自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

Nbs 發表於 23-4-16 00:04
我住緊嗰到都唔捨得放,因為係市區大單位。
再買間再大 d 嘅,我心儀緊兩女學校附近,但要賣咗自住樓先夠 ...

我3個小朋友,大約三年前,細女兩歲嗰陣換大咗。因為5個人+工人姐姐,加上小朋友特別多玩具,又bb床、high chair好多嘢,所以同屋苑2房換咗3.5房。
不過今年阿仔小一,就跨區過海返學,好彩喺公司附近,我帶返學,不過都成個鐘路程。考慮緊出年阿女升埋小一就搬近學校,如果買,要返3房就一係舊,一係貴,但總之都係細過而家,換樓印花稅又一大筆。所以另一個方案就係雙租幾年到佢哋上中學。

大宅

如果有間二房私,換三房私或買多間大兩房私好?一個升小學的小朋友

如已有間三房居,老公名但奶奶住緊,打算將來退休住佢

水晶宮

csc1016 發表於 23-4-16 09:41
我3個小朋友,大約三年前,細女兩歲嗰陣換大咗。因為5個人+工人姐姐,加上小朋友特別多玩具,又bb床、high ...

3 個小朋友真係要有咁大得咁大喇。。。
我差唔多啦,而家大女由九龍西去新界東返學。如果細女3 年後讀返同一間就可能搬。佢好多同學仔都係咁,兩個都上晒同一間小學就搬近d. 不過我地大人返工就好遠。
我諗過買定租,諗來諗去都係租抵d, 我唔使拎一大筆首期(要賣咁d 資產先有)又唔使供幾十年鎖住晒 d 錢 (而家自住已經供完㗎喇)。我都有 d fd 係咁雙租。如果要比雙辣就更加係no no 喇。

水晶宮

csc1016 發表於 23-4-16 09:41
我3個小朋友,大約三年前,細女兩歲嗰陣換大咗。因為5個人+工人姐姐,加上小朋友特別多玩具,又bb床、high ...

我都係就小朋友返學,又要近長老,才局住住某區。如果將來不用考慮小朋友返學,我哋住那方面可再省一截。

但雙租有個搵笨之處,係要報稅。因租金是一種收入。

侯爵府

牛年勳章

MandyChan_Chan 發表於 23-4-16 10:10
如果有間二房私,換三房私或買多間大兩房私好?一個升小學的小朋友

如已有間三房居,老公名但奶奶住緊,打 ...

其實真係好個人,呢度好多投資有道嘅jm都鼓勵人一開二,但我自己就選擇咗細換大,雖然我都係一個初小細路,但有工人姐姐,自己又經常在家工作,需要工作書房,以前得一個廁又好多不便,所以由兩房一廁換四房三廁,真心開心晒

水晶宮

MandyChan_Chan 發表於 23-4-16 10:10

我會買多一間2房。因為進可攻退可守。始終小朋友大左要成家立室,有多一間屋仔安心好多。

最重要有人名去買,省印花稅。

因為你目前:

1.三房居屋:可退休住;
2.目前有二房私樓,(可能細2房?)

3.再買大二房自住,(2)用來收租。(假如符合收租條件)。

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

qpalzm 發表於 23-4-15 23:33
佢地已經有自己房了, 呢度再繼續住都係無問題的, 不過大d就空間多d囉

有能力咪換,可以住得舒服啲,屋企舒服,小朋友大左都會痴家

October.    發表於 23-4-16 10:52

琥珀宮

換三房,一家人住得舒服d

珍珠宮

如果有多餘資金,買多一間比換大啲更靈活,畢竟樓價低一哋比較容易出手,但一定買租盤好嘅屋苑,唔賣都好租

如果自己想住大啲可以自己自住嘅出租再去租個大啲嘅,等仔女搬走再決定next steps

水晶宮

糯米米糍 發表於 23-4-16 10:28
其實真係好個人,呢度好多投資有道嘅jm都鼓勵人一開二,但我自己就選擇咗細換大,雖然我都係一個初小細路 ...

真係看自己需要。

我一家四口加工人,條數點計都係三房二廁才夠。

但如果我一家三口,加工人,我逼逼地二房也ok,因舊居樓下有會所可解決到沖涼及廁所基本問題(會所開0700-22:00)。因我當時會所係樓下幾層,坐電梯都快。咁情況就開二收租,以租代供咁就感覺抵啲。

水晶宮

mizuho 發表於 23-4-16 10:47
如果有多餘資金,買多一間比換大啲更靈活,畢竟樓價低一哋比較容易出手,但一定買租盤好嘅屋苑,唔賣都好租 ...

同意。

其實事有先後的;如果小朋友仲細,(當2小朋友6歲內);二房逼逼地夠住,有能力開二收租(細價野300-400萬那些),我會收租去供。自己再狂慳狂儲。

到小朋友大啲,安頓了小學時,將其中一間二房換成三房。咁照可以有自住三房,收租二房。

總之二間屋之中,欠款少那間盡量快點谷盡去供,咁就安心好多。

水晶宮

糯米米糍 發表於 23-4-15 20:59
請教一下3,4個月點操作?係買賣同步同唔使裝修嗎?

