自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

Forverhappy 發表於 23-3-24 09:35
雙職家長,已有1個小朋友,返工期間,長老幫手湊小朋友,考慮生多1個,但老公就唔係好想,話1個都夠晒數, ...

如果生出嚟,大同細唔夾,一日鬧交同打交都幾煩。冇人知佢地會感情好唔好,你就話生多個陪佢成長,但大嗰個可能覺得細佬妹係搶咗爸媽嘅愛。其實出嚟係咩結果係冇人會知,你要預最壞打算,再諗呢個最壞嘅情況,你同另一半接唔接受到呢?接受到而經濟又許可咪生囉。同埋最好唔好煩到長老喇,捱咁多年終於退休享清福,又交個波比佢地,都幾辛苦,除非你請埋工人幫手。

我個人覺得通常想生多個嗰d,大多數係大嗰個未入小學 你要知道,唔係個個小朋友都可以自動波做功課同溫書。你要諗埋佢地兩個搵小學時同讀小學時你會係點忙法。

子爵府

雙職家長,已有1個小朋友,返工期間,長老幫手湊小朋友,考慮生多1個,但老公就唔係好想,話1個都夠晒數, ...

你嘅問題係你老公唔想
我係你就放棄

子爵府

屋企有一仔一女,屋企算有資源,我覺得我哋一家人覺得好幸福呀!睇住兩個小朋友成日吵吵鬧鬧,轉頭又欖欖錫錫一齊傾偈,我自己感覺快樂唔係我俾佢地,而係佢哋俾我架!

公爵府

回覆樓主:

生一個或兩個
總有開心有唔開心
兩公婆傾好
共同進退最緊要

侯爵府

朋友無兄弟姊妹, 無结婚,父母開始年紀大, 有乜事只得佢一個頂, 佢話諗都覺得驚.
我媽生咗3個, 依家老咗無乜錢都仲有我地3個, 要去老人院都有3個輪流探, 院舍會照顧得好D.
須然養兒防老思想已不合時了, 但子女不竟是親人, 將來為妳們打點一切, 單打獨鬥係會好辛苦.

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

傾唔掂唔好生。就算響度問,你老公跟本感受唔到。仲要考慮埋長老湊得幾個多,其實佢地湊一個都辛苦。

水晶宮

沒共識不好立亂生第二個。

男爵府

如果生完要比長老湊,我寧願唔生。

男爵府

回覆 Forverhappy 的帖子

傾唔掂數千祈唔好生呀,一定後悔

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

最重要係有冇錢有冇資源栽培佢,有冇時間陪佢, 如果冇C6又唔想就無謂生。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我三個,老實講,開唔開心好在於夠唔夠錢洗,小朋友洗費好大。

Ftmagic    發表於 23-3-24 11:39
hkgra    發表於 23-3-24 11:37

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 jyjy1684825 的帖子

好多人有幾個小朋友, 都無人理老人家, 養兒防老不合時宜, 唔好因為呢個原因生小朋友

男爵府

jyjy1684825 發表於 23-3-24 11:16
朋友無兄弟姊妹, 無结婚,父母開始年紀大, 有乜事只得佢一個頂, 佢話諗都覺得驚.
我媽生咗3個, 依家老咗無 ...

養兒防老真係不合時宜

時代唔同,現今養兒成本大得多,不如諗吓自己攪唔攪點先

加上生完又唔係自己湊,好多野控制唔到

我得一個囝

如果第日佢話唔生,我覺得可能都係好事

男爵府

老公唔同意已經唔洗諗,我有3個細路,屋企係好熱鬧,小朋友有伴好開心,但係要考慮嘅嘢太多(金錢、自由、身體+精神健康、屋企有冇人幫手)我算好彩屋企有老公+阿媽神隊友,有耐性又肯花時間照顧細路,但係我開刀生完細仔之後身體差咗好多,依家小朋友升晒小學要煩3個嘅學業真係好大壓力,我見同我同期生一個嘅朋友依家好輕鬆自由,成日同老公朋友周圍飲飲食食,我仲好困身

別墅

屋企有一個6歲仔, 一個2歲囡, 雖然每日都吵吵鬧鬧~~但見到佢哋兩個人玩得好開心嘅時候就好幸福~~~幾辛苦都值得 (雙職家長, 無工人, 但有長老幫手)

男爵府

ChaBean 發表於 23-3-24 10:48
我兩姊妹好親密,老公兩兄弟又感情好,身邊大部分人都冇兄弟姊妹反面

我都係,我同妹妹弟弟都好好感情,老公同佢弟弟都好好

男爵府

總有開心同吵鬧嘅時候。不過今時今日,大前提都係睇經濟狀況。可能有人唔介意窮養,不過小朋友慢慢長大可能都會不知不覺同其他人比較。

男爵府

回覆樓主:

我有3 個小朋友
係開心但時間真係唔夠分

男爵府

cherrylui28 發表於 23-3-24 11:42
老公唔同意已經唔洗諗,我有3個細路,屋企係好熱鬧,小朋友有伴好開心,但係要考慮嘅嘢太多(金錢、自由、 ...

yes
有時想帶大女去踏單車,一係要留低細b 俾長老

都唔好話去旅行咁遠

水晶宮

極快樂
兩個要年紀相若,差1-2年我覺得好好,一次過辛苦頭2-3年,到佢哋有返3-5歲,佢哋會自己一齊玩、食、傾計… 其實父母慳返好多時間

首頁
12345...8

尾頁

跳至