自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我都會預約喎,如果我開門屋企有聲有人會嚇一嚇,點知係咪賊你爸可能開門時打個突,嚇親咪黑面囉,下次醒目啲啦阿女

男爵府

無通知上去執咗人哋啲嘢
無論嗰個係邊個屋企成員
(爸爸媽媽仔女老婆)
應該都會嬲㗎嘛?

大宅

柔柔寶貝 發表於 19-12-16 15:27
爸爸年紀越大性格越古怪,返上去想幫佢做清楚執屋,比佢返黎叫我下次上去要預先通知佢,仲叫我唔好隨便執佢 ...

我朋友就是有次無通知下返到去見到老逗個女朋友在房瞓緊, 超(emoji)!不過佢呀媽死左多年, 只是無諗到咁老都仲

公爵府

回覆樓主:

其實打電話講聲好少事,而且我都唔鍾意人地起我唔起屋企時亂執我D嘢

子爵府

BK Milk勳章

爸爸年紀越大性格越古怪,返上去想幫佢做清楚執屋,比佢返黎叫我下次上去要預先通知佢,仲叫我唔好隨便執佢 ...

你唔好咁負面啦!
佢都係唔想你番到去,嫌外家唔乾淨,又會嫌佢唔掉舊野(否則你唔會清潔幾小時啦!)。
掉番轉,如果佢去你屋企,佢一樣 E E 哦 哦,批評你屋企,你都唔高興吧?

下次上去預先講聲囉,唔好一路執一路投訴批評,佢就唔會阻止你

珍珠宮

畀面勳章

根阿媽要上我屋企一樣
都要打電話俾我先
而且我十分 萬二分唔想我媽幫我執屋

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

好多老人家,係唔鍾意你掂佢D野,話之你 仔定女,我深深體會。

wcpcelia    發表於 19-12-18 11:12

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

下⋯⋯係要㗎喎,就算有鎖匙入屋,難保家人突然「赤裸」,以為唔會有人撞入。

子爵府

我會打電話返屋企喎,如果到時佢地出晒街我返去做乜?

伯爵府

樓主唔洗唔開心, 可能你爸爸驚你辛苦啫, 你知啦d男人唔好意思出聲講, d語氣用詞都係粗粗魯魯架啦.
我返娘家都要預早幾日打畀母親大人, 有時佢仲話約咗人去街叫我唔好返去搞搞震.
陶土經過塑造...燒製...可變成有用的器皿.它盛裝到多少就看我們如何給它塑形,它有多堅固就看我們如何燒製...

珍珠宮

畀面勳章

好小事。
除咗返自己屋企,去任何人屋企都會預先通知。
話時話,返自己屋企知道有人在入面都會撳下門鐘先,等人知有人入嚟。

珍珠宮

柔柔寶貝 發表於 19-12-16 15:38
如果佢笑住咁講我就唔會咁唔開心,但佢黑晒面望都冇望我一眼

咁倒轉係咪你嘅父母或你老公嘅父母上你屋企可以唔單聲就上嚟,仲唔出聲幫你執屋?各人都有私人空間嘅要求,我唔覺得咁係古怪喎!以愛之名有時先係最難受。

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

好多老人家,係唔鍾意人掂佢D野, 因為佢哋無記性, 用得慣咗就手, 覺得無問題, 你執完用得唔順手, 甚至唔知放在係邊.
你幫佢清潔咗三個鐘, 即係用咗好多水, 要交好多錢水費(你俾錢都肉痛).
p.s. 我亞娘都係咁, 唔俾吸塵(浪費電), 唔俾拖地(浪費水).

至於回娘家,你都係想見見老人家啫, 打個電話先, 看看佢在不在家, 免白走一趟.

唔好嬲, 你好孝順, 只不過老人家有自己的生活, 不想被打擾.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

翡翠宮

回覆樓主:

我返娘家都有講聲先

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

都啱
打個電話吧了
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我經常返娘家, 每次都會同家人講, 方便佢地煮飯, 同埋有時佢地有朋友聚會或去街, 之前講定唔會返到去冇人。

公爵府

樓主爸爸的要求無咩不合理

子爵府

親子王國15週年勳章

你執野有無問過物主先?你可能會攪亂佢個機制,甚至佢搵唔到要搵嘅野例如錢佢會以你攞咗。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

現在科技咁方便,又唔洗飛鴿傳書。
打個電話通知聲好正常,基本禮貌。

男爵府

柔柔寶貝 發表於 19-12-16 15:38
如果佢笑住咁講我就唔會咁唔開心,但佢黑晒面望都冇望我一眼

可能佢覺得平時有野要做或有節目,你預先通知左佢大家都會好安排呢,唔洗諗太多

首頁

尾頁

跳至