自由講場

跳至

首頁
12345...17

尾頁

大宅

我而家無
我將來唔知有無

珍珠宮

回覆樓主:

以前退休紅利就是靠兒女
兒女出頭可以福蔭自己
現在得不通被兒女唾罵
現代人退休計劃唔只計自己一代
好似家燕媽都要儲樓獎勵兒女
這個慈父連裝修都負責pay

https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2976252/%E5%AE%B6%E5%B1%85%E8%A3%9D%E4%BF%AE%EF%BD%9C%E6%B8%AF%E7%88%B8%E6%94%B6%E5%9B%9E%E5%87%BA%E7%A7%9F%E5%96%AE%E4%BD%8D%E8%B4%88%E6%96%B0%E5%A9%9A%E5%85%92%E5%AD%90%2055%E8%90%AC%E7%BF%BB%E6%96%B0%E5%85%A9%E6%88%BF%E6%89%93%E9%80%9A%E8%AE%8A%E7%89%B9%E5%A4%A7%E5%A5%97%E6%88%BF

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

hc0517 發表於 21-6-21 14:11
我都覺得呢到多有錢人

連登都好多架,嗰邊個個都fresh grad5萬

珍珠宮

foggyao 發表於 21-6-21 14:25
又要重提月薪六萬嘅文員

出現過6萬文員?

珍珠宮

又要重提月薪六萬嘅文員

又加左咩

yeung_ma    發表於 21-6-21 17:45
RAA    發表於 21-6-21 15:46

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

又要重提月薪六萬嘅文員

十二萬先啱

RAA    發表於 21-6-21 15:46

男爵府

回覆樓主:

因為入不敷出嘅人唔會攞出來講,所以就覺得多數係有錢人

公爵府

vivibabyvivi 發表於 21-6-21 14:34
唔係喎,我見有JM講過月入十萬先剛剛好掂到中產咋喎

曾經有姊妹話她住公屋,有工人使,阿仔有自己一個房間,佢自稱是中產人士! 所以呢,得公屋得天下

恭賀新禧,迎春接福!

珍珠宮

ng 發表於 21-6-21 14:03
除左個個都好有錢,仲有個個出post話退休,其他人就叫退休後要做part time,咁叫乜鬼退休?
...

呢個好笑
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

男爵府

回覆樓主:

我有自住樓唔使供,阿囡已出來打工,我做左3x幾年嘢,我都想退休,等老公去做嘢養我,慳慳地都好似夠洗。
但係 一睇到其他BK阿太講嘅退休條件,我即刻唔敢唔做嘢喇,我離佢哋嘅條件真係差十萬九千里, 中六合彩都未必跟到呀。 咁我呢啲真係做到死嗰日,唔使諗退休?
話唔使供樓啫,但係都有好多支出,例如管理費差餉地租 ,保險呢啲,都佔每月支出好多錢㗎

男爵府

asd456 發表於 21-6-21 13:45
睇咗好多唔同嘅討論區,BK 退休版,要求一個人,最少兩層港樓,再加過千萬現金。

...

呢個世界咩人都有,喺香港因為呢十年地產爆升,有好多人真係好有錢,當然亦非常多好似我咁窮,唔講其他人,淨係講我自己嘅兄弟姊妹,我家姐姐夫生意賣盤,佢哋發夢都估唔到有人用咗九位數字買盤,結果依家印印腳退咗休,因為黑暴19年離開埋香港,我哥哥係上市公司AVP,阿嫂係小學校長,兩公婆月入十幾皮,仲要無兒無女,就係因為97年買入多個物業,之後成為嚴重負資產,二十幾年來不斷成為樓奴,20年冇去過旅行,雖然係專業人士,但係所有錢用供樓,當然退休淨係靠收租係好可觀

我係一個食物鏈最低層嘅員工,月薪係一萬四千五百蚊,老婆全職湊女,一家三口以我收入

公爵府

牛年勳章

Stella.b 發表於 21-6-21 14:22
有樓好平常,但我有一點諗唔通就係買好多C同H,問心我都算比上不足比下有餘但係都無可能成日買都係一年兩個 ...

講開C同埋H,我都覺得呢度啲jm好勁! 個個買十萬八萬嘅手袋都絕不手軟 ,仲要買好多個添,睇潮版睇到懷疑人生 !

珍珠宮

回覆樓主:

香港和BK都好多有錢人,可惜無我份

男爵府

baby1628 發表於 21-6-21 14:55

呢個世界咩人都有,喺香港因為呢十年地產爆升,有好多人真係 ...

應該係住劏房過最差嘅生活,當我身邊所有朋友努力向下游,做資產轉移然後申請公屋,我卻由公屋申請除名,點解我可以咁瀟灑,因為屋企好多年前已經買居屋,所以我好難理解啲人點解咁努力申請公屋,仲要喺度自hi,然後搵幾多洗幾多,我個女讀幼稚園見親啲身光頸靚,用hermes手袋嘅女士,都係附近嘅公屋,或者咁講,越係窮嘅人,就要靠物質包裝自己

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

白毛毛 發表於 21-6-21 14:01
BK係好得意,幾年前有人話有三萬人工文員,講到今時今日。
那邊廂話題一轉講退休,又個個計到要洗幾萬一個 ...

其實呢d問題問嚟都多餘
就同「考小一要咩cert」一樣,大佬,如果你手上有鋼琴8級,你唔會問。如果你點努力都係得個「整潔獎」,何必問人要幾多籌碼
儲錢都係一樣,人哋話一千萬,你有無丫?有嘅根本唔駛問,儲極都無嘅問嚟做咩!

loklok148    發表於 21-6-21 16:30

大宅

回覆樓主:

咁我又信唔係個個吹水,香港真係好多人好多錢,只不過講到幾千萬都退唔到休就有d誇張囉。
睇番近排幾個熱門退休post, 感覺佢地其實即刻退都冇問題,但大家會成日驚有突然嘢要錢,例如病/老公失業/子女留學。
我覺得話退唔到休既9成係安全感問題。

男爵府

睛靈勳章

sheepsheepvo 發表於 21-6-21 15:00
咁我又信唔係個個吹水,香港真係好多人好多錢,只不過講到幾千萬都退唔到休就有d誇張囉。
睇番近排幾個熱門 ...

我都有睇嗰個退休post 以佢嘅能力退休係冇問題但bk大部分都話唔好退,做人真係痛苦!攬住啲錢過世最好!

yeung_ma    發表於 21-6-21 17:52

禁止訪問

珍珠宮

網上既野聽下便算,唔洗太認真! 試過見人話自己買名牌,post哂相,後來啲相係其他地方見到,都唔係佢既!(唔係講bk)

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

mami2000 發表於 21-6-21 14:48
我有自住樓唔使供,阿囡已出來打工,我做左3x幾年嘢,我都想退休,等老公去做嘢養我,慳慳地都好似夠洗。
但 ...

我直頭唔敢入去,怕睇完自覺人生失敗影響情緒

chyush    發表於 21-6-21 20:49

首頁
12345...17

尾頁

跳至