自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

ahngau 發表於 21-2-12 11:06
網上世界,咩人都有。件事都唔知仲有冇野冇講到。

撻訂呢樣野,都唔係新鮮事。買家撻咗10%,你即時叫地產 ...

佢好似新樓同自已果層成交期只隔一星期。萬一買家到成交果日咁遲先話攪唔掂,我估應該搵唔設新買家

男爵府

fxxaa82 發表於 21-2-12 14:02
俾我都嬲啦
其實大把人都係咁換
但個買家真係要負上好大責任

佢好似激動係因為有人話佢知上左新聞,唔係嬲呢度jm既留言

男爵府

bunbunbunny 發表於 21-2-12 16:30
即係其實再賣出的話,個15%tax有無得退呢?

好似話一年內完成兩邊交易就可以退,政府網上寫,但個事主自己打左去稅局問,話唔可以退,唔知當中有咩原因係咪佢無講哂

大宅

hattienail 發表於 21-2-12 16:31
佢好似新樓同自已果層成交期只隔一星期。萬一買家到成交果日咁遲先話攪唔掂,我估應該搵唔設新買家
...

我見佢話火燒連環船呀嘛,佢新樓個賣家都係換緊樓,傾減價就話死啫,延期冇話冇得傾。除非對方作估仔,其實就心想殺訂,係要食你幾廿萬。
辦法總比困難多,三單deal都簽晒約,價錢已定,要點做才損失最少或者互利共贏,只是數學問題。

男爵府

ahngau 發表於 21-2-12 16:53
我見佢話火燒連環船呀嘛,佢新樓個賣家都係換緊樓,傾減價就話死啫,延期冇話冇得傾。除非對方作估仔,其 ...

事主新買果層個賣家都係樓換樓,都係趕成交呀好似,人哋都要成交咗先夠比新所以先話連環船呀,不過實際上會唔會俾佢延期就真係唔知啦

水晶宮

ahngau 發表於 21-2-12 11:06
網上世界,咩人都有。件事都唔知仲有冇野冇講到。

撻訂呢樣野,都唔係新鮮事。買家撻咗10%,你即時叫地產 ...

對,但買賣操作同時進行,自己真係要衡量風險。好彩都捱過左。如果我有機會換樓都會完成賣樓收齊晒錢先。而家回望,都一額汗。

大宅

咁連環船嘅第一個買家都算厚度,一早講定有機會撻訂,比個樓主有時間準備,而唔係臨門一腳先撻。

男爵府

其實樓換樓同時間買賣好常見,不過佢兩層成交期又實在近得滯,同埋遇到啲要借八成九成真係唔好搏,因為去到呢啲按揭唔係佢哋自己可以主導,借得高成數實力都唔多夠,除咗入息,首期來源,估價足唔足等等,太容易出意外,實在有啲大意,希望佢可以解決到,我有睇之前個貼有啲人講嘢又實在……,針唔拮到肉唔知痛

男爵府

唔知最後嗰位樓主點?

首頁

尾頁

跳至