自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

hfl2000 發表於 22-4-22 14:21
同埋你唔好依家立亂cut單,你媽咪已經有入院記錄,cut咗可能買唔返啲保障,例如可能唔包心臟/其他器官(心 ...

正確,入過醫院cut單,好大機會買吾番

水晶宮

cheriechan01 發表於 22-4-22 13:26
話說我阿哥女朋友做保險agent嘅,咁我全家人都好順利成章咁,將啲保險野俾晒我啊哥同佢女朋友搞。
佢哋幫老 ...

熟又好唔熟又好,我會習慣入院前問吓保險包唔包先.

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

正常當個AGENT 拎住份計劃書同你講時會解釋下, 不過講真邊記得咁多D條款, 所以日後當有需要睇醫生或做檢查前都應該先聯絡返個AGENT , 問下佢呢D醫生/去呢間醫院既費用有無得CLAIM 返, 我覺得呢件事上你地既責任大D, 唔關個AGENT係咪熟人事.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

cheriechan01 發表於 22-4-22 14:06
唔係好覺有...
覺得成件事好唔透明, 已經唔知係agent問題定係阿哥女朋友問題
...

一定有,寄去屋企或email.
不如你問清楚你媽媽.

珍珠宮

趙元嵩 發表於 22-4-22 14:05
想當年親家姐都昆我去簽單,
果份單並唔係我所要求的保單,家姐同事竟然問我介唔介意,不如簽咗先⋯⋯
我話 ...

簽咗先?佢都痴痴地,好采你唔係傻

大宅

我跟P字頭嘅傳統agent買,搞claim搞左成年。我交野俾agent,再等agent遞上公司,agent收到公司回覆又唔係即刻同我講,跟住又來來回回好多轉。簽單之前問佢野就拿拿臨答你,依家做service就慢吞吞,claim錢calim到我就快需要情緒支援,到時睇心理醫生,又要揾佢再claim!

男爵府

anpanmenbaby 發表於 22-4-22 13:43
入院前應該有問過你哥個女朋友先,呢個情況住私家claim 唔claim到吧?如果佢話得,咁當然係佢失職,下次穩 ...

我前EX都係咁,佢幫佢老死買,有次認識了個新朋友,又係做保險,個新朋友話你買咩保,我幫你睇吓,EX 比個保單NO佢睇吓,點知個新朋友話無你保單喎,我EX問個老死,開頭唔認,到話查到無保單,老死先認,只第一年有供,打後幾年用咗d錢,跟手就無朋友做了,依家份保單,係直接入數保險公司。
最慘我地有大家供同朋友都係幫佢買,好彩嘅係,老死無落佢地格,但佢咸咁口要我地唔好爆佢依單野,EX唔想睇住佢死,所以無爆佢,但佢地奇怪,點解兩個咁老友,會突然無朋友做。

男爵府

VickiC 發表於 22-4-22 13:39
入院前有冇問清楚先?尤其係半私家房?
同問, 一定要問清楚先,
CONFIRM左可以批先做決定

伯爵府

cheriechan01 發表於 22-4-22 13:50
就算我真係cut, 都唔知點開口
好尷尬...
某程度上...我唔買 等如 阿哥女朋友少咗佣金 , 佢實會不爽

咪傻啦,依家你哋claim唔到錢唔通又好爽咩,cut就cut,點會唔好意思,同佢白供咩

大宅

莫講話買保險。介绍工,團購,旅行,要夾朋友家人也要小心處理,有冇甩漏,d人就會入哂你數。

翡翠宮

畀面勳章

身體檢查無得claim正常,買單後有冇睇清楚份單?入院前正常要先招會agent,問下份保險包唔包。

醫療保險是有需要的,而家唔係應該諗cut單,係要睇清楚份保險包乜唔包乜,咁樣伯母到左真係有需要時先用得到。

Amy7802    發表於 22-4-22 15:17
日日是好日

子爵府

[quote]cheriechan01 發表於 22-4-22 13:50
阿哥女朋友少咗佣金

唔買咪唔買囉!

我跟佢談情嗎? 我鐘意同LEE D 人WER 爛快面, 我會講我無錢.

我真係試過我同一個朋友咁講, 佢唔敢再SELL 我.

男爵府

mother904 發表於 22-4-22 14:43
身體檢查無得claim正常,買單後有冇睇清楚份單?入院前正常要先招會agent,問下份保險包唔包。

醫療保險是 ...
冇睇清楚份單,可能自己都有責任...

子爵府

青豆 發表於 22-4-22 14:35
我前EX都係咁,佢幫佢老死買,有次認識了個新朋友,又係做保險,個新朋友話你買咩保,我幫你睇吓,EX 比個 ...

落人格, 食左人份錢果位..真係無好死.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

應該問左先入私家,佢會話你知包唔包到。

子爵府

cheriechan01 發表於 22-4-22 13:26
話說我阿哥女朋友做保險agent嘅,咁我全家人都好順利成章咁,將啲保險野俾晒我啊哥同佢女朋友搞。
佢哋幫老 ...

要同醫生講claims保險佢知點寫,你買邊間保險公司.

子爵府

感覺樓主自己都好似唔清唔楚,事前事後又冇主動去了解究竟邊度出問題,就將件事歸咎搵左親友買保險。

pi0219    發表於 22-4-22 14:58

男爵府

2024年龍年勳章

佢哋幫老 ...

正常應該入院要即刻通知保險agent 問清楚先做body check

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

莫失莫忘 發表於 22-4-22 14:56
感覺樓主自己都好似唔清唔楚,事前事後又冇主動去了解究竟邊度出問題,就將件事歸咎搵左親友買保險。
...

同意

琥珀宮

回覆樓主:

你阿哥問題大

首頁
12345...7

尾頁

跳至