自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

客觀D講,過度活躍症,真系好可怕

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

我仔仔讀試過K3嘅時候,我哋係搭校車嘅。個班主任同其他接放學嘅家長講,指住我個仔話佢喺飯桶,話上到小學都唔知點算,之後個家長同返我講。
我就當然好嬲啦,但係我都冇去尋根究底,就嚟升小學,都費事理佢。
做得幼稚園老師,不一定有愛心,只是一份工罷了。幼稚園嘅學生係最天真嘅,任老師擺佈。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

0q.cathy 發表於 21-6-10 15:43
唔係卦,幼稚園就要送禮,呢d歪風真係要壓止。

真事,禮物,新年利是。7,8年前,親眼見,私幼。

小學/中學,唔會咁。

其實要好睇校長,好多時係校長隻眼開,咪即係默許 ,成日見到某些老師/家長面囗,真係樣 擦得好核突,但老師好 buy

男爵府

circleda 發表於 21-6-10 15:32
照你咁講,人地趺低唔去扶吓係正常,係跌個個錯,佢去體驗吓世界有地心吸力?

真係嘆為觀止
如果我去扶距會令到我無命,甘我無甘偉大!

不過你給比喻用錯!各傢自掃門前雪係現實,無話係對但係是正常的反應機制去保護自已!人地個小朋友縂係度讀嘛!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

樓主表達自己感受有咩問題?無咩人關心個小朋友其實都系社會常態,近2年是非黑白顛倒亦見唔少,我相信個小朋友一世都記得被老師言語欺淩,本人覺得香港既老師大部份都系衰到不得了。

侯爵府

sisilee321 發表於 21-6-10 15:48
其實可唔可以報廉處?

香港的核心價值唔係所謂公義(有人的地方好難完全發生平等公義),香港核心價值係 ...

無用啦!不嬲教育 上下都搭膊頭,你睇西餅校長,臨臨哥哥個班主任!過住欺凌事件大都不了了之

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

其實可唔可以報廉處?

香港的核心價值唔係所謂公義(有人的地方好難完全發生平等公義),香港核心價值係 ...

我當時有諗過㗎!因為試過被老師私底下叫買乜嘢,話學校用,該件係公用物品,實際學校已有,無可能叫家長買比學校用啦!係同我小朋友講先!我小朋友同我講左幾日,我無理。某天老師直接細細聲同我講!問過兩位家長,一位話無。另一位話有(另一樣物品)

因為我唔知廉處會唔會受理。因為
好似得自己一個覺得有問題咁!之後就畢業啦!

總之,一係就有一堆忠粉,一係就你見到自顧自接放學,招呼都未必會打嘅家長。有邊個會同你舉證丫!

男爵府

DorothyTsang 發表於 21-6-10 15:57
我仔仔讀試過K3嘅時候,我哋係搭校車嘅。個班主任同其他接放學嘅家長講,指住我個仔話佢喺飯桶,話上到小學 ...

你EQ高!
其實好多老師都自以爲是中意指點人!將一個學生的錯放到無限大通常係距地的做法,真係好離地!但, 其實有無想過老師其實你只係一個普通人來? 點解你用上帝的視覺批評你的學生?

所以對老師最好的反應是,老師你是對的,我真係好中意食飯的飯桶!

洋房

回覆 chinatea 的帖子

為人父母既知道有呢啲事情發生真係會好心up

就算當你做老師只係打份工,但要幾殘忍先可以咁樣對待啲小朋友

chinatea    發表於 21-6-10 23:24

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

licpd 發表於 21-6-10 16:22
你EQ高!
其實好多老師都自以爲是中意指點人!將一個學生的錯放到無限大通常係距地的做法,真係好離 ...

把口生係佢度,佢鍾意講乜就講乜啦。
講得冇錯呀,飯桶真係唔錯㗎,可以裝飯,可以令人食飽飽

琥珀宮

其實可唔可以報廉處?

ICAC係for貪污,

侯爵府

回覆樓主:

阿諛奉承去討好老師, 只有一個目的,想自己嘅細路得到特別關照, 其他人懶得理。

伯爵府

回覆樓主:

我支持學校同亮亮媽媽加其他家長一齊上東張對質。

亦支持亮亮媽媽分享成段錄音,最好連之前錄既都分享埋。

公爵府

咁或者真係別有內情呢?我覺得2邊都有問題,咁可唔可以兩邊都唔支持呢?!
一定要支持亮媽嗰邊嗎?

伯爵府

小華子 發表於 21-6-10 18:04
咁或者真係別有內情呢?我覺得2邊都有問題,咁可唔可以兩邊都唔支持呢?!
一定要支持亮媽嗰邊嗎?

係,所以我等緊
見愈來愈多人出來話受害人。

伯爵府

Ryanbb2015 發表於 21-6-10 13:29
尋日去接小朋友放學,見到有啲家長同王老師講你無做錯,你會無事架。證據確鑿咁欺凌小朋友都話佢無做錯?咁 ...

你又唔係當事人,清楚曬所有前因後果細節?
你未係果d 是非未清楚就去批評人既家長

伯爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

opclk99 發表於 21-6-10 15:37
你睇羅伯比黑暴掟死,
人死左放幾徊花圈都比人攪,
可見今日香港幾多狗屎垃圾人渣。

冇錯,d咁嘅黑暴人渣都有支持者,難怪欺凌小朋友嘅老師都有盲人撑

大宅

成個家庭都好慘

洋房

回覆 ivycwl 的帖子

我都好期待個啲家長上電視架,佢地係谷到熱烈討論過要上東張,不過傾黎傾去都無實則証據,無記無寶不落,你無証無據人地點會so你,最後有個家長提議炸爆東張個報料email,我都想知佢地炸唔炸得成。

伯爵府

Ryanbb2015 發表於 21-6-10 18:58
回覆 ivycwl 的帖子

我都好期待個啲家長上電視架,佢地係谷到熱烈討論過要上東張,不過傾黎傾去都無實則証 ...

我諗如果真係做過過份行為,學校應該有紀錄既。

首頁
12345...8

尾頁

跳至