自由講場

跳至

首頁

尾頁

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

巴士司機, 清道夫都有...
家長亦會讚小朋友的

男爵府

回覆樓主:

我小學時,已立志做家庭主婦!依家已經夢想成真
我兩個細路,有講過好多。。各類司機,飛機師,建築工人,老師,獸醫,化妝師,治療師,廚師,巡遊表演人員,youtuber,考古學家,研究員,家庭主婦。。。。好多好多
每次我都係答,好呀!只要你讀夠書,先至有得揀

男爵府

CC827 發表於 20-5-4 08:11
琴晚落樓下散步見到對父子,聽到個小朋友講,爸爸我大個想做一個廚師,點知個爸爸好惡咁話做廚師咁冇出色 ...

做行政總廚嘅話,一個月有十幾萬呀,有大學畢業生真係轉行去左做廚師,最後升埋做行政總廚。邊個話做廚師一定冇出色

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

我仔係因為爸爸喺醫院番工,同我曾經係醫護,所以佢志願係做醫生,話希望大個同爸爸一齊番工,結果我老公講左句: 將來你做左醫生,我都一把年紀仲要番緊工就慘

而個仔話係想做兒科醫生,希望醫好多d小朋友,令佢地都可以開心健康生活

已刪除用户

回覆樓主:

男爵府

人在中環 - CK 我的廚師朋友(上)

//Danny是我的中學同學,大學畢業之後,當同學們都拼命去找那些跨國金融機構的工作時,他卻走去當學廚。那時候,Danny的選擇簡直嚇壞了我們一班同學//

//至於Danny,做了幾年學廚之後,因緣際會跟了個師傅到美國。十年間,晉升到成為當地酒店裡總廚⋯⋯當天他決定學廚的時候,身邊三姑六婆的奚落聲不絕於耳,⋯⋯//

//十幾年之後,同一批三姑六婆,眼見Danny成功了,卻又改口稱讚Danny當年英明的選擇⋯⋯我說:「Danny,你用行動證明咗佢地係錯囉。」//

//「⋯⋯我根本冇諗過要證明佢地當日嘅奚落係錯……」Danny一貫樂觀:「而佢地錯亦唔係因為我成功咗。即使我經過十幾年後,仍然係個學師仔,我都依然覺得自己所選的路冇錯。」
「因為,我一直都活得很快樂。」//

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

小朋友真是好真好正,希望他們大個能夠找到同實行夢想。

禁止訪問

開心吸收勳章

首頁

尾頁

跳至