時政擂台

跳至

首頁
12345...12

尾頁

大宅

l_kayan 發表於 20-1-27 12:49
當你知道你受感染機會大了,冇負壓房,n95口罩未必足夠,可能幾個月內不能回家
你會否做?
當年沙士,大家 ...

同意
啲人仲鬧佢地,佢地提出既訴求有邊一樣唔係為左大家
想像下自己有家人係醫護人員,就唔會咁講
講到尾,自私囉,鬧人罷工,有幾人多仍然無帶口罩呀

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

回覆樓主:

假如係你嘅子女 你會講同一番說話嗎?

男爵府

6月開始已經見到所謂香港人係幾咁自私恐怖!

侯爵府

當你知道你受感染機會大了,冇負壓房,n95口罩未必足夠,可能幾個月內不能回家
你會否做?
當年沙士,大家 ...

我親戚係護士,佢依然做好本份。

水晶宮

I9528 發表於 20-1-27 13:02
我姑奶係護士,佢今日照樣當值,我好敬佩佢喎

子爵府

今次唔係醫唔醫得問題,香港醫療一路都嘈緊超負荷、就爆煲,今次政府仲中門大開,講緊醫護連基本保障都唔足夠,政府都唔帶頭保護市民,點解要推個波去醫護到呢?
果班垃圾高官仲講啲歪理叫人唔洗帶口罩,又話帶口罩講唔到嘢!點解一日之差又道歉又帶口罩?
設身地想,自己唔係醫護講就輕鬆!
你又唔見沙士有醫護講罷工?有幾多醫護自願入去疫區病房?
今次連大陸都封城、要市民一定要帶口罩,你諗下幾嚴重!
澳門大家都係特區聽命中央,點解澳門可以咁快做到決定?!
唔好話叫你去疫區病房,叫你去醫院坐15分鐘你肯唔肯?
叫你出街、返學你都驚啦!

子爵府

回覆樓主:

唔好再比fb,ig轉載既新聞影響,有人心術不正,想分化香港人。我深信香港仲有好多專業醫護人士,佢地只會默默工作,深知自己抱負,不會隨便被動搖

水晶宮

ckygrace 發表於 20-1-27 13:35
罷工就唔應該攞病假,罷工唔應該有人工,無病攞病假是詐騙。

無錯,罷工要承擔罷工嘅後果,無病攞病假,攞嘅人同寫病假紙嘅醫生,可能一齊負刑責!

男爵府

Bibibut 發表於 20-1-27 13:36
乜你把口咁衰

好衰咩?一路都講,自己唔係身受其中,講乜都好易。就算係醫護,自己抽唔中入dirty team,一樣可以企係道德高地指責擺工、辭職既人無醫德,無南丁格爾精神。既然講到自己咁高尚,點解唔效法謝醫生自己舉手入dirty team?我無咁高尚呀,命得一條,生有輕如鴻毛,死有重如泰山,問題在於死得值唔值,犧牲得值唔值。

依家班醫護擺工,除左係為保自己命仔,仲係爭取緊保護香港既有效方法。社區爆發,香港淪為疫區,無一個香港人可以置身事外。

你問心,依家已經用左一半隔離病床,用既係咩人?隱瞞緊自己旅居史,帶住病毒周圍走既係咩人

大宅

不明白 發表於 20-1-27 13:46
今次唔係醫唔醫得問題,香港醫療一路都嘈緊超負荷、就爆煲,今次政府仲中門大開,講緊醫護連基本保障都唔足 ...

無錯
到而家政府都繼續中門大開,黎香港個啲人又講大話,防疫措施係有呀,但最重要個樣入境就唔做,叫人自己報有無係湖北黎,中國有咩係真呀,騙子咪真囉

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

選擇留低係情操高尚。
選擇保命亦只係人之常情。
我不是醫護業,但如果問我,我都會唔知點揀。

水晶宮

柚子 發表於 20-1-27 13:42
我想講我要讚揚現在努力工作緊守職位的醫護,因為他們守護了所有病人的生命。我欣賞你們,所以我會做好自己 ...

注意衛生,出街戴口罩,勤洗手,勤用酒精搓手液,勤做運動,飲多d水,盡量唔好外遊 !
我暫時可以做到咁多咋!

子爵府

你會否做?
當年沙士,大家 ...

無錯!
醫護都係人,打份工唔係預咗無命!

水晶宮

接線生 發表於 20-1-27 13:48
唔好再比fb,ig轉載既新聞影響,有人心術不正,想分化香港人。我深信香港仲有好多專業醫護人士,佢地只會默 ...

的確有一班心術不正嘅人,想騎劫整個醫療體系,所以fg/ig/wharsapo嗰d轉載,睇完我會再睇下tvb新聞有無報道!

男爵府

回覆樓主:

咁就要問下走黎香港d病者點解唔係內地醫呢?人真係好現實

公爵府

接線生 發表於 20-1-27 13:48
唔好再比fb,ig轉載既新聞影響,有人心術不正,想分化香港人。我深信香港仲有好多專業醫護人士,佢地只會默 ...

我都覺!bk今期都分化咗唔少人,唉!太多人惟恐天下不亂。

侯爵府

講道德,問左大陸未?!
兩鑊攪到世人陪葬良心有冇過意得去?!
即你整壇杰野我唔賣條命去幫你執手尾冇道德?!

下次SARS 3.0要唔要下一代繼續陪葬?
只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

侯爵府

2024年龍年勳章

如果至親的人真係返咗大陸,
因為封關不能回港?如何?

如果至親的人染上此病,
因為醫護罷工,接受唔到適當治療?如何?

侯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

佩服
原來光明正大地擺工,都係人之常情。

水晶宮

2024勳章

cyyiu 發表於 20-1-27 13:48
無錯,罷工要承擔罷工嘅後果,無病攞病假,攞嘅人同寫病假紙嘅醫生,可能一齊負刑責!
...

贊同!

首頁
12345...12

尾頁

跳至