自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

FJmom 發表於 23-4-6 09:23
請問佢寫果個% 係咪guarantee 有,唔會到期又話投資失誤,冇咁多回報。

即是如果一筆過做10萬(實付$89,220 ...

我簡單d,當本金係89220,3年,回報12600
12600/89220/3,咁平均咪4.7,
irr 係4.52
買過好多份,是但,我當定期

男爵府

芒果米池 發表於 23-4-6 13:13
而家樣樣個rate都咁就,唔知係咪嚟緊經濟會有咩大變數

有閒錢先做,因為要定3年,同埋break contract唔係普通存款罰息罰手續費,佢每年會有個現金價值,未到期cut會蝕好多。

珍珠宮

vvevv 發表於 23-4-6 13:57
有閒錢先做,因為要定3年,同埋break contract唔係普通存款罰息罰手續費,佢每年會有個現金價值,未到期cu ...

之前做咗1年中銀定期有4.5,你提醒咗我存款保証只有50萬呢點,如果3年,我認為太耐了,世界變成點都唔知道,而且急用錢就比佢hold死

子爵府

mmya 發表於 23-4-5 21:29
想問下咩叫年度化回報率?
一次過預繳港幣 4.2%

無錯,唔知咩叫年度化回報率,但又話個計劃 ok?

投資回報率叫「年度化回報率」
貸款利率叫「實際年利率」

要比較的話,投資需用「年度化回報率」比較,貸款需用「實際年利率」比較。

甚麼是年化報酬率 IRR?
https://www.money101.com.tw/blog/irr-%E5%B9%B4%E5%8C%96%E5%A0%B1%E9%85%AC%E7%8E%87-%E8%A8%88%E7%AE%97%E5%85%AC%E5%BC%8F#%E4%BB%80%E9%BA%BC%E6%98%AFIRR

https://wiki.mbalib.com/zh-tw/%E5%B9%B4%E5%8C%96%E6%94%B6%E7%9B%8A%E7%8E%87

https://chat-gpt.org/chat
問:可否解釋保險計劃的「年度化回報率」?
ChatGPT 答:
保險計劃的「年度化回報率」是指將該計劃的投資回報率轉化為一年的標準化指標。它反映了該計劃在一年內的平均報酬率,包括了所有可能的投資收益和損失。這個指標可以比較不同計劃的表現,並幫助投資者更好地了解計劃的長期表現。年度化回報率通常會考慮到投資組合的波動性和風險,使投資者更全面地評估該計劃的風險收益特徵。

子爵府

2313 發表於 23-4-6 12:54
我都想知每年保證回報有幾多%?有冇人識答呢?

如果依期繳款,沒有提早取消保單,每年保證回報是:

人民幣一筆過繳款:3.34%
人民幣分兩年年繳:3.09%
人民幣分兩年月繳:2.65%

港元一筆過繳款:4.20%
港元分兩年年繳:4.08%
港元分兩年月繳:3.85%

美元一筆過繳款:4.50%
美元分兩年年繳:4.40%
美元分兩年月繳:4.24%

子爵府

andyman 發表於 23-4-6 06:55
人民幣係6%唔係6折,如果6折就肥美了,卜崩頭去做

如果當定期,「保費折扣率」不用理會(沒有意義的),只需看「期滿後年度化保證回報率」。回報率高是因為保費折扣率高,回報率已計算了保費折扣率。

但我不清楚對於身故索賠,「保費折扣率」是否會有意義。

子爵府

mmya 發表於 23-4-5 22:23
我都有幾份完咗
亦有幾份進行中
總結係
人民幣係有賺嘅
個plan係 3.x%

港紙就蝕
個plan係 2.x%

所以依家港紙 4.x%
應該冇得輸

咩嘢嚟㗎?點會蝕㗎?

珍珠宮

choyki 發表於 23-4-6 18:51
咩嘢嚟㗎?點會蝕㗎?

