自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

TinyTomato 發表於 22-12-24 08:18
吸煙的都是自私該死的垃圾!

認同

珍珠宮

DorothyTsang 發表於 22-12-24 12:13
會,所以我要開返抽油煙機。
但係煙味,真係好難頂囉,因為個煙鏟真係全天候無間斷食煙。
...

請問咩屋? 竟然抽油煙機會抽入人地間屋

男爵府

LeeLiLi 發表於 22-12-24 12:15
我都係,樓下一日食幾次煙,攻晒上嚟,為咗佢咁凍嘅天氣我都開冷氣,最衰佢唔止響露台食煙,仲要響 ...

天氣咁凍我屋企都開住風扇㗎

伯爵府

好明白,所以住邊度空氣清新,但主毒要睇樓上樓下有無人吸煙

伯爵府

selinako^^ 發表於 22-12-24 09:40
之前我都有係度講 真係好慘 出一出街成屋煙味
我同屋企人又唔食煙, 點解要受呢d氣?

我都覺得好煩腦,係屋企開大大聲音樂可以投訴。我也在我自己屋企開音樂唱k 啫。但點解吸煙吹的煙出來影響人不得投訴呢

禁止訪問

回覆樓主:

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

comfortjune1 發表於 22-12-24 08:41
我隔離和樓下都食煙,隔離係新租客每15分鐘食一次,好想搬走

聽到都覺得慘
我同管理處投訴都係, 果個人好似食藥咁 1個鐘1次.. 食藥都冇咁準時

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Bcjb 發表於 22-12-24 13:52
我都覺得好煩腦,係屋企開大大聲音樂可以投訴。我也在我自己屋企開音樂唱k 啫。但點解吸煙吹的 ...

之前有人講過 2手煙嚴重過1 手煙
二手煙 | 香港吸煙與健康委員會 (smokefree.hk)

長遠健康影響
  • 長期接觸二手煙的人,患上與吸煙有關疾病的風險,比吸煙者還要高
  • 胎兒增加自然流產的機會、嬰兒出生時輕磅或妊娠期較短,較大機會患上嬰兒猝死綜合症,對認知及行為發展上的不良影響。
  • 呼吸系統 ─ 肺部功能受到一定程度的損壞,肺部發育受到延遲和減緩;患上呼吸系統疾病和刺激徵狀如咳嗽、粘液分泌過剩和喘鳴的風險比一般兒童為高,患上中耳炎的機會高一倍,囊狀纖維化症狀惡化等。
  • 影響血管及心臟健康,增加患上心臟病及中風危機
  • 癌症 ─ 二手煙可引致非吸煙者患上肺癌,二手煙物質已被美國環境保護總局介定為引致肺癌的原因之一,並被列為甲級致癌物,增加患上癌症的風險。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

jessicasiu 發表於 22-12-23 21:54
飽受二手煙之苦,每個角落都係煙味,已經關曬窗,又向樓下噴過水,又開曬風扇吹出去,都冇用
...

住正個煙民鄰居,真係無符
夏天開冷氣,冬天又閂咗窗,仲可以無乜影響。但好多時,秋涼明明可以開窗好舒服,但一聞到味又要即刻閂晒窗 一聞到嘅時候,其實已經煙入晒屋啦!

子爵府

樓下和隔離左右都有煙剷,不停吸,人哋係屋企食冇得投訴。
係走廊、後樓梯都有班人吸煙,還有汽水罐和膠樽放煙頭,去管理處投訴都冇用,只係清理個煙頭樽和貼張紙。
又話吸煙危害健康,見佢哋越食越健康。

寶石宮

2024年龍年勳章

jessicasiu 發表於 22-12-23 21:54
飽受二手煙之苦,每個角落都係煙味,已經關曬窗,又向樓下噴過水,又開曬風扇吹出去,都冇用
...

幸福可以好簡單

侯爵府

以前巴士無冷氣,又可以食煙,前面食後面受,好難頂,好想搵個罩冚實佢,等佢自己獨享每一啖煙,唔好嘥。
有次係機場,見條煙鏟仲衰格,企係煙倉門口食,等道門唔閂得。咁死怕焗死就唔好食啦。

珍珠宮

虎到金來勳章

廷廷媽 發表於 22-12-23 23:13
向住窗噴好衰格,即係唔想家人吸到所以迫樓上去吸

珍珠宮

虎到金來勳章

RE: 樓下有煙鏟,樓上食佢二手煙

foggyao 發表於 22-12-24 14:36
住正個煙民鄰居,真係無符
夏天開冷氣,冬天又閂咗窗,仲可以無乜影響。但好多時,秋涼明明可以開 ...

而且二手煙的傷害嚴重過一手煙

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我隔離鄰舍都有人晚晚食煙
攻晒入屋, 勁臭
夏天都話開風扇吹散D味
冬天咁凍費時開風扇唯有硬食
好討厭!!!

水晶宮

真係戥樓主辛苦

子爵府

oasis18 發表於 22-12-24 15:03

啲X街就係知道二手煙傷害大過一手煙,唔想傷害自己啲仔女及家人,所以唔喺屋企食,喺露台食,傷害到其他人咋嘛

珍珠宮

jessicasiu 發表於 22-12-24 08:07
煙一般都係向上升,有風先至四散,我隔離左右都冇食煙嘅
如無風,無氣流,正常係向上升,但住高層,通常無定向風,所以4方8面食煙都有機會入屋

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

oasis18 發表於 22-12-24 15:03

最慘天氣好,見嗰晚無煙味,就諗住開少少窗瞓覺啦!但可以瞓到半夜三更,比啲煙嗆醒,可以被啲煙嗆醒得,都唔知已經吸咗幾多啦

最慘啲廳房向住同一方向,我哋聞到,仔女房都會聞到!都唔知啲煙邊度嚟

珍珠宮

selinako^^ 發表於 22-12-24 09:40
之前我都有係度講 真係好慘 出一出街成屋煙味
我同屋企人又唔食煙, 點解要受呢d氣?
初時可能有用,但狗改不了吃屎,慢慢又會回復舊時咁,再鬧乜都無用。之前我都試過,又請求,又鬧,又扮咳,整整下都無用。好慘!

首頁

尾頁

跳至