時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

4. ........ 女人唔畀做醫生......女人唔畀男醫生睇病......女人要自生自滅!?

公爵府

2024勳章

junzi_HK 發表於 21-8-25 09:58
敵人嘅敵人係我朋友咁嘅道理。

我覺得阿富汗要中國幫手, 而中國又怕輿論壓力, 所以塔利班一定唔會太過分壓迫婦女, 不過可能要改變非一朝一夕,要慢慢黎

伯爵府

mother904 發表於 21-8-25 09:56
阿富汗婦女革命協會,一睇個名就知係乜組織。我唔覺得塔利班會突然變得極度開放文明,但一樣唔會相信文宣 ...

我都覺得似文宣,同黃屍手段一樣

kikikay    發表於 21-8-25 12:14

公爵府

anna59 發表於 21-8-25 09:09
呢度有D JM 認同塔利班喎, 話系外國既假文宣喎

政權唔到其他外人去認同或否定
只有自己的國民
才有權去去做
所以外國的所謂「正義」之手
只係另一方面的入侵

好唔好 由當地人民去決定
唔到外邊人話事

男爵府

mother904 發表於 21-8-25 09:56
阿富汗婦女革命協會,一睇個名就知係乜組織。我唔覺得塔利班會突然變得極度開放文明,但一樣唔會相信文宣 ...

塔利班以前一何咁樣對待女人,印度、阿拉伯好多女人好可憐,所以香港女人好幸福
我覺得美國撤離好唔人道,美國講嘅民主,人權呢?為咗利益,唔針對呢啲國家,反而針對中國新彊

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

塔利班官方係咪有咁講過先
要台灣代報咁攪笑?
拿, 我見到呢29條呢, 有D係互相矛盾既

例如女人出街要跟住男性家人先可以出
但又唔可以男女同車, 女人要自己坐女人專用車

咁即係點呢?

又例如唔俾女人做野
但又禁止男裁縫測量女裝
女人唔做野又何來女裁縫?

文宣之前自己有無睇一次, 覺得無問題先出?
天朗氣清

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

同印度一樣咁得人驚

珍珠宮

spikenard 發表於 21-8-25 10:02
係,好我覺得好震驚,居然話呢個組織是好,極殘忍地殺人, 濫用權力,唔文明,只容許一種聲音,只當女人係 ...

唔係話佢哋係好組織,但對此等問題不宜作評論,始終人地文化經年累月,外人憑咩多事解放別國婦女?但我會感恩生於香港

男爵府

spikenard 發表於 21-8-25 10:02
係,好我覺得好震驚,居然話呢個組織是好,極殘忍地殺人, 濫用權力,唔文明,只容許一種聲音,只當女人係 ...

呢度主流思想極度簡單,就是二分法,美國的敵人就是好人。殊不知有可能局勢穩定後,美國會反手支持塔里班,到時就搞笑了,佢地仲會繼續「拭目以待」塔里班變好嗎。

每次我喺呢度對塔里班發表不樂觀的意見,就總有人撲出來,質疑我唔通你想中國下手干涉呀唔通你相信「阿富汗人民的選擇」呀諸如此類,只覺好笑。

其實世界吾係咁簡單話敵人的敵人就是朋友架喎。我只知道,塔利班上星期一上埸就放曬ISIS 囚犯;佢地終極目標,是要建立純淨的伊斯蘭國,Wahhabism 下要消滅殺死一切非伊斯蘭的思想肉體,反對一切文明,女人的地位低得令人難過。而佢地的極端主義,同東突又好啱咀形…

大宅

回覆樓主:

真係唔明白,點解美國撤出之前仲要釋放幾千個塔利班囚犯,加速阿富汗失守。
美國人點解可以咁賤格

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

觀望中

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

man6285 發表於 21-8-25 09:14
回覆 anna59 的帖子

現在先發現,呢度有d係唔會同情返女人。好可怕
就算無呢29條,只係俾男人娶4個老婆,已經唔可接受喇。

好多時係女人為難女人。
之後有不少親生阿媽,個女俾親生老豆或後父攪,完全唔會幫個女。

雖然老尾或西方國家有好多不是,但推動女權和女性教育,真係比全世界優勝。

唔好講中東,亞洲非洲好多地方,女性接受教育機會,或者社會地位,都係俾男人低。單單就講揍仔做家務,都好多人(尤其是老一輩的女人) expect 只是女人做。

女人又要返工賺錢,生bb, 揍bb, 做家務,衰過做奴隸。

珍珠宮

等同禁室,我見呢啲條民都想屎

公爵府

okgoodla 發表於 21-8-25 08:53
哦! 放長眼睇下峇利班新政權有冇改變! 我本人覺得審慎樂觀!

其實好難,印度及中東國家對女性嗰種歧視,刻咗入DNA,我諗要好大好大好大嘅改變先能夠令佢哋放棄視女性為勞役呢種思想。
我識一個印度同事,佢都喺美國讀書有西方國家培養嘅高學歷男人。 但喺佢眼中,佢老婆嘅價值就係留喺屋企煮飯湊仔同洗衫。之前佢老婆未曾搞掂visa嚟香港,佢會同我哋講好掛住個老婆原因係屋企家務冇人做⋯⋯

公爵府

wmkcnw 發表於 21-8-25 10:42
就算無呢29條,只係俾男人娶4個老婆,已經唔可接受喇。

好多時係女人為難女人。

其實身為香港女性,我哋好幸福⋯⋯

公爵府

hk1 發表於 21-8-25 10:40
真係唔明白,點解美國撤出之前仲要釋放幾千個塔利班囚犯,加速阿富汗失守。
美國人點解可以咁賤格
...

佢哋個地方太平穩,美國點樣從中得利?

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

點解西方國家要撤出就即時撤出不再理當地平民
咁係咪比返佢地管理會好過塔利班?

禁止訪問

象牙宮

回覆樓主:

中東落後地區國家,從古到今都唔會尊重女性!唔記得之前睇個咩節目,唔好話返工,女人連揸車出街都唔得呀!
所以生活係東南亞不知幾幸福!比呢班恐怖份子再管治,真係唔敢想像之後點,我就唔信佢會開放到幾多了!比著我而家係當地人民,都會一係逃命,一係死左佢算!

伯爵府

loved 發表於 21-8-25 09:03
人哋國家人民接受就可以
搞笑 有正常人類智力既都知會唔會接受到

首頁

尾頁

跳至