自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

同意要強制隔離!一定要!

伯爵府

MM2H 發表於 20-2-16 16:29
世界夢,長康,再加火炭公屋嘅準備 (粉嶺之後經驗),政府暫時都處理得好好,目標係堵截傳播鏈,相信接此30 ...

我都認同陳醫生講,每日有咁個確診,點知佢哋喺咪係船上隔離期間感染。返嚟一定要入營。

至於武漢個班,其實可唔可以由今日開始,分批返嚟?

總之佢哋係香港居民,無理由唔俾佢哋返嚟!
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

男爵府

回覆樓主:

就算系家人,回港都要隔離14日才可回家。

象牙宮

回覆樓主:

自己比錢返,要強制隔離

伯爵府

湖北個班真係無腦,新聞話左出事出事出事都係要去,咁信任祖國就留一世吧!

jnc.    發表於 20-2-16 20:21

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

郵輪就包機返,強制再隔離。湖北就麻煩啲,分散,人數多,交通停咗,又係疫區,風險最高,返嚟香港,揾隔離營都有困難,暫時唔適合包機,話香港政府唔做嘢嘅堅離地,大佬,政府要考慮整體策略同可行性。今日東方頭條,有位喺湖北嘅香港人,話來生唔做香港人,歡送佢來生做大陸人喇。

男爵府

emilylam 發表於 20-2-16 16:47
睇新聞有個郵輪嘅香港人話返港唔應該去隔離營喎,話要返屋企隔離 自私的香港人!
...

咁直接叫佢唔好返吧,自私精
呢d人返到香港都唔信會乖乖14天家居隔離

jnc.    發表於 20-2-16 20:22

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我覺得,公主號既應該接番黎。因為始終响人地國家,人地又唔收留,响個海度,始終都唔係辦法。
但响武漢既港人,我有保留。武漢係疫區,你自願去只能自行承擔後果。另外,香港係中國,武漢都係中國,理論上,封城就係防止病毒擴散,似乎將班人包機接番黎唔係正常做法。即係難道有班人係廣州,又接番廣州,有班人係深圳,又接番深圳?咁封城有咩意義?
人地國家包機撒僑係因為那是人地國家的國民。

kwan_0128    發表於 20-2-16 21:24

伯爵府

湖北果批上次鏗鏘集有訪問,有個男人23 號仲上去,佢唔係武漢只係湖北省,武漢封城都唔識走,呢d 人唔 humble d 真係唔想接

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

Kuri 發表於 20-2-16 16:53
我都認同陳醫生講,每日有咁個確診,點知佢哋喺咪係船上隔離期間感染。返嚟一定要入營。

至於武漢個班, ...

冇錯,呢個時候唔係再分顏色、護照、有錢定冇錢,只要係港人都應該要出手帮助

佢哋上郵船時冇考慮到風險係有不足,但人無完美,要帮就要帮,大家係同一個社會嘅一份子。但對湖北嘅,個人係有保留,唔係完全走唔到,而疫情早期已確認係湖北發源,都仲要去就真係個人堅持

政府一直講,策略係要堵截傳播鏈,接回港後強制隔離係必然,最緊要企硬,有人到隔離營攪事就即拉,呢個時候真係要有緊急法,可惜過去半年比賤民攪亂檔

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

公主號超高危,包機返港必須入隔離營14日或以上,否則真係變疫區。
武漢果批其實可以再等下先,可以既留起原地對自己對人地都好。

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

emilylam 發表於 20-2-16 16:49
同意,但總有自私嘅港人!我唔反對佢哋返香港,但佢哋真是屬高危要強制去隔離營囉!
...

絕對同意要佢哋去隔離營, 依家可能有啲個案真係成個月先至發出嚟

公爵府

畀面勳章

佢地返嚟無問題

重點係邊度隔離,度度都唔俾
無地方隔離就唔好返,怪就怪咩都反既智障

講完

水晶宮

我驚住接返嚟。全港大爆發。到時真係唔使返工唔使返學。超市又冇糧食。喺香港等死。

子爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 熱血勳章 畀面勳章

回覆樓主:

贊成船上香港人返港,但要搵人24小時mon住佢地14日隔離,絕唔可以俾佢返屋企自己隔離

伯爵府

jnc. 發表於 20-2-16 15:57
強烈反對 佢地返香港 !

如果佢哋係你嘅父母家人,你反唔反對?

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Hanayori 發表於 20-2-16 16:04
唔反對,但要強制隔離。

同意

珍珠宮

siumachu 發表於 20-2-16 16:07
佢地全部高危,入來隨時發病加重香港醫療負擔,班醫護就會罷工抗議,到時全香港攬抄!!
...

咁唔通要其他地方埋單?正如病咗都可以返香港醫咁

男爵府

班政棍日日帶頭為反而為,那裹仲有地方安排隔離呢?若最終要家居隔離,一定要那班政棍埋單!

男爵府

jnc. 發表於 20-2-16 15:57
強烈反對 佢地返香港 !

佢地係香港人,不能棄之不理! 今日唔理佢地,下次亦有可能係自己!

不過由於屬高危,為人為己,必須強制隔離!

首頁

尾頁

跳至