夫婦情感

跳至

首頁
12345...15

尾頁

複式洋房

yelling3 發表於 20-8-25 00:28
同屋主?一早係啦,拍拖連結婚十年,長期一個喺廳,一個喺房,錫面,無(已經唔講錫咀),講野永遠“呀吓呀吓 ...

唉..其實都係唔捨得個小朋友同想俾個完整家庭佢..所以先會一直忍

男爵府

season2525bb 發表於 20-8-22 13:49
拍拖到生小朋友已經都11年
由以前日日Whatsapp
到依家一日10個都無 亦唔知道可以講的咩..

有陣時,婚因好似墳墓一樣

大宅

依唷 發表於 20-8-25 00:59
好正,睇到笑左出黎

我本身都係咁同我老公講野我覺得屋企氣氛輕鬆啲,大家都開心!

侯爵府

vickylau0810 發表於 20-8-23 23:22
我同你差不多我同他都拍拖十年今年有bb,
以前生日,情人節點都會買下禮物食下飯,
今年我情人節同剛過去既 ...

結婚係咁,你期望太大,生活唔係下下仲要浪漫

大宅

season2525bb 發表於 20-8-24 23:49
咁但係始終 我有個小朋友 未到最後 我都唔想行到呢一步

希望你可以盡力挽救 或者找啲夫妻相處之道睇吓多啲了解 總有得著 我自己就太遲了 分居中 心痛小朋友要面對這情況

大宅

free2020 發表於 20-8-26 01:33
結婚係咁,你期望太大,生活唔係下下仲要浪漫

我唔係要浪漫,他係連句生日快樂,週年快樂都無講,以往我每年都有買禮物買蛋糕他生日,但自從有左同生完咩都無,同她湊住個bb做全職媽媽,他都唔覺得辛苦咁連句唔該多謝辛苦哂都無,係唔識做人丫,定係男人係咁

珍珠宮

vickylau0810 發表於 20-8-26 09:57
我唔係要浪漫,他係連句生日快樂,週年快樂都無講,以往我每年都有買禮物買蛋糕他生日,但自從有左同生完 ...
個人問題

伯爵府

season2525bb 發表於 20-8-24 10:17
每日 基本
我都會問佢想食咩
番工 都會 叫佢飲多啲水 做嘢小心的

我唔會每日咁同老公咁講嘢,咁會令佢覺得你似佢阿媽,覺得煩又唔好意思話你,因為佢知你係關心佢,但似乎佢唔受落
咁大個人其實佢都識自己照顧自己啦,你唔提佢就會做錯嘢咩
另外不如你唔好問佢想食咩,倒轉係你諗到想食咩再通知佢,例如加d新意煮d新菜式

洋房

season2525bb 發表於 20-8-22 13:49
拍拖到生小朋友已經都11年
由以前日日Whatsapp
到依家一日10個都無 亦唔知道可以講的咩..

我很明白你感受,情況甚至比你更差

伯爵府

vickylau0810 發表於 20-8-26 09:57
我唔係要浪漫,他係連句生日快樂,週年快樂都無講,以往我每年都有買禮物買蛋糕他生日,但自從有左同生完 ...

生日佢唔你講,你咪主動問佢老公你係咪有d嘢未同我講呀?
周年佢唔講你又有無主動同佢講然後再抱下佢俾個kiss?
你全職媽媽係辛苦,但佢都係全職返工加咩起成頭家既壓力,你有無換位諗下佢?
其他兩公婆大家都係為頭家好,唔好太計較,佢唔做,你咪主動做,做多幾次,佢自然知道你要咩,識得做返轉頭㗎

大宅

有時睇facebook見到啲朋友講啲對老婆好感恩嘅說話,我真係好替佢哋一家開心,覺得佢哋好幸福,但回想自己,結婚已十年,c6一次都冇响facebook講啲對我感恩嘅說話,我對屋企嘅付出,仲覺得係理所當然,真係心都淡,由拍拖到現在,只係拍拖初期送過一次花比我,有時我都有同佢講想收吓花,佢只答我(送花浪費金錢,將啲錢拎去食咗去好過),我即時都冇嘢好講,真係心都淡

大宅

dmchan1021 發表於 20-8-27 09:46
有時睇facebook見到啲朋友講啲對老婆好感恩嘅說話,我真係好替佢哋一家開心,覺得佢哋好幸福,但回想自己, ...

