自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

decemberain 發表於 20-5-8 07:02
成日遇到啲要求半價, ok一次半次當豪俾佢。明明寫咗交收地點,又要求就佢要嘅地方交收... 真大牌。
...

我試過俾人呃,係模型,無咗一個配件,又話返去搵返俾我,最終block埋我。佢仲要帶埋個女出嚟。做人啊媽衰到爆。

都試過遇到一兩好嘅俾貼士我話齊頭唔洗找。
同埋有個佢遲到減價俾我。

男爵府

回覆樓主:

我前排賣個全新筆袋有晒保養(可自己填日期先開始計兩年期保養)賣$1100,有條友開我$400,仲好似皇恩浩蕩咁話ok可以即時交收,為左$400,專登去交收都覺得浪費左個口罩同時間

但我入條友個acc睇
佢自己都賣緊同一牌子既野都賣千幾蚊,睇完緊加唔理佢

子爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

我試過寫明邊到交收,但買家都係當睇唔到

珊瑚宮

成日遇到啲要求半價, ok一次半次當豪俾佢。明明寫咗交收地點,又要求就佢要嘅地方交收... 真大牌。
...

係咁架啦!老土怪

子爵府

預得多就有經驗,身為賣家千祈唔好就佢,岩岩玩時啲買家殺價好勁我即block ,買家要求我影相我影左好多張俾佢唔要,連唔該/唔要都無講,好似老馮咁,而家唔會再覆,要就要,唔要就next, 有心買野唔係咁cheap

子爵府

月見草 發表於 20-5-8 13:46
我多數做買家,其實我都想呻下!
我住港島,賣家寫話元朗站,ok算
準時去到,叫我去落輕鐵站即係要我出閘 ...

你真係好好人,通常如果對方肯就我地點,我會主動減價,因為對方要花時間同交通費。我一向準時,通常都會早到。有次買家在交收時間半小時前發短訊話自己會早到,又話自己趕時間,想早啲交收早啲走。結果我跑到去交收現場,成身汗,但係完全唔見佢,最後佢竟然比原定嘅時間仲遲咗15分鐘先至到,真係好離譜。

伯爵府

回覆樓主:

試過比人話賣假野
post有相,有牌子名(假設係A),寄前再sent A相比佢,睇左, confirm,比$,寫
收到話係假貨,要退款,因同佢用開的不同,跟住佢sent相比我,其中一個是我的A,而佢用開過牌子B,咁梗係不同啦
佢仲話我當初post是B圖,交收後才改A圖,真係唔够佢打橫嚟

我退$比佢同蝕運費,不過再買返個價錢賺返曬

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

好怕果d要求你平d,
又話係幫老人家,有病,失業…
我唔係開善堂lor~

郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

大宅

回覆樓主:

我遇過好多情況,我有時真係想xyz佢地,但每次都客氣回覆算, 慳番啖氣暖下肚

寶石宮

2024年龍年勳章

lina9316 發表於 20-5-8 09:02
係,咩人都有。我賣嘢食價值近200元,我post70元,竟然有人要我送俾佢。我冇復佢
...

我試過有人話急住要嗰樣嘢
叫我郵寄畀佢
佢之後再去銀行入錢畀我
佢話因為佢冇轉數快冇其他電子貨幣戶口有冇我指定銀行帳戶佢一定會入返畀我喎
幸福可以好簡單

男爵府

我多數做買家,回價9折,賣家多數都肯喎,買玩具/化妝品/米總之岩價就買
賣過幾次,沒有叫我減,多數問是否可以包平郵

男爵府

tasa 發表於 20-5-8 16:16
我多數做買家,回價9折,賣家多數都肯喎,買玩具/化妝品/米總之岩價就買
賣過幾次,沒有叫我減,多 ...

九折都合理。
但有啲人痴線到叫一至兩成

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

...

我賣口罩個人講價我唔想減
我話送口罩 買家想我送日本口罩
我賣的都係香港牌子

禁止訪問

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

月見草 發表於 20-5-8 13:46
我多數做買家,其實我都想呻下!
我住港島,賣家寫話元朗站,ok算
準時去到,叫我去落輕鐵站即係要我出閘 ...

我都係買賣都係就人果個
有日比我老公鬧我 話你賣野 叫佢黎你唔好出去 我話如果出去的地方 我可以行下街
我老公話你可以去果度行街 但你要買家入黎新界交收完才出去 有需要的人 點都會入來交收 唔好咁蠢
結果我企硬 之後的交易 個個乖乖地入新界
所以做人唔洗太好人

大宅

我住既屋苑唔近地鐵站 我懶
所以我賣野 如果在屋苑交收 多數平少少
地鐵站交收就另一個價 寫得好清楚

個賣家話去我屋苑交收 就$80
我教哂佢點行 佢同我講 都係唔識路
咁我問佢 係咪要去番地鐵站交收
佢話係
見到面 佢比左$100我 望住我 等我找錢
我心諗 我行左十分鐘來架喎
佢仲問我 丫唔係$80咩
我話 唔係呀 你睇下我個post
佢話佢都盡過力去我屋苑 唔識路
我只係講左句 我理得你有無盡力 我就行左黎架喇

男爵府

回覆樓主:

我試過搬屋, FB free 傢俬俾人,諗住環保和幫人,我預咗一日。一係就遲大到,一係睇完唔啱 (我接受,但之前已經大有相同 size, 唔係太舊,最多用了一年), 一係就好似 shopping咁,想睇完攞去賣,一係就攞完多謝都無聲。浪費我時間,湊下仔好過。

試過做買家,人地 free個燒烤爐俾我,天台,無 lift. 我一掂已經散咗一半,生哂綉,不能使用。 想人幫佢清垃圾。

男爵府

BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

Same, 我又係比老公話我,話你賣野叫佢黎你唔使就佢,你又平出面咁多佢有需要的點都會過嚟, 唔好咁蠢

複式洋房

為免麻煩我只會約係屋企附近車站交收,其他地方不議,冇咁勞氣

伯爵府

回覆樓主:

原來咁多人對上網買賣咁認真。。。
岩價咪賣/買囉
係放飛機嗰d先衰
唯有睇對方評分去衡量下先

首頁
12345...6

尾頁

跳至