自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

參加多D課外活動, 自然識多D同學

呢D嘢真係睇性格
侄女都係外人去咗龍校升中, 佢性格外向, 好快又一街朋友
另一個侄女孤僻, 又係外人升龍校, 冇咩朋友, 但佢唔care
俾D時間小朋友, 慢慢會work out到

男爵府

我個囝都係,升中外校生,文靜型。返學頭嗰一個星期都冇朋友。後來識到一個同樣都係外校生,兩個相依為命咗一排,慢慢再用其他朋友加入。
上個禮拜佢好開心咁同我講,已經有好多原校生朋友,返學好開心。

佢小學成績ok, 升中後可能表現麻麻,老師又未認得佢,初時同你個仔一樣都有唔開心,話覺得自己係nobody, 有冇返學,人哋都唔在乎. 好depressed咁,我都只能開解下佢。但係早兩日佢又同我講,話覺得自己而家成績好啲,上堂俾老師讚,人又開心返d。

初中係適應期,媽媽喺身邊支持鼓勵好重要,樓主你都已經做得好好, 有同學校溝通, 或者叫佢試下我個仔個方法, 搵一個同學先混熟先,如果你覺得唔妥,可能真係需要搵專業人士同佢傾。

伯爵府

咁咪搵D唔係小學部上黎既人friend囉。

子爵府

41009022009 發表於 21-12-5 16:58
普通中學。主要情緒打哂结。返到學校開始唔想講野。有主動過。但同學仔反應好似唔歡迎外人。唔多理啋。
...

佢肯同你講幾好呀你盡量開解佢多啲先啦

子爵府

41009022009 發表於 21-12-5 19:35
係唔妥。日日放學返黎。唔願做功課温書。用瞓覺嚟逃避。一瞓唔肯起身。醒。和小學主動做功課温書。成個人 ...

叫亞囡努力讀書, 下年轉校?或者再問下亞囡想点(打算)?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

licpd 發表於 21-12-5 16:55
其實係難埋堆, 人地已經玩著六年, 差個的都會恰下新來的. 唯有自强同學下自已硬净的 ...

又未必,第一小學未必年年同班,第二上中學鍾意的朋友又未必同。
我女學校就係咁,佢哋D朋友同小學又唔同,外來生又會一齊玩。

大宅

41009022009 發表於 21-12-5 15:30
小朋友係學校讀得唔開心。因為班裏大半班都係同一間小學已經認識。佢哋產生左小圈子文化。小朋友時常覺得自 ...

有一半係同一間小學升上去,咁仲有另外個一半同學,埋唔到依堆咪試下埋第二堆。

伯爵府

41009022009 發表於 21-12-5 19:35
係唔妥。日日放學返黎。唔願做功課温書。用瞓覺嚟逃避。一瞓唔肯起身。醒。和小學主動做功課温書。成個人 ...

建議樓主帶小朋友睇睇心理醫生穩陣d.

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

鼓勵佢主動識吓班內另外一半既外來生,大家背景比較相似,容易投契d

男爵府

樓主吾洗太擔心住,而家只係返半日學?

如果係半日只係仲未識到D新同學
比D時間小朋友,小朋友好快識到同學既

男爵府

小朋友係學校讀得唔開心。因為班裏大半班都係同一間小學已經認識。佢哋產生左小圈子文化。小朋友時常覺得自 ...
可以找社工傾下,佢小學都係好少Fd?
有一半人同一間小學升上來,甘都仲有一半係係外來生,同另外個一半玩lor !

男爵府

我個仔中一時初初都難融入原本班同學仔。我同樓上講一樣,叫佢同人講共同話題。佢同人哋講打機,慢慢就融入左。
我明白女仔可能難少少。你個女有乜興趣?提吓佢,如果想識朋友,就要主動啲,helpful啲。同學仔有乜嘢需要幫忙,盡量幫手。日子耐左,同學仔見到佢性格,慢慢就會接受佢,加油呀!

子爵府

tseleebb 發表於 21-12-6 10:10
我個仔中一時初初都難融入原本班同學仔。我同樓上講一樣,叫佢同人講共同話題。佢同人哋講打機,慢慢就融 ...

小朋友面皮簿。曾經主動過。但有d 同學仔叫佢行開啦!有d就唔回應當佢透明。所以開始收埋自己。

子爵府

Bobo1210 發表於 21-12-6 09:34
可以找社工傾下,佢小學都係好少Fd?
有一半人同一間小學升上來,甘都仲有一半係係外來生,同另外個一半玩lo ...

小學有朋友。雖然唔多。但有三四個知心友。我都有鼓勵和另外一半玩。但小朋友好堅持話佢哋唔啋我。

子爵府

回覆樓主:

唔知係末青春期。以前小學無咁渴望有朋友。乖乖讀書返學做功課。
一上到中學好似咁渴求咁。真係諗唔明。我中學時都渴求。無既無咩大了。依舊返學放學。唔會搞到情緒打哂結。

男爵府

Fishqqma 發表於 21-12-6 07:05
又未必,第一小學未必年年同班,第二上中學鍾意的朋友又未必同。
我女學校就係咁,佢哋D朋友同小學又唔同 ...
當然凡事都有例外. 人地有六年交情的圈子, 如果尼班係有影響力又中意排擠外人, 甘係難埋堆

琥珀宮

41009022009 發表於 21-12-5 17:31
社交我知無得幫。而家係講緊影響左情緒。影響左讀書。

而家疫情,少咗學校活動,係難d識新朋友。

要比d時間佢,你亦唔好比壓力chur佢讀書

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

licpd 發表於 21-12-6 11:48
當然凡事都有例外. 人地有六年交情的圈子, 如果尼班係有影響力又中意排擠外人, 甘係難埋堆
...

邊到都有

侯爵府

多參加學校課外活動/學會

推介學校的制服團隊,星期六返學校玩半天

男爵府

41009022009 發表於 21-12-6 10:54

小學有朋友。雖然唔多。但有三四個知心友。我都有鼓勵 ...

樓主,你小朋友小學男女校,中學讀女校嗎?

首頁

尾頁

跳至