以前我見到朋友網上既野都會有葡萄下人地一家開心,但自從發生唔少事我覺得網上既放閃未必係真。例如舊同事成日返大陸叫G上房,網上又不斷回老婆好。公司涉及性擾被炒既同事,都經過係網上放一家人相,同仔女溫馨相,但公司就不斷同唔同女同事講衰野。朋友跟我講某類暗示野,但不久又見佢老婆tag佢一家過生日好開心,包括我同老公分居前後都係有post同老公既生活點滴,朋友們仲話見我咁以後我同佢感情好好,一家唔知一家事,我曾經羨慕餐廳裡面既餵食情侶好甜蜜,唯有安慰自己,平淡才是福,自己錫多D自己

ChoVirginia_FB    發表於 21-3-12 01:59
cleeaba    發表於 20-10-5 06:14
jj825fung    發表於 20-9-18 18:10

侯爵府

season2525bb 發表於 20-8-24 10:09
佢係覺得 我覺得有問題果的 佢覺得無問題..
我諗 去沙灘玩 佢話個仔會曬黑 同好熱
去行山 佢又怕累 又熱 ...

我狀況同你一樣

有時好炆竟然係個爸爸怕熱,吾喜歡戶外活動;但偏偏我們生的是仔......

大宅

我都同老公講到出口,似同屋主共住關係。佢放工返屋企食飯後就入房睇電話,到咗夜晚又會去街搵朋友,到佢返嚟、我已經瞓覺啦!佢係好需要私人空間,朋友多,事情多。我認清左呢個事實之後就唔再灰心啦⋯⋯當係家人咁相處啦

伯爵府

season2525bb 發表於 20-8-24 10:03
已經一早分床瞓

分房訓好容易感情變淡,會少左好多親密

複式洋房

CoiCoi 發表於 20-8-24 14:10
我都係咁樣同個C6講,問佢食野又話無所謂,咁我叫佢食屎囉一齊,想食炸,焗定炆? 一係串佢無意見但有要求 ...

可唔可分享多d分居左一個月之後點樣關系好返?

複式洋房

gilgilgilgil 發表於 20-8-30 08:31
我狀況同你一樣

有時好炆竟然係個爸爸怕熱,吾喜歡戶外活動;但偏偏我們生的是仔......

我情況同你地一樣。。

淨係中意返房玩电話,同d女whatsapp!
仔又唔中意湊!叫佢餵餐奶好似皇恩浩蕩!
平時whatsapp淨係講ok yes no
完全冇感恩過我嘅付出!

(emoji)

侯爵府

chubett 發表於 20-8-30 13:31
我情況同你地一樣。。

淨係中意返房玩电話,同d女whatsapp!

女人生小孩,經歷十月懷胎,生產的過程,餵母乳,照顧⋯⋯ 都會多多少少令一個女人成長吧!但男人呢?如果他本身都沒有同理心,又唔投入女人的過程,只做遠處的旁觀者;他可能永遠只停留在他母親的兒子的位置,連別人丈夫都做唔好,更遑論做人爸爸

禁止訪問

複式洋房

gilgilgilgil 發表於 20-8-30 13:54
女人生小孩,經歷十月懷胎,生產的過程,餵母乳,照顧⋯⋯ 都會多多少少令一個女人成長吧!但男人呢?如果 ...

說到我心聲了

首頁
12345...15

尾頁

跳至