自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

男爵府

Chowying 發表於 21-1-9 16:06

點運作我需要知道咩, 自己個b自己負責好應份, 一份買紙尿 ...

我認為好多人捐輸的舉動,是感性多於理性的理由所驅使的。

好多年前去內地山區非官辦孤兒院,細路6-14歲左右,「觀覧」完事之後,大部份人都自動um 錢比主持人話幫忙執下啲殘舊書枱。當時我吾敢出聲話朋友根本吾知道主辦人點樣運用啲資金,你地塞錢比大人適當嗎?

同理,捐尿布好紙尿片好,甚至捐吾捐好,都已經吾需要太多理性分析了。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

恩庭寶貝 發表於 21-1-9 16:16

邊到有人手幫手洗尿布呢? 講極都唔明, 你鬧啲亞媽有鬼用咩 ...

邊有人手?個b自己阿媽囉, 自己阿媽唔洗嘅咪送去保良局羅

子爵府

2023年兔年勳章

naicha 發表於 21-1-9 15:57
佢地而家要物資啫, 又唔係要錢或攞去轉售, 人哋想捐咪捐囉

做咩要一路說服人佢地有幾衰D支出點? 攞咗D濕紙 ...

其實啲BB好無辜,如果啲媽媽唔係有困難,都唔會去搵佢地幫手,有啲一有就落,使乜搵人幫手。
我自己嘅睇法係, 慈善機構真係有需要幫手,少少物資,何須計較, 施比受更有福。何況我哋呢度大部份都係媽媽,女人幫返女人,能幫就幫吧,無謂去質疑。

kamchaibaby    發表於 21-1-9 23:13

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

一年前咁多天使,係咪多左好多勇武B呢?

男爵府

yuyueng 發表於 21-1-9 16:48

你意思係,佢地識做吾識避?

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

珍珠宮

waterlilymonet 發表於 21-1-9 13:14
幫未婚媽媽呢個我知,但佢而家急求baby wipes etc ,即係佢地收留緊啲babies或者幼兒,咁同保良局function ...

佢地現在係幫小朋友尋找領養家庭,所以暫時照顧住BB

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

waterlilymonet 發表於 21-1-9 16:51
你意思係,佢地識做吾識避?

個人想法啫,無順對號入座!我使鬼知道佢地做乜!

珍珠宮

Chowying 發表於 21-1-9 16:06

點運作我需要知道咩, 自己個b自己負責好應份, 一份買紙尿 ...

如果個媽媽生果時已簽名放棄撫養權,佢就會完全不能過問BB的事情,也不能再見個BB,。
只要BB係醫院生落嚟,一有機構或寄養媽媽係醫院帶走個B, 就等於生母以後要同BB斷絕。
(我係領養媽媽,所以我知)

珍珠宮

yuyueng 發表於 21-1-9 16:48

唔好諗多咗,香港一向都有人放棄撫養自己BB

男爵府

yuyueng 發表於 21-1-9 17:01
個人想法啫,無順對號入座!我使鬼知道佢地做乜!

純邏輯問題。非「對號入座」。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

wan_sosin 發表於 21-1-9 17:02

如果個媽媽生果時已簽名放棄撫養權,佢就會完全不能過問BB ...

各人有各人捐同唔捐既理由, 甚至乎唔需要任何理由

係我嘅個人意見 , 母親唔願意負責任,畀唔起錢 , 勞動都唔願意做 ,我唔高興時時刻刻都見到 想有既捐助永遠要達到普通人嘅水準 , 平一啲都唔能夠接受, 如果母親的抉擇搞唔掂不如交番 比其他相關 機構
總有離別的時候

男爵府

Chowying 發表於 21-1-9 17:07

係我嘅個人意見 , 母親唔願意負責任,畀唔起錢 , 勞 ...

JM 講出了重點。我的焦點係機構但其他JM 的焦點係BB(係無辜的)同自己(於心不忍買少少之嘛幫得就幫)。

所以佢地討論的焦點,已經由應不應該捐值唔值得捐應該捐乜,轉變成BB 係無辜的無人手洗尿布,諸如此類。

所以話,對好多人來講,捐輸動作從來都是非理性行為啊。

珍珠宮

Chowying 發表於 21-1-9 17:07

係我嘅個人意見 , 母親唔願意負責任,畀唔起錢 , 勞 ...

其實啲媽媽連自己個B抱咗去邊度被人照顧都唔知,叫嗰啲媽媽捐啲咩?捐去邊呢?有啲未婚媽媽得十幾歲,仲要佢自己媽媽照顧,佢哋又識做啲咩呢?
如果唔係無知咩都唔懂,又點會咁易大咗肚。
至於母親的決擇嘅運作,我就唔清楚啦!不過有時捐贈都係心意,有心做就做,無心亦正常。
我自己都捐過BB衫比佢哋,全新或9成新,我十多年前賣過BB衫,淨咗嘅貨攞去捐唔嘥

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

禁止訪問

翡翠宮

wan_sosin 發表於 21-1-9 17:17

其實啲媽媽連自己個B抱咗去邊度被人照顧都唔知,叫嗰啲媽 ...

捐勞動力囉, 唔通就係因為任性, 未結婚 大肚就唔使負責任咩, 洗尿布唔需要見到個bb嫁喎, 我有少少失平衡,原來喺母親的抉擇嗰度係白食白住,幫手做野都唔使。 自己已經做錯咗事啦, 有機構願意幫你, 畀你住, 咁幫手洗人地bb哋嘅尿布都可以㗎, 一啲責任都唔使負嘅, 咁佢哋點樣成長, 我真係等啲低下階層可憐, 辛苦搵錢養仔女都未必可以時時刻刻達到咁樣的生活水平, 反而某些窮人越養越懶
總有離別的時候

翡翠宮

waterlilymonet 發表於 21-1-9 17:15
JM 講出了重點。我的焦點係機構但其他JM 的焦點係BB(係無辜的)同自己(於心不忍買少少之嘛幫得就幫)。

...

我純粹覺得,唔知點解近幾年 要求捐助都要達到一定水平, 我真心覺得窮苦嘅低下階層自己要搵錢嗰啲最可憐
總有離別的時候

男爵府

cathy-tse 發表於 21-1-9 17:26
咁樣討論下都係啱嘅

我只係對bb 有憐憫之心

我都係扮理性討論下姐,對一切NGO 的claims 我都會反覆查下佢咁。

btw 我本人都有2個weak spots, 一個係兒童一個係動物,佢地一切慘事, 我都會覚得猶如發生在自己身上要去保護佢地。

珍珠宮

cathy-tse 發表於 21-1-9 17:23
傳說唔使斷絕蝸

如果係放棄撫養,係要斷絕關係,我仔係領養的。
你所講嘅傳說是從那裏得知?好讓我都了解一下

首頁
12345...12

尾頁

跳至