自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

pomanlife 發表於 23-1-30 18:43
有啲十分鐘一個appointment

但前面有病人多野問,或有procedure 要做如ultrasound,抽針,其實十分鐘係 ...

我都試過私家專科醫生睇我一個症都用左45分鐘,因為有報告睇,同埋都幾多問題,又即埸照超聲波,所以之後睇私家專科醫生就算等得耐都明白原因

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

貓咪達人 發表於 23-1-30 20:31
我都試過私家專科醫生睇我一個症都用左45分鐘,因為有報告睇,同埋都幾多問題,又即埸照超聲波,所以之後 ...

如果係surgeon 又可能有其他野搞,真係耐架,抽針都要照住ultrasound 抽,講報告又講得耐,真係有病人多野問,講足45-60分鐘,後面就塞死晒,追前台都冇用,醫生房既病人未出黎,講幾耐,真係答唔到等緊既病人

男爵府

之前去過養和,有一個部門等一陣就OK,另一個部門,次次等成兩三個鐘,搞到有客投訴,再之後改善左少少。
另外有好多專科醫生,九點開門,十點零先返到,嗰時已經十幾廿個人。
有少數好嘅,試過睇牙約五點,去到完全唔使等(相對收得貴),非常準時。有次整牙,有下場醫生要睇,佢真係準時完成。不過呢個係極少有例子。

唯有盡量唔幫襯要等好耐嘅。

大宅

兩三個鐘咁耐真係太誇張

男爵府

回覆樓主:

有D醫生仲遲大到成個鐘才返到診所,真係無醫德

saladhk    發表於 23-1-30 23:41

珍珠宮

我都算好彩, 有次睇耳鼻喉專科, 約左時間,一上到去就叫我, 填完少少資料就入去見醫生, 醫生好詳細解釋、檢查同治療。

複式洋房

Subconscious 發表於 23-1-30 18:16
親人兩次預約咗睇私家專科醫生,醫生兩次都唔依時間見病人,問職員又唔肯講清楚要等幾耐,結果要等成兩三個 ...

慢工出細貨?

子爵府

Subconscious 發表於 23-1-30 18:16
親人兩次預約咗睇私家專科醫生,醫生兩次都唔依時間見病人,問職員又唔肯講清楚要等幾耐,結果要等成兩三個 ...

我記得十幾年前,驗血查到有甲亢,在排期見政府時,(家庭醫生有出甲亢藥食住)有朋友介紹個好出尊科比我,叫我去睇,我約了時間,準時到達等咗一個鈡未睇得,再等一個鈡都係未見得醫生,(我記得我約咗7:00),最後我10:30走咗(當時診所仲係有好多病人)我心諗,我第二日仲要返工架,要人咁等法,神醫咩?最後我睇政府吃了一年藥,甲亢控制了

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

今日睇私家專科,比約定時間等多差唔多2個鐘先有得睇,等到我呆左

子爵府

2023年兔年勳章

大早預咗俾人話睇過另一個醫生咪得囉,想不到這裏有咁多相同遭遇嘅朋友。等,已成習俗。

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

912yinyin 發表於 23-1-30 19:02
個職員唔係唔肯講清楚要等幾耐,係佢根本唔知,作為員工點敢日日問住醫生幾點返到
...

你說得對,就算D人投訴都係鬧前線員工,邊會敢鬧醫生

侯爵府

可能之前去左第二度睇症,搞到遲到?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我好記得之前約產檢,幾個醫生都係等一至三個鐘不等,我老公成日都話,等睇醫生係懲罰病人。題外話,試過有次產檢連位都冇得坐,眼見有好多”好老公”陪太太產檢,自己都坐埋一份,當時我係三四個月,個肚唔係大,企下我都可接受,但眼見好多好大個肚既媽媽企喺度等,真係覺得好辛苦,D男人唔會讓座,太太們都冇意識叫老公讓座,不過經過果次,我轉左醫生,就算等,都希望有位坐下

已刪除用户

男爵府

ksviola 發表於 23-1-30 19:52
產檢嗰啲、喺商廈嗰啲試過幾個都係要人等二三個鐘,入到去又sell呢樣sell嗰樣..煩! 之後去返屋企附近既婦 ...

係咪尖沙咀果位男醫生之前bk勁推介,大肚婆要等二三個鐘真係無醫德

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

我試過等超過6個鐘,夜晚又唔敢出報食野,真係等到天荒地老。

珍珠宮

回覆樓主:

病人等醫生好常見,我有個親人睇咗3年精神科同一個醫生,佢遲到3年,每次遲2至3個鐘。

男爵府

回覆 winwint 的帖子

有競爭,就會有進步。香港醫生超高人工,都是因為受保護外來醫生難註冊。
等政府打破這個小圈子,服務才能變好。

男爵府

因為有名醫生好多 Walk-in 病人,周不時都係插隊睇醫生,所以致好多時已經好耐之前,預約睇專科醫生都要等兩三個鐘 !

近年去公立醫院睇專科,成日見有病人等半個鐘,就已經大吵大鬧粗口橫飛,不斷投訴等半個鐘好耐好過份,我真係想衝埋去指責佢,話佢知俾仟幾至幾仟蚊,睇私家專科醫生都要等兩三個鐘,真係好戥班醫護人員,仲要對住呢類橫蠻無理嘅人,猛講對唔住真係好慘 !

大宅

醫生係飢餓營銷的表表者,唔book無得見,book左也要等,半個鐘算快,等個零鐘到兩個鐘平常事,咁book個時間有什麼意思?
一無所有笨小孩

首頁
12345...6

尾頁

跳至