自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

鰻魚壽司 發表於 21-3-12 22:48
報紙唔會理我尼啲掛 我尼啲小人物,又無新聞價值

試下無壞,唔係你碌,點解要比??
希望每天開心渡過 ;-)

珍珠宮

卡數有問題唔係應該有3或6個月追數期咩?你12月被冒簽,到2月先收到單,已經打去問,係佢話幫你跟,咁點解話你過咗追數期?你有冇同永旺講番,一路等佢地覆?

大宅

Poo得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

Jasmine-4711 發表於 21-3-12 22:53

但你冇任何證據係佢漏寄月結單,

係,我明白,我都知萬零蚊小數目,搞咁多嘢最後都係得個吉,不如盡快傾分期交咗佢,起碼唔好再計息。但不訓氣明明拉咗人呀嘛

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

鰻魚壽司 發表於 21-3-12 22:48
報紙唔會理我尼啲掛 我尼啲小人物,又無新聞價值

你未試過又點知呢?我N年前試過,cut極都cut唔到寬頻(因為佢係都要開戶本人cut,果個係我哥ex gf分咗手去咗外國已斷絕來往,我哋係業主俾埋業主証明都唔俾cut),嬲得我吖!都係打俾東方請佢哋幫手,之後就好快有人打來俾我cut到攪掂咗,快到唔駛見報添

大宅

Jessy 發表於 21-3-12 22:53
試下無壞,唔係你碌,點解要比??

好呀!聽日幾間報紙都試吓問

大宅

hfl2000 發表於 21-3-12 22:57
你未試過又點知呢?我N年前試過,cut極都cut唔到寬頻(因為佢係都要開戶本人cut,果個係我哥ex gf分 ...

竟然咁神奇!但我嘅個案屬於錢債糾紛,應該無咁容易,因為佢取消我筆數,佢地就要計壞帳,不過我都會試吓!

大宅

耕田妺 發表於 21-3-12 22:53
卡數有問題唔係應該有3或6個月追數期咩?你12月被冒簽,到2月先收到單,已經打去問,係佢話幫你跟,咁點解 ...

得60日追溯期,見到單已經即刻問,但佢地話過咗追溯期,叫我自己報警處理

侯爵府

鰻魚壽司 發表於 21-3-12 23:00
竟然咁神奇!但我嘅個案屬於錢債糾紛,應該無咁容易,因為佢取消我筆數,佢地就要計壞帳,不 ...

咁我cut唔到寬頻,佢一直每月幾百蚊咁收緊我錢,都係錢銀糾紛吖我啱啱幫你search過東方依家原來仲可以whatsapp聯絡㗎,唔駛打電話講,仲方便過我以前你試吓啦

大宅

hfl2000 發表於 21-3-12 23:03
咁我cut唔到寬頻,佢一直每月幾百蚊咁收緊我錢,都係錢銀糾紛吖我啱啱幫你search過東方依家原來仲 ...

嘩!我想即刻試吓
但我應該點講,簡潔啲定詳細啲?我驚佢唔蘇我

伯爵府

回覆樓主:

樓主咁樣講嘅話真係好危險,隨時銀行話我碌幾多我咪要找幾多?呢間信用卡公司同搶錢冇分別啦!
我會同佢講話一定搞大件事,上報紙或電視唱衰佢,點都要討回公道

cathngai    發表於 21-3-12 23:33

子爵府

鰻魚壽司 發表於 21-3-12 23:00
竟然咁神奇!但我嘅個案屬於錢債糾紛,應該無咁容易,因為佢取消我筆數,佢地就要計壞帳,不 ...

我覺得個重點係警方已拉到人,証明呢筆款項唔係你買野,點解都要去還?

就算你1月份收到statement,佢地處理方法亦一樣,叫你自行去報警。

大宅

evergreenj 發表於 21-3-12 23:08
樓主咁樣講嘅話真係好危險,隨時銀行話我碌幾多我咪要找幾多?呢間信用卡公司同搶錢冇分別啦!
我會同佢講 ...

真人真事正在發生!所以我都好嬲,點解要我俾,如果佢俾幾百萬信用額我,之後我俾人碌爆幾百萬,我都要俾咩

侯爵府

鰻魚壽司 發表於 21-3-12 23:07
嘩!我想即刻試吓
但我應該點講,簡潔啲定詳細啲?我驚佢唔蘇我
...

唔怕講詳細吖,佢哋平時啲報導都好長篇㗎啦總之就講你自己有幾慘,寢食難安,小市民俾大公司恰,佢哋應該最鍾意幫呢啲

cathngai    發表於 21-3-12 23:34

大宅

hnh_mami 發表於 21-3-12 23:09
我覺得個重點係警方已拉到人,証明呢筆款項唔係你買野,點解都要去還?

就算你1月份收到statement,佢地處 ...

係呀,到警察通知我拉咗人,我都再通知佢地,佢地就叫我俾口供紙,我都唔明點解拉咗人都仲要我交,總之佢就話過咗追溯期無辦法

大宅

hfl2000 發表於 21-3-12 23:12
唔怕講詳細吖,佢哋平時啲報導都好長篇㗎啦總之就講你自己有幾慘,寢食難安,小市民俾大公司恰,佢 ...

事實我都真係好慘咖 單親媽媽,疫情吓個女停課,pt都做唔到,得前夫俾個女嘅幾千蚊贍養費生活 仲要俾佢恰我

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

追溯期過左咁個賤賊碌左100萬都要屈個客去幫個賊埋單?
佢哋係咪人頭豬腦呀 ?定當啲客係豬呀 ?搵到個賊拉埋,仲要幫啲賊埋單???佢哋係咪short

cathngai    發表於 21-3-12 23:35

侯爵府

鰻魚壽司 發表於 21-3-12 23:17
事實我都真係好慘咖 單親媽媽,疫情吓個女停課,pt都做唔到,得前夫俾個女嘅幾千蚊贍養費生活 :l ...

就係見你咁慘,所以我就覺得搵記者應該最幫到你手祝福你早日順利解決啊!

cathngai    發表於 21-3-12 23:36

大宅

littlefunpig 發表於 21-3-12 23:20
追溯期過左咁個賤賊碌左100萬都要屈個客去幫個賊埋單?
佢哋係咪人頭豬腦呀 ?定當啲客係豬呀 ?搵到個賊拉 ...

佢地依家意思就係咁樣
追溯期過咗,就你自己埋單啦

子爵府

鰻魚壽司 發表於 21-3-12 23:14
係呀,到警察通知我拉咗人,我都再通知佢地,佢地就叫我俾口供紙,我都唔明點解拉咗人都仲要我交,總之佢 ...

銀行一定係咁講,佢地認錢唔認人。

我自己做法係,銀行打黎傾既,我只會立即將分期既錢一次過俾晒跟手cut card, 將報案編號&口供紙提供埋俾佢地,close file。

如果佢話一定要你還,就同佢地講你會報各大傳媒及東張。最好將對話保留以作記錄

cathngai    發表於 21-3-12 23:36

大宅

hfl2000 發表於 21-3-12 23:21
就係見你咁慘,所以我就覺得搵記者應該最幫到你手祝福你早日順利解決啊!
...

好呀,多謝你 我一陣間度吓點樣講先 ,陣間就send俾東方

首頁
12345...11

尾頁

跳至