自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

子爵府

前線警察消防入境懲教都係公務員,佢地係咪都可以HFW?佢地條命賤d係咪?

大宅

2024年龍年勳章

restahaus 發表於 20-3-3 08:06
之前這裏有個 post 為什麼要公務員減薪共渡難關,很多公務員回應話因為市民眼紅他們的工作,事實再次顯示公 ...

一定要改革!
公務員一方面享受薪高糧準,工作少假期多,另一方面又YC上身反政府,可憐香港巿民默默承受一切。

子爵府

fanny590 發表於 20-3-2 23:08
boss冇俾囗罩我一樣要乖乖返工
same here

我地公司都冇口罩提供,我都係自備架,又話共渡時艱?最賤最快縮係佢地囉

男爵府

回覆 lalalumlum 的帖子

薪高糧準是永遠不會裁員而又表現差又可以加人工的工作,一話減薪共度時刻,這個皇國很多人出來駡,這𥚃很多公務員,。公務員沒有口罩不開工,就不要開,反正政府弱勢,看下市民可以再忍幾耐,可能全香港炒攬, 不交稅, 看看政府如何運作,是喎公務員也要交稅, 全香港市民都不交稅

男爵府

薪高糧準是永遠不會裁員而又表現差又可以加人工的工作,一話減薪共度時刻,這個皇國很多人出來駡,這𥚃很多公務員,。公務丨員沒有口罩不開工,就不要開,反正政府弱勢,看下市民可以再忍幾耐,可能全香港炒攬, 不交稅, 看看政府如何運作,是喎公務員也要交稅, 全香港市民都不交稅

男爵府

8000 發表於 20-3-3 08:10
一定要改革!
公務員一方面享受薪高糧準,工作少假期多,另一方面又YC上身反政府,可憐香港巿民默默承受一 ...

薪高真係唔算,無bonus無花紅,經濟好時,大把私人公司好pay過公務員。當然經濟唔好時,鐵飯碗係穩陣嘅。

新制假期得14-18日,呢個數應該唔係特別多啩。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

8000 發表於 20-3-2 22:14
香港公務員真幸福,放左成個月仲可以嘈話冇囗罩唔應該復工,可憐我日日迫巴士MTR,自己自備口罩都一樣要死返 ...

我日日返緊工。

但昨日開始,條街真係多左「好多人」,尤其是lunch time,行人路上簡直人山人海。

我自己真係唔想咁多人冇保護就返工,做成更多山零星感染。

希望無論私人機構,政府,都盡量配備足夠口罩比員工吧。所但如果冇,都要返工的了,香港冇社區大爆發,唔可能無了期home office。

今次還是澳門處理得比較穩妥,己連續2x日以上冇感染,才開返娛樂場所,到今日,都仲每個市民有口罩配額。

侯爵府

8000 發表於 20-3-2 22:14
香港公務員真幸福,放左成個月仲可以嘈話冇囗罩唔應該復工,可憐我日日迫巴士MTR,自己自備口罩都一樣要死返 ...

成個政府咁冇能,養埋成班食粟米

ms_maybb    發表於 20-3-3 09:19

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

唔好一竹篙打一船人!

好多基層公務員喺呢個疫情裡面從沒有WFH 過!!

同普通打工仔一樣日日搭公共交通工具返工、放工不特止,分分鐘仲要做埋WFH 嗰啲高層人嘅工作!

眼紅症人士唔好自己想像事實真相就喺度話:公務員偷懶,對緊守岡位嘅公務太唔公平

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

真係返唔工果批轉做放no paid leave喇! 應該即刻解決到問題
放下自在

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

restahaus 發表於 20-3-3 08:06
之前這裏有個 post 為什麼要公務員減薪共渡難關,很多公務員回應話因為市民眼紅他們的工作,事實再次顯示公 ...

你講嘅'事實' 唔係事實,唔該你唔好知小小扮代表啦!

改革?點改呀?唔好齋癈噏啦!

伯爵府

cattz288 發表於 20-3-3 08:22
真係返唔工果批轉做放no paid leave喇! 應該即刻解決到問題

這個提議很公道

子爵府

8000 發表於 20-3-3 08:10
一定要改革!
公務員一方面享受薪高糧準,工作少假期多,另一方面又YC上身反政府,可憐香港巿民默默承受一 ...

咁應該係炒晒啲yc喎,而唔係要公務員減人工,之前參加過yc公務員集會反政府,或者yc攪擺工日子真係無返工又無合理解釋嘅人,而唔應該因為yc而要所有公務員陪葬

伯爵府

Ppeace 發表於 20-3-3 08:15

薪高糧準是永遠不會裁員而又表現差又可以加人工的工作,一話減薪共度時刻,這個皇 ...

你最叻

攬炒王

男爵府

schricky 發表於 20-3-3 08:31
咁應該係炒晒啲yc喎,而唔係要公務員減人工,之前參加過yc公務員集會反政府,或者yc攪擺工日子真係無返工 ...

呢句真
再者嗰班YC新工會只是一小撮人,冇代表性!

男爵府

我有幾個朋友都係公務員, WFH嗰排都係要輪更咁隔日返嗰喎, 同埋佢地自己都有買口罩, 無話要政府比, 就算WFH, 都要VPN公司部電腦做嘢
邊度見到啲公務員唔使做, 照抖人工?

伯爵府

虎到金來勳章

8000 發表於 20-3-2 23:42
呢度!

新聞既野唔好咁認真啦我老公不知幾想返工呢個星期只批比佢返2日,我知有D跟本無停過工,個個部門、工種、上司安排都唔同,又冇話聽到大家埋怨嘅聲音喎,只有其他人葡萄公務員的聲音.
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

男爵府

這些所謂工會都唔係代表全部公務員,支持WFH嘅工會可能都係某部份前線,可能驚感染風險大,大把返office WFH都係密密返公司做嘢,星期六、日、公眾假期在家都默默繼續做。
唔該唔好再以報章以偏概全嘅新聞攪分化了!行行都有良莠不齊嘅員工,那班想WFH嘅公務員,工作需要,部門一樣要佢哋返,工會有工會要求,唔等如部門要接受!

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

lalalumlum 發表於 20-3-2 23:26
唔想做不如直接辭職算吧啦

等退休嫁喎

水晶宮

食屎啦佢地.

首頁
12345...9

尾頁

跳至