自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

candycakee 發表於 20-3-15 18:32
完全係我所想
醜到我忍受唔到咁靚仔會鍾意佢
係囉.

珊瑚宮

2024年龍年勳章

olkan 發表於 20-3-15 20:17
係。呢套真係要好留心睇,分分鐘miss咗細節。

係架,分左心之後我會㩒返轉頭睇

男爵府

你只要唔好諗得咁複雜就會明,就係李子維同黃雨萱嘅愛情故事,任何時空穿梭交錯都係佢地兩個,好好睇,好感動!
Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life. - Confucius

男爵府

Fion_Chan 發表於 20-2-24 10:07
大陸版是否cut 了王詮勝真身是娘娘腔gay 呢一段?

喂,我冇睇過e段喎!

男爵府

olkan 發表於 20-3-15 16:58
原本嘅王詮勝有鍾意男,被欺凌致心病自殺,醒來變了

我睇果d完全冇e個劇情,唔怪得d人話好亂睇唔明,我睇果個版本好易明喎!激死,要搵個正版再睇過!

珍珠宮

saltato 發表於 20-3-15 22:43
你只要唔好諗得咁複雜就會明,就係李子維同黃雨萱嘅愛情故事,任何時空穿梭交錯都係佢地兩個,好好睇,好感 ...

你講得好中呀

侯爵府

Tracy221 發表於 20-3-15 23:39
喂,我冇睇過e段喎!

第8集開頭,片首曲之前。一睇乸乸地嘅男主就知唔多妥,唔係李子維

侯爵府

saltato 發表於 20-3-15 22:43
你只要唔好諗得咁複雜就會明,就係李子維同黃雨萱嘅愛情故事,任何時空穿梭交錯都係佢地兩個,好好睇,好感 ...

係囉,所以彩蛋沒有陳韻如係唔奇,陳韻如是女2,我呢其實只關心男主女主(即是李子維黃雨萱,不是王詮勝陳韻如)嘅結局

男爵府

好快地交代了王詮勝强吻男同學後被打然後到海邊自殺

男爵府

fatfat86 發表於 20-3-15 23:53
好快地交代了王詮勝强吻男同學後被打然後到海邊自殺

大6版冇左呢段架,我係睇大6版,剛剛睇返正版呢段喇!

男爵府

Fion_Chan 發表於 20-3-15 23:52
係囉,所以彩蛋沒有陳韻如係唔奇,陳韻如是女2,我呢其實只關心男主女主(即是李子維黃雨萱,不是王詮勝陳 ...

所以如果睇得明嘅個心真係實哂,雖然有彩蛋彌補一下..

男爵府

Fion_Chan 發表於 20-3-15 23:48
第8集開頭,片首曲之前。一睇乸乸地嘅男主就知唔多妥,唔係李子維

許光漢演得好好,不過導演唔知搞乜, 38歲嘅李子維邊洗做到咁老?唔通係想講佢經歷滄桑?
Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life. - Confucius

男爵府

candycakee 發表於 20-3-15 18:32
完全係我所想
醜到我忍受唔到咁靚仔會鍾意佢

我覺得呢套戲背後有好幾個隱藏嘅message, 同一個人,子維一d都唔鍾意陳韻如,只愛雨萱,應該係想講外表不是你吸引我的原因吧?還有同性戀嗰part, message再明顯⋯仲有陳想自殺嗰part, “不要叫我再努力,不要跟我說加油”,大概係咁,呢一part 我睇完覺好震撼, 因為我記得,某一個有抑鬱症嘅韓星自殺嘅遺書有寫過大概嘅嘢,可能陳有抑鬱症,套戲想表達出要多啲關心身邊嘅人。

珍珠宮

ChristieMing 發表於 20-3-15 18:26
呢套開頭都覺得幾吸引,但一去到兩個一老一嫩嘅黃全勝(李子維)相見後,我就覺得情節開始有點兒那個,唔識 ...

其實呢part我都唔係好明,即係李子維有兩個靈魂用兩個肉體生存緊?

子爵府

MrsSingSing 發表於 20-3-16 10:31
其實呢part我都唔係好明,即係李子維有兩個靈魂用兩個肉體生存緊?

睇到我頭都大埋
一個係38歲嘅陳
另一個係後生嘅陳用左王嘅肉體
可以諗成平行時空
我睇呢套野都要係咁諗
無諗過睇劇要用腦

男爵府

2017年空難年係25歲王詮勝身體十李子維mind,遇上36歲嘅李子維⋯

王詮勝如果唔上機(因知道自己會遇空難),唔死,就唔會有36歲嘅李子維出現,所以每個時空嘅36歲李子維都要叫25歲嘅王詮勝(實質子維)上機,王詮勝一死,子維回去原本自己嘅世界,繼續生活,足足等十幾年,再loop一次⋯

如果王詮勝唔死,黃雨萱唔會因為太掛念子維,不會回到過去,亦唔會令到17歲嘅子維愛上佢,成個循環就會破掉~

侯爵府

即係穿越故事經常會發生的情況,回到過去,遇見當時的自己,只不過這情況在這劇裡長達十幾年,而且穿越得來靈魂是去了另一個人身體度,所以真李子維,就和王詮勝身李子維魂 在同一時空下共存了十幾年

珍珠宮

saltato 發表於 20-3-16 11:09
2017年空難年係25歲王詮勝身體十李子維mind,遇上36歲嘅李子維⋯

王詮勝如果唔上機(因知道自己會遇空難 ...

上機呢part我明,
我唔明既係李子維靈魂用王詮勝身體追黃雨萱的同時,李子維的身體係咪亦有李子維的靈魂喺另一邊生存緊,仲打電話俾陳韻如舅父叫佢幫王詮勝手......即係王詮勝自殺後,一直係李子維的靈魂用兩個身體喺同一時空?

男爵府

MrsSingSing 發表於 20-3-16 12:01
上機呢part我明,
我唔明既係李子維靈魂用王詮勝身體追黃雨萱的同時,李子維的身體係咪亦有李子維的靈魂喺 ...

2003李子維車禍後昏迷左嘛,劇情冇交代子維幾時醒返,可能係王詮勝空難後佢去返2003年自己嘅身體,你記唔記得有一幕係佢斷腳用咗兩年先至行得返?就係車禍之後醒返,當時佢已經帶着響2010-2017年生活過嘅記憶返去2003年 (應該係?)咁佢咪一直生活落去,至2017同王詮勝響機場講那番說話,2019再搵返雨萱,無限loop... 呢個loop幾個時空嘅子維都不敢打破,不過38歲嘅子維有留下伏線,佢同年輕子維講,你比我以前更勇敢⋯ 最後,原來最勇敢嘅係雨萱,佢嘅決定將呢個loop打破,抹走晒所有佢同子維嘅一切,只留低小雨萱同子維哥⋯

男爵府

MrsSingSing 發表於 20-3-16 12:01
上機呢part我明,
我唔明既係李子維靈魂用王詮勝身體追黃雨萱的同時,李子維的身體係咪亦有李子維的靈魂喺 ...

答返你,是的

首頁

尾頁

跳至