夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

PTMCYS 發表於 21-2-19 07:45
有另一番體會 ---> 是的, 但一次就夠了.

當然不想有下一次
但我倆由「無飯」→「模範」
以前對得多會吵架,但好少,實屬難得
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

lamlam0710 發表於 21-2-18 21:10

樓主,你嘅 situation 好似我同我先生,疫情關係佢由上 ...

去到冰點咁嚴重? 我地又無咁喎, 最初太太仲話自己一個訓晒張床好舒服, 放假訓到自然醒又無人囉嗦~

至於晚上報到, 其實我試過訓左等佢打電話來, 但幾次佢打來都是柒黑一片, 我睡了再開燈, 佢就唔好意思再打來, 之後我開燈訓, 佢打來時問我點解訓左仲開燈, 我話等你打來等到訓左, 佢話我"傻". 之後我再等遲多半個鐘再打比佢, 也是傾5分鐘左右便算, 因為我傾完真的會訓.

以前8點打比佢, 佢講笑說, 懷疑我報到完出去玩, 有咩可能咁早訓. 也試過有一次報到完之後突擊打過一次電話來, 其實我手機已有個定位軟件的, 以防我出差有意外她也知我在哪裡, 估不到那次她真的突擊考驗我, 但考驗也不代表不信任, 反過來覺得她緊張我, 也不是壞事呀~

但其實有時見到太太忙的樣子也很有趣, 自自然然自己會微笑一下~

子爵府

lamlam0710 發表於 21-2-18 21:23
自從 12月返過黎之後可能見到面關係又好左,而家佢會喺個 cam 見到我忙就唔打擾我。佢為左等我放心,每晚 ...

如果我o係澳門就無咁悶了, 起碼隨時可以上到想睇的網, 而且食方面也有很多的選擇. 在國內, 一個人的餐選擇不多, 而且我這邊有很多都是火鍋, 我就一般了.

其實要出軌總有方法, 朋友/供應商先出, 總有方法可以把金錢轉移, 網上認識澳門/國內女仔也不難, 不一定要錢, 道高一尺, 魔高一丈, 只係有沒有需要這樣做.

我在深圳, 有時經過關口, 也會望門輕嘆, 見到跨境車他們來去自如, 都有點羨慕的眼光.

子爵府

lamlam0710 發表於 21-2-18 21:37

同我先生一樣,佢只會喺我在場情況下 massage.. 佢同我 ...

我會先諗後果, 玩得一次一定會有一下次的, 玩開公家就想變為私家, 說不用小孩的最後也會有小孩, 你說多糟呢!

已建立好的家庭何必由自己來催毀他, 這個世界永遠有新鮮女/美女出爐, 如果用這個心態, 當你有第二個, 也會生厭而繼續不停心癮起. 反過來可保護一段愛情和承諾, 確實是難能可貴的, 我也只是平常人, 只希望能繼續堅守這個信念, 錢也希望用來照顧家人和為未來的計劃打算.

處理女人也確是麻煩的事情, 我下屬已太多女性, 真的需要一個寧靜的地方.

男爵府

PTMCYS 發表於 21-2-18 08:52
其實有D 攰, 想去做按摩好耐(正經), 但按摩如果按得好, 傾得到, 下次又會找回那位, 便好易會按出感情, 所 ...

"其實誘惑不是自己有多抵受得住, 而是自己盡量避免有這個機會." => Well said!!!

樓主, 多謝你的分享! 你太太好幸福, 有個咁識諗既老公~
我都希望自己老公同你一樣可以堅持落去, 成為少數好男人之一!!! 加油!! 祝你工作順利, 一家人身體健康, 生活愉快!!!

子爵府

一嚿大番薯 發表於 21-2-18 22:55
“其實誘惑不是自己有多抵受得住, 而是自己盡量避免有這個機會“ >好認同。

莫講避免,現今社會太多男人 ...

以為你是大番薯, 原來也是靚女來, 估計對方也應該是三至四十歲吧, 這種年齡的人, 除非是在夜場, 不然不會喉急到即時要問人拿電話, 除非你真的很靚或很值得, 所以估計你也應該不錯吧~

是的, 男女大不同, 男人隨便在街拿電話, 當然要小心, 我也有過近似的經驗, 有次在"廈門"回來, 在機場候機的時候, 廈門機場很細小, 候機處跟商店差不多是合併的, 我一般會在商店兜一下, 看看有沒有東西買給太太, 當我欣賞工藝品的時候, 突然有個國內女仔走來, 微笑地問可否跟她做朋友, 她說她在灣仔工作, 文職打扮很斯文, 手帶電腦袋, 很有誠意的樣子, 是和我同機的. 如果我是單身, 我不介意認識多個朋友, 可能對將來的工作會有用, 看她的樣子也不像是騙徒, 很有工作味的 style....