因為我港紙做咗三年 (21-24年)
鎖死咗個rate係2.18%
如果依家出去做定期
實高過呢個
其實唔應該話係蝕
應該係講賺少咗

子爵府

Rainy 發表於 23-4-6 13:14
我簡單d,當本金係89220,3年,回報12600
12600/89220/3,咁平均咪4.7,
irr 係4.52

https://www.bochk.com/dam/more/itarget/tc/index.html
https://www.bochk.com/dam/insurance/life/Itarget3/iTarget3Tc.pdf

個 plan 係兩年繳款,一筆過繳款其實係分兩筆款,一筆係第一年,一筆係預繳第二年,而這預繳的第二年的款是會付息給你的,港元的息率是 4.8%pa。
A1 + A2 = $100,000
A1 = A2 x (1+4.8%)
A2 x (1+4.8%) + A2 = $100,000
A2 = $100,000 / (2+4.8%) = $48,828
A1 = $100,000 - $48,828 = $51,172

第一年:$51,172
預繳第二年:$48,828
二者合共:$51,172 + $48,828 = $100,000

第一年折扣率 10.78%,$51,172 x (1 - 10.78%) = $45,656
因此實付 $45,656 + $48,828 = $94,484

一年後,$48,828 變成 $48,828 x (1+4.8%) = $51,172

三年後可取回 $94,484 x (1+4.20%)^3 = $106,896

$106,896 / $94,484 = 113%

$106,896 - $94,484 = $12,412
$12,412 / $94,484 = 13%

————————————————————

標準係分兩年年繳

第一年:$50,000
第二年:$50,000
二者合共:$50,000 + $50,000 = $100,000

第一年折扣率 10.78%,$50,000 x (1 - 10.78%) = $44,610
因此實付 $44,610 + $50,000 = $94,610

三年後可取回 $44,610 x (1+4.08%)^3 + $50,000 x (1+4.08%)^2 = $104,459

$104,459 / $94,610 = 110%

$104,459 - $94,610 = $9,849
$9,849 / $94,610 = 10%

————————————————————

一筆過繳款:$106,896 / ($51,172 + $51,172) = 1.04448
分兩年年繳:$104,459 / ($50,000 + $50,000) = 1.04459

travling    發表於 23-4-19 17:09

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

mmya 發表於 23-4-6 19:06
如果依家出去做定期

我都有3份港元,1份人仔嘅目標3年網上,要到2024年1/4月先到期,以今年嘅息口計係賺少咗好多,但以當年息口計算,已經算唔錯,起碼唔會蝕(唔計通漲)。

珍珠宮

makm 發表於 23-4-6 19:29
我都有3份港元,1份人仔嘅目標3年網上,要到2024年1/4月先到期,以今年嘅息口計係賺少咗好多,但以當年息口計算 ...

你份港紙係咪都係2.x%

子爵府

mmya 發表於 23-4-6 19:34
你份港紙係咪都係2.x%
好似係,人仔就3.1x%,我全部一次過畀。

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

我女幾年前又係買咗呢類融資保險plan ,一次過付二十萬港元保費~五年期後可以有四萬幾利息,差唔多有四厘幾回報~出年六月到期

寶石宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我之前做過,下個月到期
所以係時候做番份新嘅
幸福可以好簡單

寶石宮

2024年龍年勳章

mmya 發表於 23-4-6 19:06
如果依家出去做定期

幸福可以好簡單

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

choyki 發表於 23-4-6 18:19
無錯,唔知咩叫年度化回報率,但又話個計劃 ok?
根據gpt 回答,似係冇guarantee, 會根據投資風險而有波動,咁我寧願放定期,起碼一定攞返int. rate 果個數

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

makm 發表於 23-4-6 19:29
我都有3份港元,1份人仔嘅目標3年網上,要到2024年1/4月先到期,以今年嘅息口計係賺少咗好多,但以當年息口計算 ...
請問你是否全程網上做?需要先去boc 開個實體的戶口嗎?

子爵府

兩年前我係要先在BOC開個實體戶口,才能自己在網上轉$做,。另外佢所述利息係全保証,並無非保証,但呢D係我當年做plan時所知,咁而家有冇改我就唔知,有乜問題最好問返中銀人壽。

男爵府

FJmom 發表於 23-4-6 22:27
根據gpt 回答,似係冇guarantee, 會根據投資風險而有波動,咁我寧願放定期,起碼一定攞返int. rate 果個 ...

中銀這個是guaranteed 的。GPT應該不清楚每個產品的terms and conditions 吧。

男爵府

FJmom 發表於 23-4-6 22:27
根據gpt 回答,似係冇guarantee, 會根據投資風險而有波動,咁我寧願放定期,起碼一定攞返int. rate 果個 ...

你上網做嘅時候,佢已經會計好哂你3年後實際拎幾錢走。

首頁

尾頁

跳至