自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

外國人都會俾仔女去其他國家留學, 有人覺得外國教育好d, 或者啱仔女讀, 想仔女有唔同既見識, 佢地俾仔女去留學有咩問題?

子爵府

因為英國講英文。
朋友去了,小朋友香港讀小三,過到去話完全冇功課,日日放學就打機,勁happy

goldpiglet    發表於 21-6-1 20:36

珍珠宮

回覆樓主:

唔好籠統化某國家嘅教育。正如香港,唔同質素學校都一大堆,唔通又話香港教育點點。我小朋友讀過兩間小學,老師質素/教材/模式都差好遠。唔通英國學校就一定間間好?

珍珠宮

哈比族 發表於 21-6-1 15:09
英國是好或唔好就好主觀
香港教育制度,某程度上也是班香港怪獸家長自己一手做成
...

係新移民家長迫到香港家長都癲。

男爵府

花生蘿蔔 發表於 21-6-1 14:32
我唔係好熟悉教育,但見好多講移民嘅帖都講為仔女移民嘅人,覺得英國教育好,去到可以免費讀書。我好耐之前 ...

同一條數,香港唔跟公式,就算計啱答案都係會扣分,係外國係大家可以用自己方式去計條數,只要計到答案都會當啱。

其實,外國同香港學生比較,成績一定香港好,但講創新思維、解難,外國好過香港,你覺得打工時邊樣原素重要啲呢?

大宅

睇讀書心態

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

兩個特首的仔女都是去英國,身體最誠實!

子爵府

cara.mak 發表於 21-6-1 19:16
係新移民家長迫到香港家長都癲。

點迫?

水晶宮

wendyaupooh 發表於 21-6-1 15:59
回覆 花生蘿蔔 的帖子

第一時間諗﹐邊位高官仔女係香港讀? 英澳美加都係佢地大熱首選.........重有好多公 ...

高官子女是否讀全球排名較香港高嘅大學?

複式洋房

nancy29 發表於 21-6-1 16:11
但係大部分高官係香港畢業,佢哋嘅仔女有幾多可以做高官/AO?

D高官係香港畢業 讀書咁叻
仲做埋高官
但都要下一代去外國讀書

wcpcelia    發表於 21-6-2 14:56

男爵府

小詠 發表於 21-6-1 17:20
我有朋友話去外國住係享福, 我都唔明有咩野幸福 ? 可能係錯覺, 好多人以為外國人多數有錢......嫁外國人即 ...

其實又唔可以講係外國生活係享福, 但客觀上外國屋價係比較平居住面積又比較大環境亦比較好, 而且生活指數相對低D, 唔使成世勞勞役役只為層樓, 生活當然係輕鬆過係HK嘅, 但至於適唔適合鍾唔鍾意呢種生活就好主觀睇自己性格啦, 畢竟係HK慣左頻頻撲撲, 一下子要靜落黎又要樣樣DIY就未必適合好多HK人啦!
宜家資訊咁發達仲會以為外國人有錢D呢D思想應該係上2代人先會有啦!

公爵府

2024年龍年勳章

我唔多信PISA

公爵府

2024年龍年勳章

我唔係好熟悉教育,但見好多講移民嘅帖都講為仔女移民嘅人,覺得英國教育好,去到可以免費讀書。我好耐之前 ...
啲人以為間間都係劍橋牛津囉

禁止訪問

男爵府

我覺得係因為英國以前係一個好強既國家,做到“日不落帝國”,有錢有勢力,亦係最早發展完善教育制度的國家。

歷史悠久,有一定用處,我小朋友在香港讀歷史悠久的所謂名校,其實有好多人講既“考試前好多功課,書未教哂”等,我地學校係冇發生過,有時可能書未教哂,就會改考試範圍,大型考試如DSE, 我相信我們亦會比其他校早教哂。咁多年建立既名聲,大把叻人爭住入,學校可能吾需要有勁嘅老師,亦會出勁既學生。仲有勁既畢業生,會返學校幫手,亦有大把有錢人捐錢給學校,亦較容易請到好老師(尤其課外活動,都吸引到起碼响香港top既教練同導師)

所以英國長遠留下來的體制到宜家仲run得好。當然,英國响某方面(尤其科技)已被慢慢追過,但佢自身的好循環仍然另佢有一定既優勢。

伯爵府

回覆樓主:

99%嘅人都覺得早過外國讀書,英文好,改埋港式口音,大學畢業,返香港揾工一定比較容易同埋人工高一點。係香港土生土,,普遍覺得就算大學畢業,英文無咁好聽,有啲人英文仲好【屎】我就唔知係咪真,但識朋友理工,浸大,中大畢業都話自己英文唔掂,我理解唔到,因為我自己仲渣

象牙宮

回覆樓主:

去英國咪正式英文,標準口音,要學grammar,當然在香港都係!
如果美加,可能口音唔同,同埋我知加拿大係唔著重文法,唔會好似香港咁執得咁正,又過去式,又將來式....

公爵府

澳門高過香港?
又真係估唔到⋯⋯

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

jaycee_mami 發表於 21-6-1 20:11
兩個特首的仔女都是去英國,身體最誠實!

兩個特首仔女係去讀Oxbridge喎,全球排名最前端,唔係普通英國大學。

要入咁頂級,須有頂尖成績同出眾表現。中上嘅同學,留港讀三大,比較實際。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

高質 = 排名高?

PSIA所謂的解難,完全同社會/人際關係沒有關係,又咪學術only。學術所謂 ”解難” 可以靠操題目得高分。加上華人小朋友要朝7晚10,先得到高小小分數,值唔值得?

大家出黎做野,都知道7分人事3分工,政通人和才是最高境界。

有一個快樂的童年,將來抗逆能力相對高,創意思維亦較好。

好多華人科學家,例如 高錕,都係受外國教育和在外國取得研究成就。Apple喬布斯沒有大學畢業。

首頁
12345...7

尾頁

跳至