自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Protea 發表於 21-5-29 09:53
剪髪、美甲

真係唔多好信剪髮,我係fb睇,移咗去果d髮型師,係fb賣廣告,好似好撈唔掂,仲話係去到你屋企剪,甘証明咗冇人請喎
日本の平安を祈ります

公爵府

牛年勳章

cc0629 發表於 21-5-29 09:39
請問英國有咩行業比較吃香,自問冇乜嘢專長,的朋友好,想學返一樣野,有咩推薦?
...

應該好多厭惡性行業都好吃香
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

琥珀宮

麟媽媽 發表於 21-5-29 12:01
呢個根本上就係最基本,好多香港人都詞不達意,啲外國人都唔知佢噏乜?去旅遊人地梗係冇乜所謂,但掉轉你 ...

而家周圍都多中國人,若普通話掂,手藝好,我覺得淨做華人生意都搵到食

男爵府

木土土 發表於 21-5-29 14:42
而家周圍都多中國人,若普通話掂,手藝好,我覺得淨做華人生意都搵到食
...

佢哋點會肯做中國人生意
佢哋去到淨係想聽英文,完全唔想聽到普通話

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

kk80400 發表於 21-5-29 14:37
真係唔多好信剪髮,我係fb睇,移咗去果d髮型師,係fb賣廣告,好似好撈唔掂,仲話係去到你屋企剪,甘証明咗 ...

移左去嗰d唔知,不過我見英國剪頭髮嘅舖頭係多到一個block有幾間,而又有生意喎!我問過好多剪嘅都係做兼職。

珍珠宮

減齡達人勳章

Carol999 發表於 21-5-29 14:40
應該好多厭惡性行業都好吃香

同意!
感覺上歐洲人無亞洲人的克苦耐勞, 辛苦勞力壓惡工作都唔想做。

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Protea 發表於 21-5-29 14:49
移左去嗰d唔知,不過我見英國剪頭髮嘅舖頭係多到一個block有幾間,而又有生意喎!我問過好多剪嘅都係做兼 ...

我見係fb d人啱啱移民咗過去,話上門剪髮,我心唸 你賺得幾多錢呀?上門剪髮......
日本の平安を祈ります

珍珠宮

Protea 發表於 21-5-29 14:49
移左去嗰d唔知,不過我見英國剪頭髮嘅舖頭係多到一個block有幾間,而又有生意喎!我問過好多剪嘅都係做兼 ...

25磅.....貴,可能英國算叫做平掛
日本の平安を祈ります

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

木土土 發表於 21-5-29 14:42
...

移民但困唐人街做唐人生意?咁移民黎把鬼咩?!

珍珠宮

做遊戲,英國非常多勁嘅game studio,而且人工高福利好假期多
首要係需要熟悉game engine如Unity、Unreal,coding能力強
如果coding唔好就要識3D animation,絕對可以畫出彩虹

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

kk80400 發表於 21-5-29 15:04
25磅.....貴,可能英國算叫做平掛

嘩!25鎊,倫敦我唔知,但其他倫敦以外嘅城市舖頭好多十鎊有包洗亦有唔包,學生仲平一鎊,另外亦有七鎊剪到。

琥珀宮

麟媽媽 發表於 21-5-29 15:06
移民但困唐人街做唐人生意?咁移民黎把鬼咩?!

做唐人生意,唔等於困唐人街

象牙宮

請問英國有咩行業比較吃香,自問冇乜嘢專長,的朋友好,想學返一樣野,有咩推薦?
...

任何技能都要學。
外國, 咩都要自己來。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

...

英國搵食艱難
英國搵食咁艱難,生活習慣、文化、氣候又令人難以適應
英國當地增加了超過60萬人失業大軍,持有BNO在當地搵食,並非很多人想像中美好。

如果你是特別技術專才,例如科學家、工程師、醫生護士、高級廚師等,情況可能好一點;但如果不在名單上,例如應徵一般辦公室行政人員、推銷員、侍應等,你要在面試時,游說未來老闆聘用來自地球另一端的你,除了要展示足以勝任工作的英語能力,更要證明你擁有比土生土長求職者有過之而無不及的專長、能力、態度。

不少香港人來到英國後,要由白領轉行藍領,由用腦力轉型用勞力賺錢,轉型過程難免身心俱疲。

但英國的年假、員工福利一般比香港優厚,很少加班,又或者有加班津貼;準時放工,常常和同事、朋友 5pm 去 Happy Hour。老闆、上司也不會在下班後、放假時 Whatsapp 你,整體來說,英國的 work-life balance 比香港成熟得多。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

木土土 發表於 21-5-29 15:17
做唐人生意,唔等於困唐人街

當然唔等於困唐人街,但既然決定咗移民,就應該融入當地嘅社區,融入當地嘅社群,我以前留學,有啲香港學生只係同中國人玩,教會番唐人教會,Canada bell 有人要嚟整電話線,佢要我過去幫佢同人講,我真係覺得好離譜。佢讀完書可以返香港,但係如果移民嘅人都好似我呢位香港同學嘅心態,移民來做乜嘢?

珍珠宮

Protea 發表於 21-5-29 15:10
嘩!25鎊,倫敦我唔知,但其他倫敦以外嘅城市舖頭好多十鎊有包洗亦有唔包,學生仲平一鎊,另外亦有七鎊剪 ...

咪係囉 25磅,仲要係上門,我都唔知有乜人會幫襯,又貴,佢淨係拎工具,洗頭水都唔洗。

仲要另外比交通費佢喎 真係搞笑

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

三行

珍珠宮

減齡達人勳章

Protea 發表於 21-5-29 15:10
嘩!25鎊,倫敦我唔知,但其他倫敦以外嘅城市舖頭好多十鎊有包洗亦有唔包,學生仲平一鎊,另外亦有七鎊剪 ...

個fd group係「走佬去英國」,擺明係手足揾唔到食,想揾返手足笨,願者上釣。

象牙宮

最壞嘅打算做part time或者揸uber,

英國日常嘅消費真係比較實際,食材比香港平,出街食嘅機會唔多,一家三口每個月嘅消費真係有限。

兩老婆嘅關系比响香港嘅時候更好。因為無咗工人姐姐之後,兩公婆就要負責分擔家務,大廚。

work life balance + relationship

理性討論交流者。

琥珀宮

麟媽媽 發表於 21-5-29 15:27
當然唔等於困唐人街,但既然決定咗移民,就應該融入當地嘅社區,融入當地嘅社群,我以前留學,有啲香港學 ...

有咩應唔應該?人地有權選擇自己既生活,而且只係講緊揾食。

至於話「移民來做乜嘢」?係Bk呢到,好多人覺得無論咩條件,都係「移民來做乜嘢」,有乜好討論

首頁

尾頁

跳至