自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

bowling2004 發表於 19-12-17 20:19
我係做agent呀,秘書嘢唔識㗎。 轉第二間又係做番agent。唔想再做agent喇。 做到意興闌珊。
...

去保險公司做

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

點解辭咗份工

複式洋房

樓主,唔好灰心,總有好多方法架~

不如你首先諗下,
你覺得自己唔適合做AGENT既原因係咩先,
如果係唔想再跑數,就搵文職工作~

但係如果你只係覺得純粹係同同事唔夾,
自己又想繼續試下呢行,
我覺得你可以轉公司試下~

加油呀!

大宅

iamlovingit 發表於 19-12-20 07:35
努力啦, 我都由製衣業機遇下有心人比機會我轉做牙醫助護,工種完全唔同,期間都比人前人後話及比面色我睇 ...

想問一下,難得可轉工,為什麼又唔做?
謝謝

男爵府

bowling2004 發表於 19-12-17 18:03
做人做到好辛苦。自己好似咩都唔識,辭咗份工,想轉行都唔知可以做啲咩工。
生活唔開心,環境又咁樣。嫁個 ...

自己條team都衰就真係好難頂。呢樣真係好有同感。quit左當心靈上休息下都係好事。或者你可以睇下政府都有好多免費課程。讀完好似都有職介。咪乘機轉埋行咯
你不是孤單的。我都等近轉工機會!加油(emoji)(emoji)

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

bowling2004 發表於 19-12-17 18:03
做人做到好辛苦。自己好似咩都唔識,辭咗份工,想轉行都唔知可以做啲咩工。

做人要有希望、每天都系新希望、新開始、呢份工吾做 、揾過份工、路系人行出來、c6 吾好 咪學習錫自己多啲、自己先系最靠得住

男爵府

karenhoho 發表於 19-12-20 09:21
想問一下,難得可轉工,為什麼又唔做?
謝謝

因為要要長時間企及輪班,還有人工真的偏低,
其他的都可接受。
長遠不太適合我而已。

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

保險咁難做嘅工你都做到,其他一定得,加油!

伯爵府

搵份保安都係工啦!

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

其實唔好睇低自己,你點會咩都唔識呢?
做得保險AGENT , 都唔易。我成日覺得保險唔易做!
識跟人social, 人際網絡又唔差!
保險條款又多,plan 又多,又要口才好,記性好,計數精。

加油,休息過後,努力再搵工。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

水晶宮

畀面勳章

chaters01 發表於 19-12-20 09:43
自己條team都衰就真係好難頂。呢樣真係好有同感。quit左當心靈上休息下都係好事。或者你可以睇下政府都有 ...

個問題係,我條team個manager同好多人都有心病。同隔離team個亞頭係死對頭,勾心鬥角咁玩暗戰。 搞到我都好似俾人哋針對埋一份咁,因為我係屬於呢條team. 但同一個district又要成日對住喎。最大最大問題係,之後做耐咗連我都好憎自己個team manager. 好多嘢,好複雜。 只會喺下屬度攞着數,但你有事佢又唔會幫你。 仲有咩意思。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

bowling2004 發表於 19-12-21 12:47
個問題係,我條team個manager同好多人都有心病。同隔離team個亞頭係死對頭,勾心鬥角咁玩暗戰。 搞到我都 ...

咁樣即係同你上司相處唔到,唔係你對呢份工有問題,你可唔可以轉公司啊?

男爵府

bowling2004 發表於 19-12-21 12:47
個問題係,我條team個manager同好多人都有心病。同隔離team個亞頭係死對頭,勾心鬥角咁玩暗戰。 搞到我都 ...

超級有同感
最慘係阿頭無牙力,自己d手下都攬唔到
分分鐘一有事就舉你出去祭旗個隻
好難受

男爵府

做物業管理

男爵府

回覆 cheuklokmom 的帖子

我都係剛剛轉咗保險秘書,唔係對公司,係只跟一個老闆。
我係完全唔識文職工作,但之前已跟老闆講明,佢肯教就得。

其實工作唔難,不用返足5日,月薪計,當然人工唔會好高喇,

但好在超自由,工作唔多,直頭有啲悶。但我有心轉文職而老闆又俾機會我慢慢學,算係咁。

我見好多4X-5X打後嘅JM都做,一來小朋友大咗,過下日晨,另其實份工無咩(錢)前途。

但我相信以我無文職嘅經驗,出面真係會無人請,呢度慢慢做慢慢學可以做多幾年。

wcpcelia    發表於 19-12-23 11:11

伯爵府

回覆 monsterparentss 的帖子

我見請保險秘書都好有要求, 要中6程度,識words, excel, power point, 中文及英文打字,但salary 又唔係好多。你好好彩,搵到一位好老闆肯教你。

男爵府

回覆 cheuklokmom 的帖子

有咁嘅學歷嘅女仔唔會留得耐,好多做一年半載就走,啲老闆仲覺得麻煩。
我係朋友介紹,個老闆指明要小朋友大咗同年紀大小小嘅媽咪,貪我哋唔要成日請假同要求唔高。

相對,佢俾人工唔高亦對我唔好咁高要求,大家夾到就得。

首頁

尾頁

跳至