自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

打針幫唔到我地回復正常生活

子爵府

畀面勳章

你永遠唔知自己會唔會重症or 野比屋企人累街坊。專心防疫好過怨天怨地啦

Amy7802    發表於 22-1-20 22:40
msms0118    發表於 22-1-20 17:39

伯爵府

ming1120 發表於 22-1-20 17:31
如果輕病徵都接受唔到嘅話, 香港經濟好快玩完, 唔係做生意嘅人, 梗係 覺得 唔係問題㗎, 個個月要交幾 ...

你唔好玩啦,香港人乜鬼都去急症室,唔係接唔接受問題。你講番津貼不足仲直接啦!我都同意㗎,得果幾千蚊有鬼用咩!

侯爵府

janice_cat 發表於 22-1-20 17:06
可能尋日有人出浴啦,有班人係咁放負想帶瘋作反啩
係喎唔記得咗添,嗰個話晒曾經係大佬

珍珠宮

ming1120 發表於 22-1-20 16:41
我個問題係, 你就算唔係重症, 一有人確診 ,你就要人閂門 ,冇得做生意, 再咁落去 ·,唔係辦法㗎喎 , ...

因為傳染性強,香港無咁多醫護人員,無咁多床位,無咁多藥物醫病。政府只能減少感染病人數字

msms0118    發表於 22-1-20 18:00

伯爵府

ming1120 發表於 22-1-20 17:33
即係你諗住 要香港完全清零, 以後冇病毒 ,先可以開放呀 ,我話畀你知 ,你唔好發夢啦。 只要等中國開完 ...

好心你啦!自己諗唔通就作野覺得人地咁諗。香港人唔出街你咪又係要交租!

子爵府

幸福花海 發表於 22-1-20 17:35
我同意你講既野,政府長遠要諗吓點行落去,唔係盲目咁清零,病毒不断變種,就算今次清咗零,然後呢!
...

其實 我覺得 香港政府話唔到事,就算佢想放寬 ,中國大陸都未必比,我自己覺得 等北京開完奧運會, 中國都會慢慢放寬㗎啦, 我自己覺得 今年內 應該會開返啲關口

子爵府

Lilyforest 發表於 22-1-20 17:40
係喎唔記得咗添,嗰個話晒曾經係大佬

本來都唔記得㗎,但係大佬出浴前幾兩日,又見到有人係街貼d咩鬼「x政必亡」,都好耐冇見啦,但又再出現喎,跟住見到有出浴報導,咁就咩都明哂啦!

男爵府

ming1120 發表於 22-1-20 16:23
要重症嘅 ,打咗針都可以重症, 香港呢半年 ,得一個重症 ,就係啱啱有個青山醫院員工 ,打咗三針患咗重症 ...
本港Omicron重症首人,患者為61歲青山男護,曾打兩針復必泰。

一名確診病人情況嚴重(12548),該名病人是感染Omicron變種病毒株,為本港首名Omicron重症患者。
資料顯示,重症患者為一名61歲青山醫院精神科男護士,曾接種兩針復必泰疫苗,中大呼吸系統科講座教授許樹昌指他有糖尿病、高血脂和肥胖。

https://www.google.com.hk/amp/s/std.stheadline.com/realtime/article/amp/1794495/%25E5%258D%25B3%25E6%2599%2582-%25E6%25B8%25AF%25E8%2581%259E-%25E6%259C%25AC%25E6%25B8%25AFOmicron%25E9%2587%258D%25E7%2597%2587%25E9%25A6%2596%25E4%25BA%25BA-%25E6%2582%25A3%25E8%2580%2585%25E7%2582%25BA61%25E6%25AD%25B2%25E9%259D%2592%25E5%25B1%25B1%25E7%2594%25B7%25E8%25AD%25B7-%25E6%259B%25BE%25E6%2589%2593%25E5%2585%25A9%25E9%2587%259D%25E5%25BE%25A9%25E5%25BF%2585%25E6%25B3%25B0

男爵府

ming1120 發表於 22-1-20 17:24
乜你啲資料咁落後㗎 ,英國 將會 取消曬所有 限制。 況且我而家講緊嘅係 政府一有疫情, 就要人閂門, 唔 ...
英國的疫苗接種率高過香港

子爵府

ming1120 發表於 22-1-20 16:24
但佢哋而家開始逐步放寬緊社交措施啦。 香港仲係原地踏步

因為無強制打針吖嘛

男爵府

tearycow 發表於 22-1-20 17:35
打針幫唔到我地回復正常生活
因為香港的疫苗接種率仲未夠高,防疫措施係為咗保護那些仲未打疫苗的人。

水晶宮

幸福花海 發表於 22-1-20 17:35
我同意你講既野,政府長遠要諗吓點行落去,唔係盲目咁清零,病毒不断變種,就算今次清咗零,然後呢!
...

當佢控制唔倒時就會行第二條路,一係放棄清零,一係全民檢測。
林鄭講嘅野一星期就會轉

象牙宮

回覆樓主:

我係都要打針呀....吹咩
總好過毫無保護力丫

水晶宮

回覆樓主:

如果樓主係做生意就真係同情你,而家我諗被停的都諗緊初四會唔會放寬,睇而家個勢就真係唔似會,做生意肯定頭痛。

子爵府

she007 發表於 22-1-20 18:21
當佢控制唔倒時就會行第二條路,一係放棄清零,一係全民檢測。
林鄭講嘅野一星期就會轉
...

其實全民檢測好難做得到, 你除非 困住 全香港所有人, 跟住做完檢測有結果陰性嗰啲就可以自由, 如果唔係同一時間做, 你啱啱做完話冇事, 跟住遇到個確診者, 佢未去做檢測 ,佢惹咗畀你 咪一樣中招 ,有冇可能全香港同一時間做到檢測呀 ,所以全民檢測係行唔通㗎

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔通學外國咁, 大家中晒招先安樂?
而家個個中左, 個個都去好多地方

男爵府

ming1120 發表於 22-1-20 16:32
我可以話畀你聽 ,以呢個政府, 就算打曬針 ,措施都仍然一樣, 你唔係仲信佢呀嘛。 由當初七成人 講到而 ...
你可以閙病毒變來變去搞到疫苗只可以防重症, 大家都吾知加! omicron都會死人同重症, 多人中都一樣會擊垮醫療系統, 之前未報道有病人入ICU儸!

子爵府

licpd 發表於 22-1-20 18:29
你可以閙病毒變來變去搞到疫苗只可以防重症, 大家都吾知加! omicron都會死人同重症, 多人中都一樣會擊垮醫 ...

呢個咪唯一一個重症囉

水晶宮

chengcheung 發表於 22-1-20 16:21
全世界嘅政府都要市民打針,吹咩
紐約好多行業都要強制打針添啦

現在轉緊風向了

首頁
12345...9

尾頁

跳至