夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

hellohysteric 發表於 21-6-15 20:10
其實你哋老公都好好,我結婚咁耐,我老公都未比過家用我,調返轉係我比家用我奶奶,之後就算唔同我奶奶住初 ...

直到間屋裝修完,我話要儲錢還番比我媽咪,唔可以再比錢我奶奶,(已經分開住,亦冇去我奶奶到食飯)因為裝修錢我同老公一人一半,我係問我媽咪借,我老公聽到就好嬲,反問返我,咁裝修嚟做咩?(係佢一直都好想裝修間屋)佢唔同意我還錢比我媽,要佢每月比多咗錢出嚟,佢唔制我好嬲話,我唔同你,你有老豆比錢你裝修唔駛還,就算我媽唔駛我還,做仔女都覺得唔好啦。之後我唔理佢,佢有比佢媽,但個女即返學零用錢就唔肯比,我奶奶知道係佢仔比,只係要佢仔比2仟蚊一個月佢,即係佢根本冇比多咗,我係好嬲㗎,之前比5仟一個月佢,佢仲响出面同人講話少

別墅

hellohysteric 發表於 21-6-15 20:14
直到間屋裝修完,我話要儲錢還番比我媽咪,唔可以再比錢我奶奶,(已經分開住,亦冇去我奶奶到食飯)因為 ...

我連想每個月比少少錢我媽咪我都比唔到,之前只係過時過節比少少我媽咪,我媽咪知道我開支大,都成日唔肯收,驚我唔夠用。我成日覺得自己好冇用。
仔女成績唔好當然揾補習比佢哋,但我老公好賤咁講,你要佢哋補之麻,但佢哋成績唔好,就係咁話仔女冇用,完全唔會諗方法幫佢哋,只係鬧佢哋。
直到前年因為我爸爸輕微中風,我要幫我爸爸手每個月返大陸幾日打理一啲小生意,就放棄冇做嘢,冇收入,因為我細佬同我哥都要供樓,唔可以唔做嘢,我唔駛供樓壓力應該冇咁大,就由我去幫手,雖然我爸爸有比錢我,因為我始終放棄咗份工冇收入,佢哋都知我老公從未比過家用我

別墅

hellohysteric 發表於 21-6-15 20:26
我連想每個月比少少錢我媽咪我都比唔到,之前只係過時過節比少少我媽咪,我媽咪知道我開支大,都成日唔肯 ...

但我每次收都覺得自己好冇用,自己揾唔到錢,仲要父母比返錢,所以唔敢要多,唯有我自己慳啲洗。
我都成日會睇吓有咩可以做,揾錢幫補下,但我老公唔會,佢覺得自己有份工已經好叻,就算以前揾得少過我,我叫佢出去揾多份part time,佢就話做乜要咁辛苦自己,佢係唔會有上進心,同埋係一個超級自私既人,只係顧自己。
我係好想離婚一走了之,想等佢自己做番男人和爸爸應有既責任,仔女出世以來,佢冇乜點幫手湊過,依家一放假,佢一早出去約人打波,同仔女冇乜感情,佢唔返嚟屋企,我哋仲開心

男爵府

咁佢都唔係唔想,只係真係無能力。

複式洋房

hellohysteric 發表於 21-6-15 20:45
但我每次收都覺得自己好冇用,自己揾唔到錢,仲要父母比返錢,所以唔敢要多,唯有我自己慳啲洗。
我都成日 ...

似乎你老公真係無擔帶,對頭家無責任感。我唸你都同佢傾過,佢都係無改變。咁你唯有改變自己。例如等仔女大d,自己出返去做野

別墅

momoangel712 發表於 21-6-16 17:04
似乎你老公真係無擔帶,對頭家無責任感。我唸你都同佢傾過,佢都係無改變。咁你唯有改變自己。例如等仔女 ...

佢係完全冇責任感,係有講過,但要佢比多啲出嚟,佢就唔肯,就算連洗多隻碗,佢都要計較。(佢只係負責晚飯果餐後既洗碗,如果仔女晏咗返、之後果兩隻碗碟係絕對唔會洗,佢覺得晚餐後洗咗碗碟已經完成責任,有次我同佢講,經常霸住廚房食煙,見到有一兩隻碗,好心你就洗埋佢,佢問我點解會有碗响度,點解要佢洗,調返轉問我响屋企做乜,話我以為自己係皇后,我話唔係你就係仔女用,一兩隻碗洗埋佢有咩問題,次次都係我半夜或朝早洗。聽到問點解要佢洗,我又問返佢咁又點解一定要我洗呢?我係工人? 你又以為自己係皇帝? 我都有啲part time做下,先可以應付到仔女每月開支。

大宅

回覆 hellohysteric 的帖子

你老公做咩工作架? 你識佢果陣性格已經係咁計較?

別墅

貓仔小花 發表於 21-6-17 16:55
回覆 hellohysteric 的帖子

你老公做咩工作架? 你識佢果陣性格已經係咁計較?

佢做倉務員,人工萬幾蚊,之前唔係咁計較,我知佢人工唔多,我亦冇要求過啲乜,反而係我貼好多出嚟,都冇出過聲,佢好少去買餸,根本唔知米貴,唔知豬肉價格,佢係堅離地。王子病。連厠紙紙巾都唔肯買返嚟,紙巾係佢用得最多,今次我真係好嬲,我就算買咗紙巾返嚟,我放我女房,唔比佢知,睇吓佢捱到幾多日先肯去買。夜晚食飯好厚面皮仲返嚟痴餐,當冇事發生咁,一句道歉都冇,仲同個仔講話我講嘢有問題(emoji)

大宅

hellohysteric 發表於 21-6-17 18:44
佢做倉務員,人工萬幾蚊,之前唔係咁計較,我知佢人工唔多,我亦冇要求過啲乜,反而係我貼好多出嚟,都冇 ...