要事先計劃好。我說下我經驗:

1.舊居成功放出,已有臨約及一成訂金(我哋直接收對方大訂)及必買必賣及說明叫對方成交日後短租3-4個月;租金直接係成交價度減比佢。例如我租佢4個月,每月1.5萬,咁樓價我平6萬比佢,佢又可比少啲印花稅。

2.拿著舊居臨約買新居,要求對方,如果銀行早批出按揭就早成交(因我們要早收間屋裝修);要寫呢句係正式合約。

3.咁我哋當日是三月初臨約(新居、舊居),新居;5月初舊居正式交鎖匙,但我哋繼續租對方至8月中;新居可提早5月初成交(原定6月底成交);我哋裝修由5月初至8月初;因為我不想搬二次,所以「售後租回」。

水晶宮

jyjy1684825 發表於 23-4-15 21:10
吓, 買樓時機唔係趁低買咩?

上車就是;換樓其實升市時高賣高買,也易做按揭。

市況向下,銀行批按揭有啲保守。要自己有後備資金安全啲。

水晶宮

seaheart88 發表於 23-4-15 21:13
其實小朋友廿幾歲之後都有用㗎

或者個仔帶埋女朋友你住仲需要多啲空間。。又或者一個女帶埋個男仔返嚟做 ...

抱歉,我立場一定不容許家門咁寬鬆比佢帶異性上來爆房。佢哋要二人世界,外面staycation.不好搞入來我屋企。

我認我保守,但也是一種姿態,令佢哋有動力自立門戶,靠自己努力爭取佢哋私人空間。千祈不好比機會仔女有任何啃老之可能。我哋顧好自己沒累仔女大負擔已夠。

珍珠宮

Astra00 發表於 23-4-16 10:25
我都係就小朋友返學,又要近長老,才局住住某區。如果將來不用考慮小朋友返學,我哋住那方面可再省一截。
...

我以前層樓收租,我覺得好煩,雖然租客算好好,冇乜大問題,但有時都要處理租務問題,我返工冇乜時間處理,所以都唔太鍾意。另外,租金要報稅,又打個9折。

水晶宮

mimi199188 發表於 23-4-15 20:33
我覺得買多個細單位好,未住時可以租出去,等仔女結婚就比佢住,可以買系自己附近,第時仔女就吾會住太遠:j ...

同意。

但我目前居住區域的樓價好貴,所以我平平地大西北或東鐵沿線都照考慮,(將來開多間比仔女時)。有得開到多1-2間已很感恩。不好咁高要求選同區,同區差唔多1000萬一間。

水晶宮

MissMaMa 發表於 23-4-16 11:15
我以前層樓收租,我覺得好煩,雖然租客算好好,冇乜大問題,但有時都要處理租務問題,我返工冇乜時間處理 ...

係。但我差唔多十年前買那收租樓,我當儲錢心態。已家都供得七七八八了。

註:等緊間收租樓升到心水價,希望夠錢將佢開二。

伯爵府

qpalzm 發表於 23-4-15 17:02
唔計樓價升跌, 如果自住買大d, 係咪應該最遲d細路仲係10幾歲要買呢? 如果再遲幾年, d細路20歲以上, 隨時搬 ...

買自住,幾時都係時機。

若不急,等多陣,又可用相同價錢買好啲⋯⋯

純個人意見,不購成要約

珍珠宮

糯米米糍 發表於 23-4-16 10:28
其實真係好個人,呢度好多投資有道嘅jm都鼓勵人一開二,但我自己就選擇咗細換大,雖然我都係一個初小細路 ...

阿囡雖然中四,我哋上年都換樓,因本身C6書房嘅設計,佢唔啱用,C6又要用,之前已裝修阿囡間房,換咗佢喜歡嘅書枱等,不過佢覺得書枱唔夠大,書架唔夠多,有張床讀書唔集中,所以霸咗張餐枱同個廳,我哋好唔方便,啲書又要搬來搬去。所以再搬大啲。佢間書房自己拍板設計,現在一天光晒,大家各取所需

我覺得年紀越大,需要空間越多,一定會繼續請工人。阿囡之後大學留學,一定要預留佢間房,咁多假期,返來有得住。佢間書房之後可以擴大我衣帽間

至於大學畢業,返香港又有得住,講真依家啲人好大機會遲婚,屋企大好緊要!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

bbc2018 發表於 23-4-16 11:29
阿囡雖然中四,我哋上年都換樓,因本身C6書房嘅設計,佢唔啱用,C6又要用,之前已裝修阿囡間房,換咗佢喜 ...

斷捨離!
人大左,我買野會小心左。
衫都買少左好多,
無謂野更少。
仲有定期清雜物。

首頁
12345...7

尾頁

跳至