但因為我已經結婚了, 腦袋內告知我是不可以的, 人家也始終是女孩子來, 所以我也要表現得有風度, 我定一定神後, 便微笑對她說, "不好意思"不太方便, 便行開了, 但因為候機範圍太細了, 又碰到了2次, 我只能對她點點頭地微笑,她又回以點頭微笑, 其實很尷尬的, 我很怕面對這些情況, 但越是怕, 就要盡早拒絕人.
这些也沒刻意跟太太說,費事她多想,盞攪。

子爵府

crystal媽咪 發表於 21-2-19 08:34
當然不想有下一次
但我倆由「無飯」→「模範」
以前對得多會吵架,但好少,實屬難得

由「無飯」→「模範」, 值得恭喜

子爵府

C.yan110 發表於 21-2-19 09:39
"其實誘惑不是自己有多抵受得住, 而是自己盡量避免有這個機會." => Well said!!!

樓主, 多謝你的分享! 你 ...

多謝! 沒人知結局是怎樣, 但不珍惜當下, 就不會有期待的將來...., 也希望你們幸福愉快

大宅

PTMCYS 發表於 21-2-19 14:01
以為你是大番薯, 原來也是靚女來, 估計對方也應該是三至四十歲吧, 這種年齡的人, 除非是在夜場, 不然不會 ...

澄稱返先lol,靚真係唔講得上,只可以話係順眼,嗰日位男士其實望落斯文,年約三十幾,所以我都奇怪個樣唔似會咁識女仔,不過呢啲無樣睇。我先生早排都同一個女人傾得好埋,有講電話傾whatsapp會送小禮物俾人,佢當然無承認自己對人有意思,但我諗男人無感覺都唔會花時間打電話俾人講咁耐吧。我自己睇完你嘅post,內心都唏噓心酸左一陣,會諗點解佢要制做呢啲機會去傾,內容都有講我嘅唔好,之後都有再偷睇呢個女人嘅IG,佢無因為怕我唔開心而唔再睇,無因為愛我尊重我而唔做,佢只係覺得我唔知所以佢繼續關注人地。所以我好欣賞你可以為自己愛嘅女人而克制,斷絕任何機會。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

PTMCYS 發表於 21-2-19 08:34
去到冰點咁嚴重? 我地又無咁喎, 最初太太仲話自己一個訓晒張床好舒服, 放假訓到自然醒又無人囉嗦~

至於晚 ...

一齊左十幾年都未試過咁長時間分開,可能一下子接受唔到,我不斷埋怨佢唔體諒我一個人又返工,又睇住頭家。疫情前,佢車出車入,我唔需要掂佢架車但當佢 lockdown 日子佢要我每幾日要開架車,試過幾次太忙冇定時去撻,結果死左電池,我又同佢嘈, 怨佢要我攪咁多野... 如是者無限 loop 咁嘈各種各樣小問題。 直至差不多 11月我同佢講過去咁多個月令我變得堅強,變得獨立我個世界已經唔一定需要佢嘅存在。 佢就話不如辭職返香港唔想因為 lockdown 而家嘈屋閉,最後,佢終於喺結婚周年前趕返黎同我慶祝。見面後就佢不斷氹我,向我解釋自己嘅努力都係為左我地嘅將來。關係先緩和左。

珍珠宮

PTMCYS 發表於 21-2-19 09:05
我會先諗後果, 玩得一次一定會有一下次的, 玩開公家就想變為私家, 說不用小孩的最後也會有小孩, 你說多糟 ...

我當然知有心去玩一定有辦法,不過每次有飯局都會 what’s app cap 圖俾我知咩人約,有咩人出席。而飯局時都會好似港女咁相機食先影俾我睇,亦會影埋周邊人物,當然佢會飯局中主動 FaceTime 我同個囡,算交足功課啦。

男爵府

樓主真係超級愛妻號
我C6踩你都傻,完全唔識談心
超級實際悶旦一名

子爵府

一嚿大番薯 發表於 21-2-19 18:45
澄稱返先lol,靚真係唔講得上,只可以話係順眼,嗰日位男士其實望落斯文,年約三十幾,所以我都奇怪個樣唔 ...

我以前有位同事, 佢出差可以"塞"張寫了電話的字條比個空姐(國內), 佢話那怕有一單成功, 都不會白費以前不成功的嘗試喎~ 但這位同事是公司認為的好好先生, 過節拿太太做的月餅給同事食, 令公司個個都讚他, 是十分圓滑的人.