唉,真係慘!咁點解你當初仲要嫁佢?

別墅

貓仔小花 發表於 21-6-17 22:44
唉,真係慘!咁點解你當初仲要嫁佢?

唉!其實我都悔婚過一次,本應排咗期,後尾唔想結住,我話遲多兩年先結婚,之後可能習慣咗呱。果時始終未結婚,未完全一齊住,同埋儲錢結婚佢都肯比我儲,唔知再用咩借口好,之後真係好後悔。

別墅

我唔係話想要佢比幾多錢家用,只係想佢做番個有責任既老公同爸爸,係想佢多啲為呢個家,為仔女想,唔好完全只顧自己。嚟緊個女等DSE放榜同埋報學校,之後要比學費,佢完全係唔會諗要比學費呢樣野。
之前朋友叫我做返本BNO,佢知道後就成日話要移民,我問佢有錢移民嗎?你去到可以做啲乜?走咗,你媽同我父母點照顧?佢完全唔會諗,仲好好笑同我講,話我去到做洗碗都可以生活到,我唔係睇唔起洗碗呢份工作,我從來唔會睇唔起每一份工種,我媽咪以前打兩三份工,朝早去大廈倒垃圾,我放假都會去幫我媽咪,等佢唔駛咁辛苦。好笑既係⋯我問佢,你唔係諗住我去洗碗養你呀?

別墅

回覆樓主:

冇嘢做,洗碗我都會去做,佢呢啲王子病係絕對唔會做。我話佢移民你諗得咁簡單,話走就走?我夠想比仔女有好既環境讀書長大,但最基本既生活費都冇,學咩人講移民,跟住佢調番轉問我,咁申請本BNO嚟做乜?嘩,呢啲人真係完全溝通唔到,連我女都識諗,佢咁大個人都唔識諗,所以越來越唔想同佢講嘢。

大宅

hellohysteric 發表於 21-6-18 01:42
冇嘢做,洗碗我都會去做,佢呢啲王子病係絕對唔會做。我話佢移民你諗得咁簡單,話走就走?我夠想比仔女有好 ...

咁你自己本身做咩職業架?有幾多個小朋友?

別墅

貓仔小花 發表於 21-6-18 04:38
咁你自己本身做咩職業架?有幾多個小朋友?

我本身做開shipping, 一仔一女,仔已經中學。我間唔中都幫人做出口報關,有時都有一啲part time 返。

大宅

hellohysteric 發表於 21-6-18 07:16
我本身做開shipping, 一仔一女,仔已經中學。我間唔中都幫人做出口報關,有時都有一啲part time 返。
...

鄧你慘,有時嫁錯老公都真係幾煩,明明已經咁努力為頭家付出,佢仲要咁自私,我明點解唔想同佢行落去……

別墅

貓仔小花 發表於 21-6-18 07:30
鄧你慘,有時嫁錯老公都真係幾煩,明明已經咁努力為頭家付出,佢仲要咁自私,我明點解唔想同佢行落去……
...

佢個人乜都要威,但就乜都唔識,又唔肯學唔肯睇多啲,屋企大小事務都係我做,就連電器既嘢都係我去研究去整去換,攪到我都以為自己係男人。如果話佢蠢,佢必定發嬲,其實佢不知幾醒,一句唔識就乜都唔理唔做。有時佢自己買咗啲新嘢返嚟唔識用,要我幫佢睇,我依家都學佢話唔識,係完全唔會幫佢,等佢自己去研究。
依家我哋關係只係合伙人,希望仔女讀完書出嚟做嘢,我會冇咁辛苦。就算連打疫苗,我都唔會同佢講,只同仔女講,有時响到諗,如果咁樣死咗,唔辛苦都幾好,只係放唔低對仔女同父母,唉!呢個時候係唔可以死住,責任未完成

大宅

hellohysteric 發表於 21-6-18 12:54
佢個人乜都要威,但就乜都唔識,又唔肯學唔肯睇多啲,屋企大小事務都係我做,就連電器既嘢都係我去研究去 ...

加油!加油!

大宅

hellohysteric 發表於 21-6-18 12:54
佢個人乜都要威,但就乜都唔識,又唔肯學唔肯睇多啲,屋企大小事務都係我做,就連電器既嘢都係我去研究去 ...

加油(emoji)(emoji)
睇見好多夫妻都係為錢為家用傷感情,逢勸未嫁既jm 未結婚前要溝通清楚家庭開支,身邊好多因為唔好意開聲/唔知點講,結左有不滿都唔出聲一直忍,令關係惡化,有時男人未必係唔想俾,可能係佢地根本就冇呢個意識,當然有更多係你唔出聲佢當冇事發生。

別墅

VAGRANT 發表於 21-6-19 16:22
加油(emoji)(emoji)
睇見好多夫妻都係為錢為家用傷感情,逢勸未嫁既jm 未結婚前要溝通清楚家庭開支,身邊 ...

謝謝!
冇錯,最好溝通清楚先。
不過我果件係異類,出咗聲都唔肯先賤格,咁我去申請某啲津貼,但要佢攞返工司簽名蓋印,佢就唔肯,驚比公司老闆同事睇唔起佢好要面

別墅

Rilakkuma312 發表於 21-6-12 13:39
其實咁唔滿意,點解唔一早揾個比自己賺錢多的男朋友?

我嗰個係一場騙局
結咗婚之後呃我每樣野一人一半
明明拍拖嘅時候好慷慨

首頁

尾頁

跳至