自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

mercurycc 發表於 20-12-2 13:51
一樣診都醫院量都高, 試過有次15x,
平屋企11x-12x。
我有一次覆診,早上飲了㗎啡,下午看醫生血壓就去到190,過15分鐘後,到去178,姑娘問有沒有不適,我話祗有些少心跳,沒有頭暈。我話她知我有白色恐懼,她沒有叫我入院。但醫生有給血壓藥,我在家血壓就120至130,所以沒有吃血壓藥。

男爵府

看來I am not alone。我又係大肚去到醫院就血壓急升,但只係限於去大公家醫院,去私家婦科又完全正常。係公家醫院,我係抖極再度都係高,曾經試過160,但唔知係咪我心跳都快,有時90-100之間,醫生哦兩下就會放我走。但搞到我都好大壓力,好似考試咁,點都係衰唔及格咁。

大家都有呢個情況,我想問下大家意見。我重56kg, BMI 有少少過24, 血壓係130/92, 心跳80-90之間,其實咁有無問題?

珍珠宮

galaxyjen 發表於 20-12-2 15:33
看來I am not alone。我又係大肚去到醫院就血壓急升,但只係限於去大公家醫院,去私家婦科又完全正常。係公 ...

有啲擲界,但又未去到有問題,如果12X/8X或以下,心跳80以下會好少少,BMI過少少唔大問題。
這個情況定時做下運動都應該可以改善了,簡單如急步行或慢跑都可以

大宅

fabei 發表於 20-12-2 08:52
至弊係我休息15分鐘之後情況都係一樣

x 2

男爵府

回覆 wan_sosin 的帖子

好,我會試下堅持下。其實我都知做運動、減少少,應該會有相當幫助,但衰無恒心囉。

珍珠宮

galaxyjen 發表於 20-12-2 16:34

好,我會試下堅持下。其實我都知做運動、減少少,應該會有相當幫助,但衰無恒心囉 ...

你唔係差太多,基本上都算合格,只係落少少就更理想,唔難嘅!做運動唔洗話做得好辛苦,keep住有做運動已經好好

子爵府

BKsquare 發表於 20-12-1 21:25
我識人係咁

特登拎埋屋企部機去現場

我都係咁,尤其產檢時已被叫入院幾次,但入去量又正常,之後每次產檢直至生第二胎都係屋企一次再帶埋部機去

伯爵府

Charlotte_mom 發表於 20-12-1 23:17
有一排,睇另一醫生,叫我食,一粒,之後減半粒
到我轉醫生(就係叫我睇最低個數果個),佢話無需要就唔駛 ...
第二個醫生好好呀私家定政府?

伯爵府

Activehealth 發表於 20-12-2 10:13
我爸都有white coat hypertension(WHT), 佢每次去醫院量都比在家高。

佢兩個月之前要入醫院做手術,手術 ...
謝謝分享

男爵府

多謝你鼓勵呀。
呢半年我都盡量每早每晚都拉筋伸展下約15分鐘。我估多少係有幫助的,上半年的心跳基本上係次次都係85左右,從未試過80的,但呢排度竟然可以有80或78左右。

懶還懶,也不得不相信做運動真係會有幫助呀。

珍珠宮

galaxyjen 發表於 20-12-3 11:13

多謝你鼓勵呀。

我自己都需要做運動,不過我係血壓偏低,一樣做下運動會有幫助,中醫角度就係等血氣好啲,個人會精神啲。
一起加油 !

伯爵府

想生BB熱投

fabei 發表於 20-12-1 21:19
請教大家,如果響診所度親血壓都高 (因我為人比較緊張),140-150 上壓,下壓92,但在家就平均120/80 或11 ...

懷疑下家用部機係咪壞。
I am Agent P

子爵府

回覆樓主:

我都係咁,喺診所和醫院都有咁嘅情況,帶自己嘅血壓計去度都試過。睇開一個專科,唔同時間分別喺港安和她自己醫療覆診都係咁,她告訴我才知有這種症,不過,她仍然說要留意身體狀況,因為突然高血壓,如果隨時發生都值得注意。她要求我習慣早晚度和寫低俾醫生睇。

禁止訪問

男爵府

我現在才知有這個名稱,我血壓都高,除了肥,最大原因是改不了夜瞓習慣,成日三更半夜才瞓和只瞓3~5個鐘。

男爵府

aeneas2011 發表於 20-12-26 05:45
我現在才知有這個名稱,我血壓都高,除了肥,最大原因是改不了夜瞓習慣,成日三更半夜才瞓和只 ...

我都夜訓,戒唔到,覺得個個瞓曬先有自己空間...不過試吓早少少啦

男爵府

sin_tsz 發表於 20-12-25 21:56
血壓係咪都代表血管有問題?真係要check清楚!但如果係for膽固醇,可以試吓食降醇x,at least係中藥成分, ...

謝謝你,我膽固醇5.2 (正常5.1以下)所以應該ok, 也沒有血糖高,只是血壓有時高,尤其在診所內

首頁

尾頁

跳至