自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

子爵府

我有一排成日好浮,頭暈頭痛,有一日好唔舒服就去咗急症,一量血壓,上壓19x,即刻俾張輪椅我,推我去見醫生,之後就一路要食血壓藥
樓主自己留意住,有唔舒服即刻睇醫生

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章

你個下壓好高下喎 我本身血壓最低係98/55 最高都係105 所以成日頭暈 係好暈但唔會頭痛
今日咁岩有量 103/58 但你104個下壓已經75 睇個下壓真係似血壓高 但唔知點解上壓會出咁既數字
你都係睇醫生問下咩事會好D

侯爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 20-6-6 23:50
我之前都係靠A字頭果隻24小時止痛藥止偏頭痛。但就係長期靠佢止痛,結果去到個地步係,由原本每次只會痛一 ...

什麼是A 字頭?

almotriptan (Axert)?

我是這個: sumatriptan (Imitrex)(超辛苦,我要吃即食麵打底,否則好想嘔)

=====
喊更痛。哈哈!

沖個涼,massage 點香薰油(我最愛Body smart的muscle pain ; 在千色booth 買的)

病發時,有錢我也沒本事執($1000 會"c" 去執的

====
這兩天我在試新枕頭(DPM pillow) , 希望幫到我。

*兩天trial, 也是我用過最好的pillow( 我的枕頭,也是貴野,$1500-2000, 也不及這個,但耐用性不知了!)

====
我是痛症科病人,pain killers are my best friends! ( 只有它們,我才可過正常生活)。

====
如果妳也是"4" 字頭,"希望"在明天啦!我腦科醫生時時安慰我,更年期後不會痛了。

====
我是長期耳嗚的。妳所說"頭暈眼花",我每天也是這樣,我也不知,是老了?是migraine? 是藥?不知了 。

====
但做多點運動啊!migraine 患者,本來血管也比較差(忘了哪兒看過),也會增加中風機會的。所以,保持血管帶氧能力+年輕,對migraine 患者是很重要的。

====
有任何問題,驗驗身吧!Eliminate possible problems, e.g.貧血。

水晶宮

credit9999 發表於 20-6-6 23:59
請問A字頭的全名是甚麼?

我之前食呢隻。

侯爵府

del

侯爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 20-6-7 00:19
我之前食呢隻。

這是止痛藥

不關migraine 事吧?

水晶宮

maywong288 發表於 20-6-7 00:14
你個下壓好高下喎 我本身血壓最低係98/55 最高都係105 所以成日頭暈 係好暈但唔會頭痛
今日咁岩有量 103/5 ...

咦?冇留意添,下壓under 80唔係正常嗎?我都係初接觸高血壓呢樣野。
其實今日我都暈暈地,even依家成晚瞓床,我都覺得個心有少少唔舒服,感覺都係好似跳得好快但好浮。

水晶宮

hker 發表於 20-6-7 00:23
這是止痛藥

不關migraine 事吧?

醫生就係開呢隻再加另一隻葯幫我止偏頭痛。但食耐咗完全止唔到痛,仲嚴重咗。

水晶宮

hker 發表於 20-6-7 00:14
什麼是A 字頭?

almotriptan (Axert)?

希望啦!我都估計到我更年期就唔駛再偏頭痛。因為明顯係荷爾蒙作怪。

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章

~仔仔媽咪~ 發表於 20-6-6 22:40
冇呀!果次我主要睇偏頭痛,佢開咗粒仙丹我止住偏頭痛,我話我暈得好勁喎,連行去影印機印野,行唔夠廿部 ...
睇你咁講有D似我前同事 佢耳水不平衡都係咁 勁頭暈頭痛 食暈浪丸會好D
嚴重起上黎 要座輪椅推佢去睇醫生

不過真係唔清楚 又估估下 不如睇醫生問清楚叫佢檢查清楚會好D

侯爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 20-6-7 00:23
咦?冇留意添,下壓under 80唔係正常嗎?我都係初接觸高血壓呢樣野。
其實今日我都暈暈地,even依家成晚瞓 ...
見你上壓同下壓個數字好唔協調 我下壓未試過咁高所以唔太清楚下壓75上壓會係幾多

水晶宮

小傑媽媽 發表於 20-6-6 23:58
我今晚都要食頭痛藥

您又頭痛?試下沖涼洗頭按摩頭皮耐少少,水再熱少少,梳頭梳耐少少,我呢半年忍住唔食止痛藥,都係靠咁樣做去換取少少舒緩,洗完頭後果大半個鐘真係明顯冇痛到咁緊,但呢個方法又係唔係次次得,上網睇都話偏頭痛其中一個原因係頭皮層啲血管突然擴張或收縮得勁,就會偏頭痛,同埋唔可以紥辮紥馬尾,會扯到三叉神經,又會起痛。

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

水晶宮

maywong288 發表於 20-6-7 00:28
睇你咁講有D似我前同事 佢耳水不平衡都係咁 勁頭暈頭痛 食暈浪丸會好D
嚴重起上黎 要座輪椅推佢去睇醫生

我不嬲耳水唔平衡吖,除咗坐地鐵同飛機,我坐乜交通工具都會暈浪,但咁耐未試過好似呢期咁周身唔妥,日日坐office唔郁都好暈。
都會睇醫生,但真係要諗睇邊個醫生先。

侯爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 20-6-7 00:23
其實今日我都暈暈地,even依家成晚瞓 ...

見你咁講 岩岩上網搵左D資料 75好似唔係高
SORRY 唔識又亂講嚇親你

侯爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 20-6-7 00:25

醫生就係開呢隻再加另一隻葯幫我止偏頭痛。但食耐咗完全 ...

我是"專業痛症患者"

Acroxia 是骨/肉痛的藥。不是migraine 常用藥。

以前我食過cafergot , "初起痛"有用的(但很來有些人,手指腳趾也壞死。醫生轉了我的藥)

===
總之,一痛吃sumatriptan/ imitrex( 這藥,很多人用於migraine的,但超多side effects! )

====

有些人,痛到去打Botox的。( 幾多人打架!)

-------

考慮下massage oil 。香香地,幾舒服。

=====
我試過去個腦內科醫生(漢奸李柱X兄弟),騙我藥super medicine for migraine! 我吃了,成個人呆呆地,但頭非常非常痛!我也奇怪,為什麼會那樣?衰野,騙我!以為我痴線/老作,開鎮靜劑我食

他正賤醫!(他醫格也是極衰!時時以為我是老作/痴線)

=====
我是痛症科病人,醫生不知幾好(麻醉科的)!信我,陪我調藥!

====
總之,chronic pain patients, 有苦自己知啦!

水晶宮

小傑媽媽 發表於 20-6-7 00:40
今晚唔食藥唔得,但「雲精」乸住痛

我一痛就成個椰殼痛,痛到實哂,鼻樑眼球眼骨都痛,所以次次發作,我都同隻佬講,我又做咗【磁力王】(Fantastic 4)。真係個頭戴住鉛球鐵頭盔咁重。

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

水晶宮

maywong288 發表於 20-6-7 00:41
見你咁講 岩岩上網搵左D資料 75好似唔係高
SORRY 唔識又亂講嚇親你

唔怕,大家交流吓啫。
始終真係暈得好唔正常,我都要幫襯醫生架喇。

已刪除用户

首頁
12345...9

尾頁

跳至