自由講場

跳至

首頁
12345...25

尾頁

象牙宮

畢業後工作4年現時月入29K,
他詳細列出人工的支出安排,
當中有$1,500還學費、
$1,500交強積金、
$1,000交稅或朋友結婚做人情。
而$14,000半份人工交家用,
個人生活方面,有$3,000用作用餐及交通費、
$3,000就用作拍拖同女友出街的使費,
餘下亦有$6,000作積蓄,看似非常孝順兼分佈合理。

https://beauty.ulifestyle.com.hk/girlstalk/love/24531?utm_source=website&utm_medium=copied_text

$14,000半份人工交家用,= 家用4K
父母有工作/退休?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

回覆樓主:

係一齊就會一齊㗎啦! 男嘅要多謝佢媽咪啦,好彩睇清楚仲未結婚先真。

伯爵府

其實個男仔未結婚之前要俾一半家用屋企,咁有冇講如果計劃結婚前2年,可唔可以cut唔俾咁多,要儲錢結婚呢?

同埋結婚後,有頭家,到時要點分配先?

正常男家父母如果有拎高齡津貼,合共已經有$8000用,根本個仔不用再俾好多家用。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

lky3107 發表於 22-11-8 19:25
未成家又同父母住
燈油火蠟
又要孝敬父母俾飲茶錢

好嘅父母咪話幫仔女儲起佢,但有啲父母係用嚟自肥㗎!
我亞媽由我第一日出嚟做嘢,幾多錢人工一定要講俾佢知,因為佢覺得我份糧係屬於佢嘅,我只可以留少少零用錢,因為有拖拍嘅話出街更加係男友俾..

公爵府

好媽媽勳章

佢搵3萬要比萬四仲可以儲6千,男仔父母真係識教仔夠孝順,我生女都明文中女家心態,隻仔係對我女好好既要我貼又點話最緊要佢兩個開心啫

伯爵府

其實未結婚,住屋企,比$14000家用好過分?正路媽媽會儲起比返個仔第時用,又未結婚個女仔亞媽未免講得太過分喎!

象牙宮

回覆樓主:

我唔要我仔咁多錢囉…佢唔使儲錢同消費咩!如果我有個女,更加唔會嫁呢d男人,一定捱死

象牙宮

hohoho36 發表於 22-11-8 21:51
其實未結婚,住屋企,比$14000家用好過分?正路媽媽會儲起比返個仔第時用,又未結婚個女仔亞媽未免講得太過 ...

我自己生仔都覺多呀!出街食飯坐車唔使錢咩?仲要拍拖消費,第時首期呢?儲錢靠自己,唔係靠阿媽!更加唔係個個父母會幫仔女儲錢,包括我自己都係

大宅

pomanlife 發表於 22-11-8 19:42
其實有幾多父母真係幫仔女儲呢?到結婚時係咪真係會拎出嚟係另一回事
...

依個真 識個男仔天真嬌成份糧上繳等呀媽俾返零用 結果到想買樓結婚時一去無回頭

現實都係咁話 依啲case真係要三思 結婚係一世 可以簡我唔想養埋對方父母

珍珠宮

Huuu 發表於 22-11-8 18:56
不論男仔或女仔,
有家累真喺唔喺適合時候搵人拍拖
努力建立事業先好過~

見到呢個post,我諗起我個ex bf, 簡直惡夢,對住佢完全冇安全感

珍珠宮

無話可說 發表於 22-11-8 21:53
我唔要我仔咁多錢囉…佢唔使儲錢同消費咩!如果我有個女,更加唔會嫁呢d男人,一定捱死
...

呢個真,但往往個男既思想就係想個女仔將來攞埋份糧幫佢
我ex bf 就係呢種人,比左70%佢父母,再幫佢老豆供保險,只淨少少錢儲,但仲話想娶我,但就同我講將來一定公一份婆一份供樓。未結婚就要我負責任,我真係好驚。。
我同c6 都係一人供一半,但我c6係比到安全感我,唔係攞晒我份糧幫佢,從來唔要求我攞錢出黎

伯爵府

要比半份糧做家用
家長都應該反省一下

珊瑚宮

2024年龍年勳章

Ritzmary 發表於 22-11-8 20:56

肯定啦,個個月拎曬個女全份糧之後, 好似中學生咁每日派 ...

真係娶著佢要預養晒老婆外家,仲分分鐘要幫手還埋債

子爵府

Huuu 發表於 22-11-8 18:50
https://beauty.ulifestyle.com.hk/girlstalk/love/24531/27%E6%AD%B2%E6%B8%AF%E7%94%B7%E6%9C%88%E5%85%A ...

這就是窮有窮養的後患。窮父母,只會成為仔女的絆腳石。

珍珠宮

Anpanmama 發表於 22-11-8 21:43
好嘅父母咪話幫仔女儲起佢,但有啲父母係用嚟自肥㗎!
我亞媽由我第一日出嚟做嘢,幾多錢人工一定要講俾佢 ...

慘,我大伯收佢仔女90%家用,佢啲仔女好慘,完全冇得娛樂

琥珀宮

要個仔女一半糧,仲話係仔女儲起(即不是家庭經濟有需要),遲啲會比番佢地,我真心覺得呢啲父母好不知所謂

公爵府

牛年勳章

一樣米養百樣人, 家家有本難唸的經, 無錢萬萬不能 , 後生仔努力搵外快, 向目標進發, 成家要笠得起頂帽, 我估我仔吾洗太坦白, 自己條人生路, 點行點劃, 努力

子爵府

bmuimami 發表於 22-11-8 19:30
唔一定係儲住先第日結婚幫個仔㗎
系呀,好多要求比咁多家用的父母基本都系大洗,攞仔女的錢買好野,去旅行。

大宅

我唔明點解比得多家用就叫裙腳仔?
咁如果揾8萬比萬四父疃就唔係裙腳仔? 呢啲係咩理論?
幫仔儲起就未必, 不過當阿囝結婚要自組愛巢, 正常家庭唔太拮据的話應該會容許個仔比少啲家用. 我幫囝用啲利是錢買股票而家坐晒艇啦咁又可以點?
我識有個親戚因為唔鍾意未來新抱/女世, 仲要突登話要求囝/女婚後照比家用, 佢話幫個囝女貯定錢等佢離婚時有錢用.(當然無比當時人知)

男爵府

SeptKid 發表於 22-11-8 19:52
佢咁都叫有家累?有$15000自己駛喎,好幸福啦
個女仔同佢家人都大勢利啦,結左婚都會成日為錢嗌咬,叫佢有 ...

您揀人、人揀您。
莫非個女既好似chiling咁正?

首頁
12345...25

尾頁

跳至