自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我就係理科上大學accounting, 第一個sem 又係一頭霧水,由0開始,人哋好輕鬆,我就要成日刨書,仲係一知半解,真係讀到喊 不過捱過第一個sem 後又ok 了, 最後都2nd up. 你加油呀

伯爵府

搵私補

侯爵府

2024年龍年勳章

問多 d...加油!

翡翠宮

牛年勳章

上網搵補習,最好係師兄師姐
可能你差個人點通你,加油

伯爵府

加油!

已刪除用户

回覆樓主:

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

藍尾巴 發表於 20-10-8 18:39
大學account從0開始好痛苦,當年3科account必修,a-level有讀既走晒堂都A,無讀開既上足堂都一舊雲。。。
...

完全明白,我都係入u由零開始嘅人,真係讀到喊(對手係AL高手有晒底子)
樓主加油啊!

子爵府

ssym 發表於 20-10-8 11:30
我岩岩讀完hd, 入左大學 (非八大) 讀year 3 (accounting), 開左學幾日已經覺得跟吾上,assignment完全吾識 ...

你好似我當年咁,非八大嘅degree頭一年非常辛苦,之後好勤力拜文武廟,戒左牛肉,延長左時間到4年先勉強畢到業

大宅

回覆 noodle_noodle 的帖子

系啊, 我而家已經完全吾敢諗GPA高定低, 只求起碼科科功課有得交, 考試pass, 吾洗retake, 不過學校d考試一向合格率吾高, 得40-70%, 好似仲話要減考試時間, 由3小時減到2小時, 越來越難咁, 超灰

wcpcelia    發表於 20-10-12 16:20

男爵府

我當年都試過類似情況,
頭半年我真係辛苦到暈 讀4科 1科肥 1科極低GPA
出埋信 話唔過幾多GPA就無得繼續讀

之後好勤力咁retake 個科、又去補英文、再延長半年時間,成功畢業。

最後拎到自己目標GPA (依個GPA唔係高,只係一開始對自己許下既承諾)但做到好開心

wcpcelia    發表於 20-10-9 10:32

子爵府

gooseho 發表於 20-10-8 12:20
呢個我真係有經驗,我三年都係渾水摸魚,畢業後連debit credit都分唔到,成績當然lower 啦,不過兜兜轉轉都 ...
咁宜家事業順利嗎?嗰啲知識其實係咪唔咁重要?

已刪除用户

大宅

我岩岩讀完hd, 入左大學 (非八大) 讀year 3 (accounting), 開左學幾日已經覺得跟吾上,assignment完全吾識 ...

其實年年試巻變化不大, 立刻去圖書館借試巻影印, 全部做晒, 做到識背, 合格或 merit 應該無問题。
另外, 跟勁的同學ㄧ齊學習可盡快提升能力。

男爵府

ssym 發表於 20-10-8 21:48

系啊, 我而家已經完全吾敢諗GPA高定低, 只求起碼科科功課有得交, 考試pass, 吾 ...

搵人補accounting

水晶宮

ssym 發表於 20-10-8 21:48

系啊, 我而家已經完全吾敢諗GPA高定低, 只求起碼科科功課有得交, 考試pass, 吾 ...

唔好灰, 非戰之罪呀! 你hd升大學的同學有冇銜接嘅問題?

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

你以前有功課唔識時,你會點做?

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆 Charlotte_mom 的帖子

完全明白, 因為我都係A-LEVEL 會計科, 入U讀會計, 我係唔駛上堂, 考試唔温都係B.....
我見有D 未讀過, 期期上, 做足ASSIGNMENT, 考試係咁温, 都係PASS , 仲有D唔及格......

當其時唔明點解, 因為我中學有讀過下BOOK KEEPING, 跟住考過LCC higher.....跟本大學第一科accounting仲淺過LCC INTER......所以我讀會計係超級輕鬆......
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

大宅

回覆 ssym 的帖子

多謝鼓勵我既jm, 我會努力嫁啦, li幾日我都努力咁邊溫書,邊做assignment, 雖然系龜速咁慢又吾知寫成點, 不過都寫左個draft先, 然後再問下professor寫既大方向有無錯, 希望佢哋好人肯答下我。

我又去左library睇過去3年既past paper同埋調左timetable去上一個同學話教得幾好, 幾好人既professor堂,希望會有好既改善啦

男爵府

有無得轉科呢?現在仲係開學初期,可能有機會轉到

首頁

尾頁

跳至