自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

男爵府

YY1101 發表於 23-2-16 14:38
哈哈!嚇壞左
要學就先上拼音
英文普通話

仲有咩興趣班可以介紹?運動?畫畫?我從來冇諗過樂器,可能因為我自己唔鐘意。hahahhaaa

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

apple_queen 發表於 23-2-16 14:33
phonics 學校都有,點解要比錢學?中文我屋企人話唔駛咁早,因為一讀就無了期,一斷就唔記得晒
...

學校學到的跟坊間教的一樣? 如果小朋友吸收能力高又聰明, 除了返學可以什麼都不用學, 每日睇課外書1/2小時。

學海無涯, 唯勤是岸!

子爵府

apple_queen 發表於 23-2-16 14:03
我小朋友而家K1.

聽到其他家長或者朋友都開始比小朋友上好多課外班,例如英文呀,中文呀,又超前教育,K1 ...

我有2個小朋友. 大的在幼稚園時候, 有比佢外出學習英文/數學. 小學時, 英文和數學科完全沒問題. 現在讀英文中學中三的精英班, 英數完全沒問題.

另一個小朋友, 幼稚園時候, 完全沒有返任何英文課外活動. 升到小學....d英文差(多數C級成績, 幸運的時候有B級).

我比細的英文功課給大的幫手改, 大既係幫手改到 .

大宅

我好同意唔好超前學習
不過每對父母既想法都唔同
只要小朋友開心,父母開心就OK,唔需要同其他人比較

小朋友想學咩,由佢自主決定,佢想學自然會好俾心機去做
同埋唔駛理會其他人既意見呀,個小朋友係你自己既,你認為已經提供足夠既陪伴同資源俾好就OK, 同埋同佢多啲傾下計,溝通下,最多只係引導下佢,睇佢有冇興趣學習,學習最主要係講學習動機同興趣

同埋待人處物, 溝通, 同人相處呢啲都好重要,成世人流流長,要學習大個都可以學,永遠都有得學,但童年應該最可以無憂無慮咁玩。

最後,其實你做幾多,其他人都可以永遠覺得你做得唔夠,去提醒你可以點點點,乜乜乜,所以對自己有信心啲,最重要係你小朋友既意願同埋興趣。

子爵府

我小朋友而家K1.

聽到其他家長或者朋友都開始比小朋友上好多課外班,例如英文呀,中文呀,又超前教育,K1 ...

能力俾到嗎?

公爵府

apple_queen 發表於 23-2-16 14:33
phonics 學校都有,點解要比錢學?中文我屋企人話唔駛咁早,因為一讀就無了期,一斷就唔記得晒
...

早啲學識phonics ,早啲開始自己睇書,培養閱讀習慣,如果讀本地小學,學中文認多幾隻仔係有用嘅,一來易適應小學,二來考小學、叩門都要識字。

不過揀咗國際一條龍可以發展下體藝、興趣,如果唔係讀local我都唔會俾細路幼稚園學中英數

大宅

2024年龍年勳章

讀緊國際學校一條龍 K1,問我地要唔要谷個小朋友.....

老實講,有小小被玩的感覺,叫普羅家長情何以堪?

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

男爵府

apple_queen 發表於 23-2-16 14:20
我有朋友個女讀phonics, 我仲問佢其實學校都會教架啦,點解要自己比錢出去學
...

我覺得學校趕課程,粗略教下
出去學有規範,幼稚園時又無功課慢慢學囉

大宅

apple_queen 發表於 23-2-16 14:19
佢讀梗國際學校一條龍,就係唔想佢童年咁辛苦先揀呢條路

呢度已經勝過好多人

男爵府

Horsebbj 發表於 23-2-16 14:46
學校學到的跟坊間教的一樣? 如果小朋友吸收能力高又聰明, 除了返學可以什麼都不用學, 每日睇課外書1/2 ...

我有聽過出面學既課程同學校未必一樣,到時個小朋友會confuse, 所以如果學校有就最好唔好係出面學。

男爵府

B.BB 發表於 23-2-16 15:01
讀緊國際學校一條龍 K1,問我地要唔要谷個小朋友.....

老實講,有小小被玩的感覺,叫普羅家長情何以堪? ...

唔係玩呀,認真架,就係想講我聽到隔離班有d家長超前教學,同埋我身邊既朋友都係讀其他幼稚園,唔係比較幼稚園,只係覺得個仔忽然間好似behind左咁。唔知係咪我做得唔岩。

男爵府

已經讀緊國際學校一條龍
同讀local school 係兩個唔同玩法

男爵府

feifei_baby 發表於 23-2-16 14:58
早啲學識phonics ,早啲開始自己睇書,培養閱讀習慣,如果讀本地小學,學中文認多幾隻仔係有用嘅,一來易 ...

就係唔知應該幾時先發展佢興趣好

水晶宮

如果你認為一條龍已經夠,就照住做。

不過培養佢閱讀,都好重要,上到中學就會讀得好輕鬆愉快。

我細女就係好喜歡閱讀,上到中學都唔使點樣溫習都有好成績。

男爵府

fafaryry 發表於 23-2-16 14:51
我好同意唔好超前學習
不過每對父母既想法都唔同
只要小朋友開心,父母開心就OK,唔需要同其他人比較

係,我朋友比小朋友學6,7樣野,我話下,咁多??佢話佢比人話學得少。。。。。。

男爵府

Rabbitbo 發表於 23-2-16 15:12
已經讀緊國際學校一條龍
同讀local school 係兩個唔同玩法

讀咩都好啦,我都覺得要讀下興趣班,但又唔知幾時先係最適合

男爵府

wcandtt 發表於 23-2-16 15:15
如果你認為一條龍已經夠,就照住做。

不過培養佢閱讀,都好重要,上到中學就會讀得好輕鬆愉快。

我晚晚都會同佢一齊閱讀中,英文書架,我都覺得好重要

水晶宮

2024年龍年勳章

我小朋友而家K1.

冇話啱唔啱,人地的興趣/情況亦唔可以照搬到自己小孩身上。當然我明白自己聽完會產生壓力,覺得自己會唔會hea,係未一定要跟「大隊」才正常?我個人建議係用多D時間陪伴小孩,教佢地自理,教佢地同理心,出去接觸多D大自然,搭交通工具,看招牌認字...同佢畫畫,天馬行空...等等呢D生活小常識,唔好玩咁多I PAD。我留意到近代小孩一輩,不喜歡寫字,「裝字」技巧欠佳,寫字不是太大力就是太輕力,我想是因為自小已經接觸電子產品,慣性用一隻手指去做事。個人意見不喜勿插
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

水晶宮

apple_queen 發表於 23-2-16 15:16
我晚晚都會同佢一齊閱讀中,英文書架,我都覺得好重要

咁已經足夠la

首頁
12345...10

尾頁

跳至