我先生早排都同一個女人傾得好埋,有講電話傾whatsapp會送小禮物俾人 ---> 要小心點喎, 可能太悶, 剛有這機會又心癮起, 未必有野, 但要把他帶回正軌, 嘗試帶給他有以前拍拖或被重視的感覺, 男的如懂得諗, 會醒一醒的 ~

跟異性聊天真的要很小心, 因為會感覺到對方的溫柔和新鮮感, 有種異性雙吸的因素存在, 這個是跟男性即使是老朋友也不會感受到的, 所以跟女性朋友, 下屬, 網上認識的, 也要保持應有距離, 點到即止, 要記著自己的目的. 說起來很簡單, 阿"誰"都知啦! 但當遇到的時候, 要決絕和瀟洒地處理, 實在是不容易的. 有人喜歡自己, 總會有點開心飄飄然的感覺, 如果對方是漂亮的, 會有種自豪令人羨慕感, 不易放手, 很易迷失. 人有時始終想人認同, 所以男的出軌某些時候源於大吵後或長期被忽略形成.

當然這個永遠不能成為借口的, 但也要記得一句, 學懂男人的心, 才能容易得心應手的說話. 以前我未夠四十也很孩子氣的, 跟太太吵架完, 試過有會想, 好巴閉咩, 真係要找過個來激下你的一閃, 因為她是不讓步或是不懂讓步的人. 但真的做不出, 因為做了是未必可以回頭, 也不想嘗試, 我會好快回頭逗回她, 反正原來也不是大問題, 為何身為一家之主的我handle 不到呢? 反過來要帶著她, 成熟地處理.

傷害一個人其實是很容易, 令一個人真的開心, 實是不易, 是要耕耘的. 娶她是自己的選擇, 怎能由自己來令她傷害最深? 是我在她爸媽手中接過來的, 如果這樣做我會令自己的人格迷失, 原來自己睇"愛"這個字, 就是那麼隨便, 那就算之後再愛, 也原來這個字是沒有意義的字吧, 所以久不久也要提自己, 不要忘記對她的愛, 婚姻不是愛的結束, 反而是開始, 在每個階段也不能讓她靜下來.

子爵府

lamlam0710 發表於 21-2-19 23:59

一齊左十幾年都未試過咁長時間分開,可能一下子接受唔到 ...

你們談話的情況, 也有點像我們, 我太太說, "你真的當我是萬能"咩都識喎, 我也會賴皮一句, "係呀~ 我老婆好叻叻的". 當然接近這樣的埋怨也會有, 但會好快平息, 無計, 也會讓她, 有時也少不免用錢來解決.....

向我解釋自己嘅努力都係為左我地嘅將來 ---> 這個是事實, 雖然理少了屋企的事, 但會面對壓力釋放不到的問題, 令感覺好dry, 又不能隨意找人來傾訴, 你也要諒解呀~

子爵府

lamlam0710 發表於 21-2-20 00:27

我當然知有心去玩一定有辦法,不過每次有飯局都會 what ...

那他已做得好好, 好顧你的感受了, 我很少會在席上直播, 一舨只是拍照, 短片, 不過佢打來也沒問題.

那他計劃下次回來是什麼時候?

珍珠宮

PTMCYS 發表於 21-2-20 09:14
那他已做得好好, 好顧你的感受了, 我很少會在席上直播, 一舨只是拍照, 短片, 不過佢打來也沒問題.

那他 ...

冇計劃住... 我自己當 12月啩。既然越諗越 sad, 何不積極咁面對現實。剛剛起床,個 FaceTime 一直長著,佢見到我轉一轉身就即叫我早晨,至少俾我感覺到佢一直留意住我同個囡。

樓主,你打算幾時返來香港?

子爵府

lamlam0710 發表於 21-2-20 09:29
冇計劃住... 我自己當 12月啩。既然越諗越 sad, 何不積極咁面對現實。剛剛起床,個 FaceTime 一直長著,佢 ...

又12月? 唔係掛, 希望中港澳六月可自由通關啦, 最多只係要做檢測, 唔洗隔離.

我希望最遲4 月底啦, 然後回來放下假, 打防疫針, 好想拖住太太行山, 游水, 食野, 行下街已很好, 疫情未過, 現在回來也只是困在家.

其實佢好care 你, 要記得有個人在你背後仍然堅持著, 他也是很無奈和無助的, 加油呀~

大宅

可能空虛吧

珍珠宮

PTMCYS 發表於 21-2-20 10:14
又12月? 唔係掛, 希望中港澳六月可自由通關啦, 最多只係要做檢測, 唔洗隔離.

我希望最遲4 月底啦, 然後 ...

澳門好嚴,而家香港返去係 21日酒店再加 7日家居隔離,返一返就要 28日。

子爵府

lamlam0710 發表於 21-2-20 10:57
澳門好嚴,而家香港返去係 21日酒店再加 7日家居隔離,返一返就要 28日。
...

我朋友"冬至"前在澳門才完成21天的隔離(他住的時候剛剛由14天變為21天), 咁快又變了28天, 仲鐵腕過中國, 國內仍是14+7(獨居)天, 或21天酒店.

加油, 不要給其他誘惑影響到呀~

首頁
12345...6

尾頁

跳至