我話佢識得叫你做乜買乜啦,點會唔識講自己肚餓...但奶奶都係照做佢想做既野....救命

禁止訪問

大宅

蘋果攪碎?!!!
再咁落去真係唔得喎
我仔28個月,咩都食,已經食大人野喇。歲幾時成隻雞搥拿著吃,條骨大,唔怕硬
真係要好認真處理啊!
上面好多媽媽都提供了有效方法,但做唔做真係睇你。去到面家呢個情況,好明顯大人問題比小朋友大
唔好成日話奶奶話...奶奶唔鍾意...奶奶覺得...個仔係自己既,將來對一世都係自己
好多時老人家只做到照顧,而非教導
身為父母,真係冇藉口架

子爵府

我講個經歷你聽,昨日我地同囡囡一家三口去茶餐廳食飯,囡囡如常自己坐Highchair食飯,由於佢唔喜歡烏冬被剪短,但又未必下下畢到烏冬,所以會又用手又用匙咁食,無幾耐我feel到有人一直望住我個囡食野,係一對父女,個爸爸話:佢應該得歲幾兩歲,個女話:但佢畢唔到架喎,我初時以為因為我個囡用手食野佢地覺得奇怪,咁我就無理繼續食,後來,佢地食物唻左,我終於明白點解佢地咁留意囡囡,因為呢個小女孩差不多6、7歲,但係全程食飯每一口飯都係爸爸餵,佢地應該驚訝點解歲幾兩歲小朋友自己食飯。
其實好多野小朋友都做得到,只係我地肯唔肯放手俾佢地做,昨日我囡自己用杯飲野,而剛巧昨日張檯又太細,所以佢唔覺意打翻隔離隻杯(膠杯),仲要係兩次,我地如常幫佢清理,有D父母會覺得咁咪好麻煩,係呀,係麻煩,不過我唔想6、7歲仲要餵佢,到時我地仲麻煩。

男爵府

sambeebee 發表於 19-10-13 18:21
佢最近肯食蛋同埋食通粉,不過唔多,奶奶都知有問題,其實我仔可以食好多,但要佢自己食唔餵佢,佢食幾啖 ...

你應該係同99住 ? 我覺得成件事首先係應該搞掂你99先, 唔搞掂你99, 你對個仔做乜都係o徒氣.

莫講而家食野, 將來讀書教學之類仲有排你煩....

你99最聽邊個講 ? 醫生 ? 你c6 ? 總之搵一個佢最驚同最心服口服既人同佢講清楚成件事啦 !

別墅

歲半健康院都會問食吾食大人飯,粥,爛飯個D,健康院都會跟進!

別墅

我好明白,同長老溝通真係好勞氣,佢地吾多吾少都會堅持自己嗰套 。再加上嗰個係99吾係自己阿媽。好難去傾。
或者甘諗啦,如果而家屋企人都睇到個問題,可吾可以同老公商量下,暫時吾做野,全職湊番先,趁小朋友仲細,要改變會易d,愈大愈難改變。
要長老去就我地既教法係會有難度,所以如果經濟許可,自己跟番一排先,會安心d。

男爵府

sambeebee 發表於 19-10-13 18:21
佢最近肯食蛋同埋食通粉,不過唔多,奶奶都知有問題,其實我仔可以食好多,但要佢自己食唔餵佢,佢食幾啖 ...
想問下你小朋友係返全日定半日?
如果返全日, 理應自己食

如果返開半日, 轉全日啦. 起碼幾餐無99幫.

男爵府

我覺得應該要減奶量,比完180ml奶仲塞佢食蘋果食蕉,大人都唔想食啦!唔好再整蘋果蓉喇,蘋果太硬暫時唔好比住,先試下比啤梨、桃哩啲軟身嘅水果。想佢食多啲真係要比啲時間花啲心機煮,煮多啲唔同顏色嘅食物,唔好旨意工人同奶奶。去$12店有好多得意嘅整飯團工具,可以買幾款試下幫唔幫到手。

首頁

尾頁

跳至